Wetenschappelijke experimenten voor kinderen

Wetenschappelijke experimenten voor kinderen

Door Babysits
5 minuten leestijd

Speciaal voor jou hebben wij 3 eenvoudige, maar leuke en educatieve wetenschappelijke experimenten voor kinderen bedacht. Deze experimenten voor kinderen zijn niet alleen leuk, maar ook nog eens snel te maken en vooral (fijn om te weten voor de ouders), niet rommelig!

Wetenschap experimenten zijn een geweldige manier om de interesse van kinderen te wekken en ze enthousiast te maken over de mysterieuze wereld van de chemie. Deze 3 makkelijke en leuke wetenschappelijke experimenten hebben betrekking op kleurstof en zijn ook een geweldige manier om kinderen te leren over primaire kleuren mengen om secundaire kleuren te creëren.

Lopend water

Lopend Water Experiment voor kinderen

Wat je nodig hebt:

 • Doorzichtige bekers van gelijke grootte (we gebruikten 7 kleine plastic bekers)
 • Kleurstof voor levensmiddelen in primaire kleuren
 • Water
 • Keukenpapier

Stappen

 1. Plaats 7 bekers achter elkaar. Je kunt ook minder of meer bekers toevoegen, zolang je maar een oneven aantal kopjes hebt.
 2. Giet water in de 1e, 3e, 5e en 7e beker en zorg ervoor dat de overige bekers leeg blijven. Hoe voller de cups, hoe beter!
 3. Voeg een paar druppels rode kleurstof toe aan de 1e en 7e beker.
 4. Voeg gele kleurstof toe aan de 3e beker. Tip: we ontdekten dat de rode kleurstof het geel overmeestert, dus het is een goed idee om een paar extra gele kleurstof druppels toe te voegen om ervoor te zorgen dat de kleuren goed kunnen mengen en samen de kleur oranje creëren.
 5. Voeg blauwe kleurstof toe aan de 5e beker.
 6. Roer in de bekers om het water en de kleurstof te mengen.
 7. Vouw 6 vellen keukenpapier in de lengte en dan opnieuw in de lengte.
 8. Zorg ervoor dat je de lengte van het papier inkort (dit zal het experiment ook een beetje sneller maken!).
 9. Plaats het papier in de bekers. Elk stuk keukenpapier moet zo worden geplaatst dat elk uiteinde in een aparte beker zit. Het papier fungeert als een brug die de kleuren tussen de cups transporteert.
 10. Bekijk de magie! Het experiment duurt ongeveer 30 minuten voor volledige resultaten, maar je kunt het water zien "lopen" zodra je het keukenpapier in de kopjes legt.

De wetenschap

Dit experiment is een geweldige kans om met je kinderen te praten over het proces van capillaire werking. Vergelijkbaar met de manier waarop water via de wortels van een plant naar de bladeren beweegt, zal het gekleurde water de openingen tussen de kleine vezels van de papieren handdoek omhoog bewegen en de vloeistof van het ene kopje naar de andere overbrengen. In wezen werken de openingen in de papieren handdoek als capillaire buizen en trekken het water naar boven!

Vuurwerk in een pot

Vuurwerk in een pot Wetenschappelijk Experiment voor kinderen

Wat je nodig hebt:

 • Glazen pot
 • Kleurstof voor levensmiddelen
 • Kook olie
 • Pipet (of een rietje)
 • Warm water

Stappen

 1. Vul je pot ¾ vol met warm water.
 2. Voeg olie (ongeveer 4 eetlepels) toe aan je water. De olie scheidt zich vanzelf af en vormt een laag bovenop het water.
 3. Voeg een paar druppels van elke kleurstof toe aan je pot met een pipet of rietje.
 4. Roer voorzichtig de bovenste laag olie, totdat je een paar druppels kleurstof in het water ziet doordringen.
 5. Bekijk het vuurwerk ontploffen! Zodra de kleur tot rust is gekomen, kun je stap 4 herhalen voor een nieuwe explosie van kleur.

De wetenschap

Dit experiment gaat helemaal over vloeistofdichtheid. Net als vaste stoffen hebben vloeistoffen ook meetbare dichtheden. Omdat zowel kleurstof als water een hogere dichtheid hebben dan plantaardige olie, zien we dat ze naar de bodem zinken. De kleurstof voor voedsel zinkt onder het oppervlak van de olie, vermengt zich met het water en creëert een explosie die lijkt op vuurwerk!

Magische melk

Magic Milk Wetenschappelijk Experiment voor kinderen

Wat je nodig hebt

 • Melk
 • Kleurstof voor levensmiddelen
 • Afwasmiddel
 • Bord of ondiepe schaal
 • Een spies of katoenen punt (optioneel)

Stappen

 1. Giet ongeveer één kopje melk in je ondiepe schaal of bord.
 2. Voeg een paar druppels van elke kleurstof toe aan de melk. Hoe meer kleuren, hoe beter! Om het eenvoudig te houden, kun je proberen primaire kleuren (rood, geel en blauw) te gebruiken, zodat je ze kunt zien mixen (je kunt dit ook gebruiken als een gelegenheid om met je kinderen over primaire kleuren te praten).
 3. Nu voor het leuke gedeelte! Voeg een klein beetje afwasmiddel toe in het midden van de melk en zie hoe de magie zijn gang gaat.
 4. Voor extra plezier kun je je kinderen een katoenen tip of spies geven, zodat ze de melk zelf kunnen mengen.

De wetenschap

Hoewel melk voornamelijk water is, bevat het ook vitamines, mineralen, eiwitten en een beetje vet. Het zijn deze vetten en eiwitten die bijzonder gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving en die reageren om deze super coole reactie te geven!

Net als andere oliën lost melkvet niet op in water. Maar wanneer we afwasmiddel aan melk toevoegen, werkt het olie gedeelte van het afwasmiddel om de vetmoleculen in de melk te breken. Terwijl dit proces plaatsvindt, laat de kleurstof ons het rollen, buigen en mengen zien dat plaatsvindt terwijl de zeep racet om samen te komen met het vet in de melk - wat een behoorlijk indrukwekkende show oplevert!


We hopen dat je deze super coole wetenschappelijke experimenten voor kinderen leuk vond! Als je besluit om ze thuis te proberen, tag ons dan op @babysits zodat we je geweldige creaties kunnen zien. Bekijk onze andere artikelen voor meer knutsel- en activiteiten vanuit huis.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan