Veganisme voor jong en oud

Veganisme voor jong en oud

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
4 minuten leestijd

Als je zelf als ouder besloten hebt dat je geen dieren wil gebruiken, dan wil je natuurlijk het liefst dat je kinderen meedoen. Maar hoe pak je dat aan? En hoe doe je dit op een gezonde manier? Met de tips in dit artikel, kun je met een gerust hart samen met je kind de overstap maken naar 100% planten eten. Gezond voor je familie zelf en alle andere dieren!

Leven zonder dierlijke producten te gebruiken

Veganisme is een manier van leven waarbij je ervoor kiest om geen dierlijke producten te gebruiken. Daarbij gaat het dus niet alleen om wat je eet, maar ook om kleding, gebruiksvoorwerpen en vermaak. Uit talloze onderzoeken blijkt namelijk dat mensen prima kunnen leven zonder producten van dieren.

Definitie veganisme: Veganisme is een levenswijze waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

vegan zijn

Gezond plantaardig eten voor alle leeftijden

Leven als veganist is geschikt voor alle leeftijden. De grootste diëtistenvereniging ter wereld, de American Dietetic Association (ADA) geeft aan dat een goed uitgebalanceerd veganistisch voedingspatroon volledig tegemoet komt aan de voedingsbehoeften van baby’s, kinderen en opgroeiende jeugd. Toch kan het spannend zijn om samen met je kind je dagelijkse eetpatroon te veranderen. Er komt niet alleen ander eten op tafel, ook zul je moeten uitleggen waarom dit is.

Compassie voor alle levende wezens

Bij de geboorte en in de eerste levensjaren van je kind, zul je ontdekken dat compassie voor andere levende wezens iets natuurlijks is. Dieren worden ook vaak gebruikt om het kind te leren dat het voorzichtig moet zijn met anderen. Vanuit zichzelf zullen kinderen dus vrij eenvoudig begrijpen dat dieren pijn kunnen voelen en niet dood willen. Een goed en eerlijk gesprek met je kind hierover kan hen helpen de overstap naar planten eten makkelijker te maken. Je kunt je kind bijvoorbeeld vragen waarom we sommige dieren opeten (varkens en kippen) en andere dieren verzorgen als onderdeel van de familie (honden en katten).

Veganistisch opvoeden

Waar moet je op letten qua voeding?

Het nieuws staat bol van tegenstrijdige berichten over gezond eten. Natuurlijk wil je zorgen dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor een gezonde groei. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen in de voeding als snel zorgen dat een dieet van 100% planten alles bevat wat je kind nodig heeft.

De belangrijkste zaken waar je op moeten letten zijn:

  • zorg voor gevarieerd eten
  • let op dat je kind voldoende calorieën binnenkrijgt
  • kies gezonde maaltijden en tussendoortjes
  • eet weinig producten met veel (toegevoegd) zout of suiker

De Vegan Schijf kan je helpen gezonde keuzes te maken. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme vind je handige tips en menu’s die door onze diëtisten zijn gecontroleerd en samengesteld.

Vegan schijf

Heb je specifieke vragen of heb je twijfels of je het wel goed doet? Praat dan eens met een vegan (vriendelijke) diëtist.

Tips om samen met je kinderen de overstap te maken

  • Neem de tijd en praat open met je kind over waarom je geen dieren meer wil eten. Zijn je kinderen wat ouder, dan kun je samen bijvoorbeeld documentaires kijken.
  • Voor de jongere kinderen zijn er boeken die kunnen helpen.
  • Stap geleidelijk over. Vervang eerst de gerechten die je makkelijk aan kunt passen en doe wat voor jouw gezin werkt. Lees hier verschillende tips over hoe je dit het beste doet.
  • Kook samen met je kinderen. Samen boodschappen doen en koken geeft je kinderen meer het gevoel dat jullie het samen doen. Ze leren zo ook verschillende groenten en fruit kennen, waar ze vandaan komen en ze klaarmaken.

Meer weten?

Lees op de website van Nederlandse Vereniging voor Veganisme meer over;

  • Wat is veganisme?
  • Hoe word ik veganist?
  • Je baby veganistisch opvoeden
  • Plantaardige voeding voor kinderen van 1 tot 4 jaar
  • Informatie over gezondheid & voeding
  • Vegan Kinderen - het begint bij kinderen

Wil je weten hoe je kinderen gezond kan voeden met plantaardig eten? Onderzoeker Viënne van Eijmeren beantwoord al je vragen in de onderstaande Q&A.

Dit artikel is geschreven door Brenda Waldekker (communicatiemedewerker) in samenwerking met Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan