Kost een oppas net zoveel als je zelf thuis bent?

Kost een oppas net zoveel als je zelf thuis bent?

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
4 minuten leestijd

Wat zijn de gemiddelde kosten van oppassen in 2021, en hoe beïnvloedt thuiswerken dit? Moet je als ouder de oppas meer of minder betalen wanneer je tijdens het oppassen thuis aan het werk bent? Wij hebben het voor je uitgezocht. Babysits heeft de tarieven van honderdduizenden oppassen geanalyseerd om je de gemiddelde tarieven per provincie in het hele land in 2021 te geven. Hiernaast hebben we aan oppassen en ouders gevraagd of zij meer of minder vragen voor hun oppaswerk wanneer de ouder thuis is.

Thuiswerken en kinderopvang

Thuiswerken is voor veel ouders de norm geworden, maar dat betekent niet dat ze geen kinderopvang meer nodig hebben. Om onder andere de concentratie te verbeteren, nemen ouders hun toevlucht tot het inschakelen van oppassen terwijl ze thuis werken (en bedrijven ondersteunen dit!).

Dat roept de vraag op: kost oppaswerk net zoveel als je vanuit huis werkt?

Verlagen oppassen hun oppas tarief wanneer de ouders thuis zijn?

Babysits heeft enquêtes gestuurd naar 5.000 oppassen over hun kijk op oppassen terwijl de ouder thuis werkt. 71,6% van de oppassen die reageerden, gaven aan dat ze niet zouden accepteren of aanbieden om minder betaald te krijgen als de ouder thuis werkt terwijl ze aan het oppassen zijn. Enkele van de belangrijkste redenen waarom:

"Omdat ik nog steeds hetzelfde werk zal doen als wanneer de ouders er niet zijn."

“Geweldige vraag, maar wanneer de ouder thuis “werkt” is er de verwachting dat wij als oppas dezelfde taken met de kinderen doen en daarnaast ook nog eens zorgen dat de ouder zijn of haar werk kan doen. Als er iets is, is het soms moeilijker als de ouders thuis zijn, omdat de kinderen weten dat ze in de buurt zijn en naar hen toe willen en/of weten dat de autoriteit van hun ouders ons als oppas overtreft. Het is moeilijker in verschillende opzichten. Dit is waarom ik mijn tarief niet zal verlagen.”

“Ik zou alleen mijn tarief verlagen wanneer we samen de zorg van de kinderen delen op dat moment.”

De overige 28,4% van de oppassen antwoordde dat ze zouden overwegen om minder te vragen voor het oppaswerk wanneer de ouder thuis werkt. Wat ze te zeggen hadden over het waarom:

"De ouder is aanwezig voor vragen en eventuele interacties of assistentie, dus de oppas heeft niet de volledige verantwoordelijkheid tijdens de oppasafspraak."

"Liever niet, maar als het de familie helpt, ben ik bereid dat te doen."

Willen ouders meer of minder betalen aan de oppas als zij zelf thuis zijn?

Maar wat vinden ouders ervan? We hebben enquêtes naar 3.200 ouders gestuurd, dit is wat zij ervan vonden:
Ouders lijken hetzelfde te denken als oppassen! 68% van de respondenten geeft aan dat ze verwachten net zoveel te betalen als ze thuis een oppas inschakelen. De overige 32% verwacht minder te betalen. Enkele van de redenen waarom:

“Ze hebben werk te doen en als wij niet bijdragen aan de zorg voor de kinderen terwijl de oppas ‘aan het werk’ is, verdienen ze een fatsoenlijk loon. Ze doen hetzelfde werk".

"Als ik continue aan het werk ben thuis, is het een ander verhaal dan wanneer ik telkens een half uurtje aan het werk ben en daarna weer mee kan helpen met de zorg van de kinderen. Wanneer het laatste het geval is, dan zou ik misschien een lager uurtarief overwegen.”

Dus, kun je minder betalen voor een oppas als je thuis werkt?

Dat is uiteindelijk aan de individuele oppas en ouder. Oppassen en ouders kunnen altijd hun eigen tarieven afspreken. Op basis van de gemengde resultaten van het onderzoek kunnen we gerust aannemen dat:

De meeste oppassen (71,6%) verwachten hetzelfde tarief te krijgen als ze hetzelfde werk doen, maar sommigen kunnen flexibel zijn voor een lagere vergoeding, bijvoorbeeld als de zorglast wordt gedeeld door de ouder of als het gemakkelijker is voor het gezin. De meeste ouders (68%) verwachten hun oppas net zoveel te betalen als ze zouden doen, ongeacht of ze nu wel of niet thuiswerken.

Geïnteresseerd in het gemiddelde oppastarief in Nederland? Bekijk hier onze infographic.

oppas tarief 2021

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan