Wat is op afstand oppassen?

Wat is op afstand oppassen?

Door Babysits
6 minuten leestijd

Hoe kunnen mensen gebruik maken van een oppas als er wordt aangeraden om zo min mogelijk mensen uit te nodigen in je huis of wanneer zij dit zelf liever niet hebben? Welkom in de wereld van op afstand of virtueel oppassen!

Wat is oppassen op afstand en waarom is het nuttig?

Wat bedoelen we met oppassen op afstand? Oppassen op afstand of virtuele kinderopvang helpt bij het op afstand vermaken of zorgen van een kind door een app voor videogesprekken te gebruiken, zoals Skype of Facetime. Dit kan om tal van redenen waardevol zijn voor ouders. Als de ouder tijdelijk bezig is of zich ergens op moet concentreren, bijvoorbeeld terwijl hij of zij thuis werkt, kan het voor de kinderen heel nuttig zijn om een virtuele oppas te hebben. Op deze manier kan virtueel oppassen een nuttig hulpmiddel zijn voor ouders die thuis met hun kinderen moeten werken. De situaties waarin op afstand oppassen plaatsvindt, kunnen echter in veel gevallen verschillen van de situaties waarin een oppas persoonlijk naar het gezin toe komt. Het is niet de bedoeling dat een ouder zijn kind de hele dag bij een oppas op afstand achterlaat en erop uit gaat om boodschappen te doen.

Speciale overwegingen voor oppassen op afstand

Er zijn een aantal bepaalde maatregelen en regels waaraan je je moet houden als het gaat om op afstand oppassen. Allereerst is het niet hetzelfde als persoonlijk oppassen. Dit klinkt logisch, maar om duidelijk te zijn, oppassen op afstand is gelimiteerd als het gaat om bijvoorbeeld het voeden van de kinderen of hulp bieden in geval van een ongeval of noodgeval. Daarom is het essentieel dat ouders hiervan op de hoogte zijn en te allen tijde thuis zijn in het geval dat het kind hulp nodig heeft die een oppas praktisch niet aankan.

Om dit te voorkomen is het voor het kind ook belangrijk dat hij of zij zich in een gecontroleerde omgeving bevindt. Wat dit inhoudt, verschilt ook per leeftijd. Zo wil je liever dat jongere kinderen zich in een kamer bevinden zonder potentieel gevaarlijke voorwerpen, terwijl het bij wat oudere kinderen minder nodig zal zijn. Het is ook belangrijk om duidelijk te maken dat dit niet bedoeld is als een optie om voor baby's te zorgen, omdat ze over het algemeen kwetsbaarder zijn en mogelijk meer directe zorg nodig hebben die een oppas niet op afstand kan bieden.

Wat doet een virtuele oppas?

Rekening houdend met de bovenstaande beperkingen, kan een oppas nog steeds op afstand veel hulp bieden! Ze kunnen veel verschillende dingen doen om voor kinderen te zorgen, ze bezig te houden en ze te helpen leren. Hier zijn enkele van onze favoriete ideeën:

Knutselen

Er zijn tal van DIY’s en knutselprojecten die kunnen worden klaargelegd, zodat oppassen en kinderen ze samen kunnen doen via een videogesprek! Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kan dit veel verschillende ambachten omvatten. Denk aan dingen als tekenen, schilderen of origami maken! Ouders kunnen ook wat materialen voorbereiden voor een specifieke DIY, om het voor de oppas en het kind gemakkelijker te maken. Kijk voor wat DIY inspiratie op onze DIY-pagina!

Als je klaar bent met knutselen, kunnen veel DIY’s dienen als geweldig speelgoed om samen mee te spelen. Maak een papieren of plastic vliegtuig en kijk wiens vliegtuig het verst kan vliegen! Of knutsel wat kartonnen dieren en maak je eigen virtuele dierentuin! Knutselen is een geweldige manier om kinderen te betrekken en hun verbeeldingskracht de vrije loop te laten. Er zijn echter tal van andere spellen die kunnen worden gespeeld om kinderen te vermaken terwijl er op afstand wordt gepast op hen.

Spelletjes spelen

Als je aan games en virtueel denkt, is waarschijnlijk het eerste dat in je opkomt videogames! Er zijn echter tal van verschillende spellen die oppassen met kinderen kunnen spelen tijdens videogesprekken, die geen videogames zijn. Ideeën nodig? Probeer enkele van deze spellen uit:

  • Simon zegt
  • Boter kaas en eieren
  • Ik bespioneer
  • Pictionary
  • Charades
  • Steen Papier Schaar
  • Leer of creëer een dans!

Er zijn ook tal van andere spellen die een oppas virtueel met de kinderen kan doen! Zo kun je bijvoorbeeld ook samen spelen met de poppen of met lego en een heel avontuur beleven. Fantasie is hier de enige beperking!

Voorlezen aan kinderen

Wat is er beter dan een luisterboek? Een oppas hebben die op afstand kan voorlezen aan een kind! Op deze manier kunnen oppassen de kinderen vermaken en hen helpen te leren door voor te lezen. Kinderen hebben meer gelegenheid om te leren wanneer zij plezier hebben. Tijdens het voorlezen kunnen de kinderen vragen stellen aan de oppas en kan de oppas hen nieuwe woorden en uitdrukkingen leren. Dit kan een geweldige manier zijn om kinderen te betrekken, en het kan ook leuk zijn om te improviseren en het verhaal ietwat te veranderen - uiteindelijk creëer je je eigen verhaal!

Bijles

Een andere belangrijke manier waarop oppassen kunnen helpen om op afstand voor kinderen te zorgen, is door te helpen met huiswerk of door bijles te geven. Dit kan een geweldige manier zijn om voor ze te zorgen en hen te helpen nieuwe dingen te blijven leren! Hier kunnen oppassen de kinderen helpen met het huiswerk die ze van hun school hebben gekregen of zelfs hun eigen lessen geven. Net als voorlezen aan kinderen, kan dit een positieve impact hebben en een enorm voordeel hebben voor hun opleiding en intellectuele nieuwsgierigheid!

Voor oppassen die kinderen virtueel willen helpen, hebben we enkele handige tips voor het online helpen van kinderen.

Er zijn nu tal van oppassen, die hun diensten aanbieden om de kinderen op afstand te verzorgen, te vermaken en te helpen leren en hiermee ouders willen helpen die hen hard nodig hebben! Ga jij binnenkort voor het eerst online oppassen? Bekijk dan onze extra tips over het op afstand oppassen en vind oppaswerk.

Of ben je op zoek naar een oppas die op afstand op je kinderen kan letten? Bekijk dan snel alle betrouwbare oppassen bij jou in de buurt!

virtueel oppassen

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan