Oplichters, fraude en verdacht gedrag

Oplichters, fraude en verdacht gedrag

Hoewel we veiligheidsmaatregelen hebben getroffen om onze leden te beschermen, is het nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn bij het ontmoeten en communiceren met mensen via internet.

De volgende tips voor internetveiligheid kunnen je beschermen tegen mogelijke oplichters of verdacht gedrag.

  1. Geef niet zomaar informatie over jezelf aan andere gebruikers die je niet kent of vertrouwt. Pas op met persoonlijke informatie, zoals paspoort gegevens, e-mailadressen, telefoonnummers, CV's, etc.
  2. Ben jij benaderd door een organisatie? Zoek eerst informatie over de organisatie op. Geen informatie kunnen vinden? Pas dan op voor mogelijke fraude.
  3. Maak nooit geld over aan iemand die je nog nooit hebt ontmoet en accepteer nooit geld van iemand voordat het oppaswerk is uitgevoerd. In dit geval gaat het bijna altijd om oplichting.
  4. Pas op voor zielige verhalen. Dit kan bijvoorbeeld een verhaal zijn over een overleden partner. Vaak gebruiken oplichters dit soort verhalen om op je gevoel in te spelen en je over te halen om geld over te maken.
  5. Ontmoet elkaar altijd voor de eerste boeking. Zorg ervoor dat het kennismakingsgesprek op een openbare plek is. Mocht je de situatie niet vertrouwen dan kun je gemakkelijk weer vertrekken.
  6. Wees achterdochtig wanneer een gebruiker anoniem of met een buitenlands telefoonnummer belt. De meeste gebruikers hebben een lokaal telefoonnummer.
  7. Maak geen geld over via onbekende betaalapps. Oplichters gebruiken vaak vervalste betaalapps die leiden naar een vervalste pagina om bankgegevens van slachtoffers te achterhalen.
  8. Accepteer nooit een baan van iemand die je nog nooit hebt ontmoet. Echte families zullen je eerst willen ontmoeten en je persoonlijk interviewen voordat ze je in dienst nemen.
  9. Betaal nooit voor een achtergrondcontrole en maak geen gebruik van een dienst voor achtergrondcontrole die je niet kent. Oplichters kunnen zelf achter deze diensten zitten en je geld stelen of, in het ergste geval, je persoonlijke gegevens stelen.
  10. Vertrouw op je instinct. Als iets te mooi om waar lijkt te zijn, dan is dat ook zo. Als je nog steeds twijfels hebt over de authenticiteit van de persoon, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We nemen graag een kijkje in het profiel van de gebruiker en kunnen je wat advies geven.

Vermoed jij fraude of verdacht gedrag?

Als jij fraude vermoedt of iets verdachts ziet, meld dit dan direct aan ons. Wij zullen het gebruikersaccount onderzoeken en indien nodig blokkeren.

Wij adviseren je altijd aangifte te doen bij de politie als je vermoedt dat jij slachtoffer bent geworden van identiteitsfraude.

Klantenservice