Help - Voor ouders

Voor kinderopvangaanbieders

Ouders kunnen oppassen op Babysits vinden via onze zoekpagina. Je kunt zoeken naar oppassen in jouw buurt of door een profiel te plaatsen, zodat oppassen die geïnteresseerd zijn, contact kunnen opnemen met jou. Zodra je een oppas hebt gevonden waarmee je contact wilt opnemen, kun je upgraden naar een premium account.

Ouders moeten upgraden naar een premium account om contact op te nemen met oppassen. Je kunt upgraden naar een premium account via de upgrade pagina na het registreren of via de Babysits app.

Als je je premium account wilt stopzetten, dan kun je deze gemakkelijk opzeggen via de account status pagina. Als je je premium account wilt stopzetten via de IOS app, moet je ook je abonnement via Apple opzeggen. Dit kun je doen als je naar de settings gaat van je Apple ID en dan klikt op Abonnementen.

Let op dat wanneer je jezelf uitschrijft, er nog een laatste incasso kan plaatsvinden. Dit komt omdat wij pas achteraf incasseren. Voorbeeld: Indien jouw nieuwe maand bijvoorbeeld net vorige week is ingegaan, kan het zijn dat het maandbedrag hiervoor nog geïncasseerd moet worden. Echter, er worden géén nieuwe kosten meer in rekening gebracht.

Als je nog dagen tegoed hebt van het premium account, kun je deze na opzegging van je premium account uiteraard nog gebruiken.

Mocht het opzeggen van het premium account niet lukken, neem dan contact op met de klantenservice.

Als een oppas hebt gevonden, kun je eenvoudig een afspraak maken met de oppas. Je kunt een afspraak plannen door naar je inbox te gaan en te klikken op het gesprek met de oppas. Aan de linkerkant, kun je klikken op de knop “plan een oppasafspraak” om een afspraak te plannen.

Ja, zelfs nadat je premium account is stopgezet, kun je nog steeds contact opnemen met nieuwe oppassen binnen jouw contractperiode en zelfs wanneer je premium account is verlopen, kun je altijd verder gaan met gesprekken die al zijn gestart met jouw premium account.

In sommige rechtsgebieden is het wettelijk verplicht om een contract te sluiten. Om deze reden en om de oppaservaring voor beide partijen soepeler te maken, raden wij aan om ons intakeformulier in te vullen en door te nemen.

Het kan gebeuren dat je een negatieve ervaring hebt met een oppas. Het spijt ons dit te horen. Als je via het Babysits berichtensysteem contact hebt genomen met de oppas, kun je een review achterlaten over de oppas. Wij vragen je in deze gevallen de oppas te melden via de klantenservice. Babysits zal dan op de hoogte worden gebracht van deze meldingen en zal zo nodige actie ondernemen.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) schrijft hier over:

De informele oppas:

Voor één kind is een bedrag tussen de 4 en 6 euro per uur redelijk. Deze vergoeding is alleen voor het oppassen. Als uw kind veel aandacht vraagt, kan dit bedrag aan de lage kant zijn. Voor twee kinderen wordt vaak een bedrag van 6 tot 8 euro per uur aangehouden. Bij drie of meer kinderen kunt u uitgaan van 8 tot 10 euro per uur.

Een scholier als oppas

Een scholier die 's avonds oppast, kunt u een vast bedrag per avond geven of een bedrag per uur. Een bedrag van 2,65 tot 4 euro per uur is dan redelijk. Na middernacht (of na 0.00 uur) kunt u het dubbele tarief afspreken. Blijft de oppas slapen, dan kunt u een bedrag voor de nacht afspreken. Bijvoorbeeld een tarief voor 2 of 3 uur. Hoeveel u betaalt, is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppas. Maar ook of de kinderen al in bed liggen als de oppas komt, of de oppas ze naar bed moet brengen.

Leeftijd van de oppas

Bij het vaststellen van het uurtarief kunt u ook rekening houden met de leeftijd. Voor een 15-jarige scholier is 4 euro per uur veel meer dan voor een 21-jarige student. Het minimumloon verschilt ook tussen deze leeftijden. Voor het bepalen van een uurtarief voor de oppas kunt u ook uitgaan van het minimumloon. Als kinderopvang via een officiële gastouder als arbeid wordt gezien, zou de gastouder minimaal het bruto minimumloon moeten verdienen.

Regeling dienstverlening aan huis

"U valt onder de Regeling dienstverlening aan huis als een particulier u maximaal 3 dagen per week inhuurt voor werkzaamheden voor zijn huishouden." Bron: Rijksoverheid.nl

Gastouder

Een gastouder mag zelf bepalen hoeveel zij rekent. Ouders krijgen echter subsidie over een maximaal uurtarief. Bekijk voor meer informatie op de maximaal uurtarief pagina van de belastingdienst.