Oplichters en Fraude

Oplichters en Fraude

Bij identiteitsfraude maakt men illegaal gebruik van jouw persoonlijke gegevens. Babysits vraagt nooit om jouw persoonlijke gegevens. Mocht een onbekende gebruiker je persoonlijke gegevens vragen, meld dit gelijk bij ons, aangezien het hier om fraude kan gaan.

Hoe kan jij als gebruiker fraude voorkomen?

  1. Geef niet zomaar informatie over jezelf aan andere gebruikers die je niet kent of vertrouwt. Pas op met persoonlijke informatie, zoals paspoort gegevens, e-mailadressen, telefoonnummers, CV's, etc.
  2. Ben jij benaderd door een organisatie? Zoek eerst informatie over de organisatie op. Geen informatie kunnen vinden? Pas dan op voor mogelijke fraude.
  3. Maak nooit geld over aan iemand die je nog nooit hebt ontmoet en accepteer nooit geld van iemand voordat het oppaswerk is uitgevoerd. In dit geval gaat het bijna altijd om oplichting.
  4. Pas op voor zielige verhalen. Dit kan bijvoorbeeld een verhaal zijn over een overleden partner. Vaak gebruiken oplichters dit soort verhalen om op je gevoel in te spelen en je over te halen om geld over te maken.
  5. Ontmoet elkaar altijd voor de eerste boeking. Zorg ervoor dat het kennismakingsgesprek op een openbare plek is. Mocht je de situatie niet vertrouwen dan kun je gemakkelijk weer vertrekken.
  6. Wees achterdochtig wanneer een gebruiker anoniem of met een buitenlands telefoonnummer belt. De meeste gebruikers hebben een lokaal telefoonnummer.
  7. Maak geen geld over via onbekende betaalapps. Oplichters gebruiken vaak vervalste betaalapps die leiden naar een vervalste pagina om bankgegevens van slachtoffers te achterhalen.
  8. Accepteer nooit een baan van iemand die je nog nooit hebt ontmoet. Echte families zullen je eerst willen ontmoeten en je persoonlijk interviewen voordat ze je in dienst nemen.
  9. Betaal nooit voor een achtergrondcontrole en maak geen gebruik van een dienst voor achtergrondcontrole die je niet kent. Oplichters kunnen zelf achter deze diensten zitten en je geld stelen of, in het ergste geval, je persoonlijke gegevens stelen.
  10. Vertrouw op je instinct. Als iets te mooi om waar lijkt te zijn, dan is dat ook zo. Als je nog steeds twijfels hebt over de authenticiteit van de persoon, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We nemen graag een kijkje in het profiel van de gebruiker en kunnen je wat advies geven.

Vermoed jij dat je slachtoffer bent geworden van fraude?

Wanneer je denkt dat je slachtoffer bent geworden van fraude, meld dit dan direct bij ons, zodat wij onmiddellijk het account van diegene kunnen blokkeren om te voorkomen dat andere gebruikers ook slachtoffer worden.

Doe aangifte bij de politie. Wij raden jou aan aangifte te doen bij het vermoeden dat je slachtoffer bent geworden van identiteitsfraude.

Klantenservice