Soorten liefde die kinderen ervaren tijdens hun kindertijd

Soorten liefde die kinderen ervaren tijdens hun kindertijd

Door Babysits
8 minuten leestijd

Liefde is een gevoel dat over het algemeen strikt wordt geassocieerd met romantische relaties. Liefde kan echter worden ervaren door kinderen in veel verschillende sociale relaties en op veel verschillende manieren. Help ons onze gemeenschap dankbaar te zijn door kinderen te leren over de verschillende soorten liefde en hoe ze die kunnen uiten.

Kinderen worden blootgesteld aan liefde vanaf de dag dat ze worden geboren. In hun eerste jaren beginnen kinderen contacten te leggen met veel mensen uit verschillende gebieden van hun leven (zoals school of gezin). Daarom zullen kinderen in een korte tijd veel verschillende soorten liefde ervaren.

Weten en begrijpen hoe deze soorten liefde verschillen, is belangrijk omdat ze elk op verschillende manieren invloed hebben op kinderen, ze verschillende ervaringen geven en verschillende gebieden van hun ontwikkeling koesteren. Het is ook essentieel voor gezinnen om kinderen te helpen omgaan met de gevoelens die deze soorten liefde opwekken, aangezien ze in sommige gevallen nieuw en verwarrend kunnen zijn.

Soorten liefde

Laten we leren over liefde samen! De volgende zijn de belangrijkste soorten liefde die een kind tijdens zijn jeugd kan ervaren:

Zelfliefde

Dit is het soort liefde dat de oude Grieken Philautia noemden. Zelfliefde is een van de gezondste soorten liefde die een kind kan ervaren. Zoals de naam al doet vermoeden, houdt dit soort liefde in: liefhebben en jezelf accepteren, eigenwaarde erkennen, je eigen behoeften erkennen en ervoor zorgen.

Het kan veel werk vergen, maar het is belangrijk voor kinderen om zelfliefde te ontwikkelen omdat het een directe impact heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kinderen. Bovendien is zelfliefde de basis van alle soorten liefde. Als een kind in staat is om zelfliefde te ontwikkelen, zullen ze gezonde liefde begrijpen en deze in al hun andere relaties opnemen.

Hoe kunnen kinderen zelfliefde leren kennen en ontwikkelen

Enkele manieren waarop een kind zelfliefde kan uiten zijn:

 • Vertrouwen hebben in zichzelf, hun capaciteiten en overtuigingen. Een voorbeeld hiervan is het uitproberen van nieuwe hobby's of het dragen van kleding waarin ze zich prettig bij voelen.
 • Zich zonder angst uitdrukken, hun familie en leeftijdsgenoten precies vertellen hoe ze zich voelen en hoe ze zich door de dingen die ze doen voelen, zullen de basis vormen voor het opbouwen van gezonde relaties.
 • Al hun prestaties vieren. Kinderen zouden blij moeten zijn met alles wat ze bereiken, hoe klein ook. Door het gezin kleine momenten uit hun leven te laten vieren, zoals de eerste keer dat ze hun veters strikte of de eerste keer dat ze een klusje voltooiden, zullen kinderen begrijpen dat het vieren van hun prestaties iets is dat ze zouden moeten doen.
 • Omring zichzelf met mensen die hen steunen. Gezinnen kunnen kinderen aanmoedigen om na te denken over hun vriendschappen. Op die manier zullen ze leren hun eigenwaarde te waarderen en te begrijpen wanneer ze niet gelukkig zijn met bepaalde vrienden. Als dat gebeurt, moet de familie het kind laten weten dat het oké is om afscheid te nemen van die vrienden die hen niet gelukkig maken.

zelfliefde

Familieliefde

Familie- of gezinsliefde is het soort liefde dat de oude Grieken Storge noemden. Kinderen zullen dit soort liefde voelen met familieleden met wie ze constant of stabiel contact hebben of zelfs met beste vrienden. Familiale liefde is onmiddellijk als het gaat om hechte familierelaties (zoals ouders en kinderen) en wordt aangemoedigd door een diepe emotionele band. Dit soort liefde wordt als oneindig beschouwd en soms onmogelijk te verliezen.

Het ervaren van familiale liefde zal de kwaliteit van leven van alle kinderen verbeteren, aangezien ze op elk moment van hun leven zullen worden ondersteund, goed of slecht. Het is ook belangrijk op te merken dat de meeste kinderen leren door anderen te imiteren. Daarom zal familiale liefde een belangrijke rol spelen in de toekomstige acceptatie en uiting van liefde door de kinderen.

Hoe kunnen kinderen de familieliefde leren kennen en ontwikkelen

Enkele manieren waarop kinderen familieliefde kunnen uiten of ervaren zijn:

 • Vergeving uiten. Kinderen moeten hun ouders of broers en zussen kunnen vergeven als er iets misgaat, maar om dat te leren, zullen kinderen eerst vergeving moeten ervaren. Als gezinnen moeten we kinderen de betekenis en het belang van sorry zeggen leren.
 • Compromisloos. Samenleven met andere mensen betekent dat we de behoeften van iedereen om ons heen moeten begrijpen. Daarom zullen kinderen moeten begrijpen dat ze soms hun voorkeuren moeten compromitteren ten gunste van de voorkeuren van anderen, zelfs als dat betekent dat ze hun kleine broertje of zusje het laatste toetje moeten laten eten.
 • Dankbaarheid tonen. Kinderen kunnen hun dankbaarheid op eenvoudige manieren uiten, bijvoorbeeld door hun gezinsleden te bedanken nadat ze iets voor hen hebben gedaan. Als gezinnen moeten we kinderen leren hoe essentieel het is om "dankjewel" te zeggen.

familiale liefde

Vriendschappelijke of platonische liefde

Dit is het soort liefde dat de oude Grieken Philia noemden. Vriendschappelijke liefde is gebaseerd op het gevoel van genegenheid zonder enige romantische interesse. Het komt normaal voor tussen kinderen die interesses, waarden en meningen delen. Dit soort vriendschappen wekt een diep gevoel van respect voor elkaar op.

Dit soort liefde is belangrijk omdat kinderen zullen leren hun eigen verwachtingen ten opzichte van leeftijdsgenoten te beheren, anderen leren vertrouwen en de basis zullen vormen voor gezonde relaties.

Hoe kunnen kinderen platonische liefde leren kennen en ontwikkelen

Enkele manieren waarop kinderen platonische liefde kunnen uiten of ervaren zijn:

 • Loyaal zijn. Bij het aangaan van vriendschappen zullen kinderen snel het belang van vertrouwen inzien. Trouw zijn aan hun vrienden zal zich manifesteren in het feit dat ze niet vertellen over hun beste vrienden, prioriteit geven aan speeltijd met hun beste vrienden en nooit kwaad over hen spreken.
 • Ondersteunend zijn. Kinderen moeten zowel hun vrienden steunen als zich gesteund voelen. Dat kan betekenen dat je naar elkaars voetbalwedstrijden of muziekoptreden gaat of ze helpt met school.
 • Empathie hebben. Empathie is de sleutel voor een langdurige relatie. Kinderen moeten geduld hebben, luisteren naar de wensen en behoeften van hun vrienden om ondersteunend en loyaal te kunnen zijn. Het begrijpen van de gevoelens van hun vrienden zal een van de belangrijkste manieren zijn waarop kinderen in contact kunnen komen met andere leeftijdsgenoten.

platonischeliefde

Romantische liefde

Met dit soort liefde verwijzen we naar een afgezwakte versie van wat de oude Grieken Eros, Ludus en Pragma noemden. Kinderen ervaren romantische liefde niet op dezelfde manier als tieners of volwassenen. Kinderen die romantische liefde ervaren, doen het in de vorm van verliefdheid of het algemene "leuk vinden". De romantische liefde van kinderen is zelden hartstochtelijk maar vooral idyllisch.

Romantische liefde zal belangrijk zijn voor kinderen in hun oudere jaren, omdat het acceptatie en steun door iemand buiten de familieband bevordert. Het heeft ook een directe impact op het zelfvertrouwen en het zelfrespect van de kinderen.

Hoe kunnen kinderen romantische liefde leren kennen en ontwikkelen

Kinderen kunnen romantische liefde op verschillende manieren uiten:

 • Fysieke genegenheid, zoals knuffels en kusjes.
 • Woorden van waardering. Verbaal genegenheid uiten is een andere manier waarop kinderen hun interesse en liefde voor een ander moeten tonen. Dat doen ze door middel van uitdrukkingen als "je bent slim", "je bent mooi" of "je bent grappig".
 • Quality time. Als kinderen een soort van romantische interesse hebben in een leeftijdsgenoot, zelfs als die onschuldig is, zullen ze tijd met die persoon willen doorbrengen, meestal speeltijd. Naarmate de kinderen ouder worden, zullen ze hun maaltijden met hen willen delen, naar de bioscoop gaan of naar de speelhal gaan.

romantische liefde

Onzelfzuchtige liefde

Onzelfzuchtige liefde (gewoonlijk Agape genoemd door de oude Grieken) is wat we beschouwen als gemeenschapsliefde. Dit soort liefde is attent en is gebaseerd op vriendelijkheid. Onzelfzuchtige liefde houdt in dat kinderen houden van de gemeenschap waarin ze leven of van iemand anders, ongeacht de omstandigheden. Het wordt beschouwd als de hoogste vorm van liefde omdat het geen verwachtingen heeft en er niets voor terug vereist.

Het ontwikkelen van dit soort liefde is belangrijk voor kinderen om begrippen als empathie of mededogen te begrijpen. Bovendien zal onzelfzuchtige liefde de kans verkleinen dat kinderen bang zijn of haat hebben voor iets of iemand die anders is, of onbekend waardoor de toekomstige wereld een meer acceptabele plek wordt.

Hoe kunnen kinderen onzelfzuchtige liefde leren kennen en ontwikkelen

Enkele manieren waarop kinderen onzelfzuchtige liefde kunnen uiten zijn:

 • Liefdadigheidswerk en ondersteuning van sociale doelen. Kinderen zijn te klein om dit zelf te doen. Daarom is het als gezinnen een goede manier om de kinderen te betrekken bij sociale doelen waar we gepassioneerd over zijn (op niet-invasieve manieren) om hen concepten als duurzaamheid of sociaal onrecht te laten ontdekken en begrijpen.
 • Empathie. Door verschillende standpunten te onderzoeken, te luisteren en te begrijpen, zullen kinderen kunnen accepteren dat niet iedereen dezelfde mening heeft en verschillende standpunten zal waarderen.
 • Een heel goed voorbeeld van hoe kinderen onzelfzuchtige liefde kunnen uiten, is de manier waarop ze als groep posters met de regenboog begonnen te verven tijdens de eerste lockdown in veel landen (zoals Italië of Spanje) als een manier van het uiten van dankbaarheid en empathie voor gezondheidswerkers.

onzelfzuchtige liefde

Al met al, liefde leidt tot positieve gevoelens, vandaar het belang van het opbouwen van gezonde relaties met onze omgeving vanaf jonge leeftijd.


Als je op zoek bent naar een oppas om je kleintje te vermaken tijdens Valentijnsdag weekend, dan ben je bij Babysits aan het juiste adres. Een babysitter vinden via het platform is eenvoudig, snel en transparant. Registreer nu en profiteer van onze Valentijnsdag-korting door onze kortingscode VDAY28 toe te passen om gedurende 2 maanden 28% korting te krijgen. barry valentijn