De lagen van de aarde

De lagen van de aarde

Door Babysits, 5 minuten leestijd

Deze praktische activiteit voor kinderen, is de perfecte manier om de kinderen te laten begrijpen hoe de aarde er van binnen uitziet. Deze geologische doe het zelver is gemakkelijk en leuk en kan worden gedaan met behulp van eenvoudige items die overal in huis te vinden zijn.

Bekijk onze stapsgewijze video over hoe je deze doe het zelver kunt maken. Lees onze blog hieronder voor een meer gedetailleerde beschrijving.

Om te beginnen heb je nodig:

  • Gekleurd papier (idealiter: blauw, groen, zwart, rood, oranje en geel)
  • Schaar
  • Nietje
  • Splitpen
  • Passer (of wat je ook in huis hebt dat kan worden gebruikt om cirkels te maken!)

Stap 1

Begin met een passer om een grote cirkel op zwart papier te tekenen en knip deze voorzichtig uit. Deze zwarte cirkel wordt de aardkorst. Gebruik een lichte pen of een beetje verf om de korst te labelen.

De lagen van de aarde diy

Stap 2

Teken met een passer een cirkel die iets kleiner is dan de aardkorst op rood papier en knip deze voorzichtig uit. Deze rode cirkel wordt de aardmantel. Gebruik een pen om de mantel te labelen.

De aardmantel

Stap 3

Teken met een passer een cirkel die iets kleiner is dan de mantel op oranje papier en knip deze voorzichtig uit. Deze oranje cirkel vertegenwoordigt de buitenste kern van de aarde. Gebruik een pen om de buitenste kern te labelen.

Buitenste kern van de aarde

Stap 4

Gebruik ten slotte een passer om de kleinste cirkel op geel papier te tekenen en knip deze voorzichtig uit. Deze kleine gele cirkel vertegenwoordigt de binnenkern van de aarde. Gebruik een pen om de binnenkern te labelen.

De binnenkern van de aarde diy

Stap 5

Print een handvol landen of continenten uit om op groen papier te traceren. Als je wilt, kunt je ook je eigen continenten creëren!

Geologische doe het zelver voor kinderen

Stap 6

Teken met een passer de grootste cirkel op blauw papier en knip deze voorzichtig uit. Deze grote blauwe cirkel vertegenwoordigt de aarde. Snijd een hoek van 90 graden van jouw aarde en lijm de groene continenten/landen op hun plaats.

Diy van de aarde

Stap 7

Plaats elke cirkel op elkaar (volg deze volgorde: korst, mantel, buitenste kern, binnenste kern, aarde). Speld de cirkels tot slot op hun plaats met een splitpen en je bent klaar!

Lagen van de aarde

Geologieles

Als je klaar bent met het maken van je geologische DIY, kun je met de kinderen praten over wat elke laag van de aarde vertegenwoordigt! Door deze doe het zelver te maken, hebben kinderen een visuele weergave die je kunt volgen terwijl je over de functies van elke laag praat.

Korst

De aardkorst is de dunste van alle lagen en bestaat uit twee delen: oceanische korst en continentale korst. Oceanische korst is de korst die onder de oceaan ligt en continentale korst is de korst die onder het land ligt.

Wist je dat de oceanische korst 71% van het aardoppervlak inneemt, terwijl de continentale korst 29% inneemt? Dit betekent dat onze planeet grotendeels onder water staat!

Leuke feiten voor wat oudere kinderen:

De oceanische korst bestaat uit sedimentaire en basaltgesteenten, terwijl continentale korst bestaat uit stollingsgesteente, metamorfe en sedimentaire gesteenten.

Temperatuur: 200 - 400 graden celsius

Diepte: 8 km - 70 km dik

Mantel

De mantel is de tweede laag van de aarde en ligt onder de aardkorst. De mantel is heel erg zwaar! Het is zelfs zo zwaar dat het ongeveer 85% van het totale gewicht van de aarde uitmaakt!

Leuke feiten voor oudere kinderen:

De mantel bestaat uit gesteente dat silicium, ijzer, magnesium, aluminium, zuurstof en andere mineralen bevat.

Temperatuur: 200 - 4000 graden celsius

Diepte: 2900 km dik

Buitenste kern

Wist je dat deze laag van de aarde zo heet is dat hij helemaal vloeibaar is? Het is zelfs heter dan het oppervlak van de zon!

Leuke feiten voor oudere kinderen:

De buitenste kern bestaat grotendeels uit gesmolten ijzer en nikkel. De stroom van deze metalen in de kern van de aarde zorgt ervoor dat de aarde magnetisch is! Wauw!

Temperatuur: 4400 - 6100 graden celsius

Diepte: 2400 km dik

Binnenste kern

De binnenste kern bevindt zich precies in het midden van de aarde. Het is een erg hete bal en is voornamelijk gemaakt van ijzer. Hoewel het erg heet is, is de binnenkern niet vloeibaar. Waarom? Omdat de druk van de aarde zo sterk is dat het smelten van het ijzer wordt voorkomen!

Leuke feiten voor oudere kinderen:

De binnenkern bestaat uit massief ijzer en nikkel. Omdat de binnenkern zo ver van het aardoppervlak verwijderd is, is het waarschijnlijk dat we er nog veel niet van weten!

Temperatuur: 6000 graden celsius

Diepte: 1250 km dik

Heb je genoten van deze geologische activiteit voor kinderen? Als je een oppas bent, kun je deze educatieve DIY ook met je oppaskind maken. We zouden graag je eigen lagen van de aarde-experiment zien! Tag ons @babysitsNL en gebruik #babysitsNL zodat we ze kunnen zien!

Vergeet niet om een kijkje te nemen bij onze andere activiteiten en knutselwerkjes voor nog meer geweldige ideeën.