Hoe schrijf je een goede motivatie als oppas?

Hoe schrijf je een goede motivatie als oppas?

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
5 minuten leestijd

Via Babysits kunnen ouders gemakkelijk een oppas aan huis vinden. Deze oppas kunnen zij vinden door naar de profielen te kijken op Babysits. Op deze profielen is alle benodigde informatie te vinden die een gezin zoekt in een oppas. Dit is waarom het als oppas belangrijk is om aandacht te schenken aan je ervaringen en motivatie voor het oppaswerk. Wanneer je een sterke oppas advertentie hebt op je profiel, is de kans groter dat je oppaswerk vindt. Lees snel verder voor motivatie tekst tips en voorbeelden van een oppas advertentie.

Hoe schrijf je een goede oppas advertentie?

Je kunt de motivatie tekst in je profiel zien als een visitekaartje. De motivatiebrief personaliseert namelijk je gehele profiel. Als het te lang is, leest de lezer alleen de eerste paar regels. Als het daarentegen te kort is, riskeert het niet voldoende informatie te geven. Het is daarom noodzakelijk om een goede motivatie te hebben die beknopt uitlegt wie je bent, wat je doet en wat je aanbiedt.

Plaats jezelf in de schoenen van een moeder of vader. De meeste van de advertenties van ouders zijn specifiek, zoals: "Ik ben op zoek naar een kinderoppas met een auto die mijn zoon elke dag ophaalt wanneer hij klaar is met school". Wat valt meteen op?

  • Elke dag
  • Eigen auto

Deze ouders zijn op zoek naar iemand met een rijbewijs die bijna elke dag beschikbaar is. Als het bijvoorbeeld aspecten zijn die jij aan gezinnen kunt bieden, is het goed om dit meteen aan te geven in je profiel.

Beschouw de motivatie in je profiel als een echte sollicitatiebrief voor je baan, zelfs als het een tijdelijk bijbaantje is en een baantje waarvoor je niet heel veel ervaring nodig hebt. Je zult namelijk altijd met kinderen om moeten gaan en een ouder vindt het erg belangrijk wie uiteindelijk voor zijn of haar kinderen gaat zorgen.

Dus hoe probeer je de juiste kandidaat te zijn?

Wat niet gemist mag worden in de oppas advertentie

  • Stel jezelf allereerst voor door je voornaam op te geven en te vertellen wie je bent en naar wat voor oppaswerk je op zoek bent (oppas/gastouder).

  • Geef aan of je al ervaring hebt met kinderen of, beter nog, met oppaswerk. Dit geeft je meer pluspunten, omdat je de mensen met wie je in het verleden hebt gewerkt altijd kunt vragen om een referentie achter te laten op je profiel.

  • Geef aan wat jou speciaal maakt. Wat kun jij extra aanbieden? Denk hierbij aan: het spreken van verschillende talen, een rijbewijs, een EHBO-certificaat etc. Het is altijd beter om te anticiperen op de behoeften van gezinnen door hen je vaardigheden aan te bieden.

  • Beschikbaarheid. Het is goed om flexibel te zijn, maar als je verplichtingen hebt die niet kunnen worden verschoven, is het goed om dit te specificeren. Geef altijd je werkelijke beschikbaarheid aan, zoals bijvoorbeeld; "Ik ben elke ochtend beschikbaar om uw kinderen op school op te halen", in plaats van "Ik ben niet 's middags beschikbaar".

Wat te vermijden in de oppas motivatie

  • Probeer zoveel mogelijk zinnen te vermijden zoals "Ik zoek dringend werk". Hoewel je verzoek oprecht is, zien ouders dit vaak als te ‘opdringerig’. Schrijf bijvoorbeeld: "Ik heb veel vrije tijd om met uw kinderen door te brengen, ik kan gemakkelijk aan uw behoeften voldoen".

  • Als je geen ervaring hebt met kinderen, zeg het dan niet specifiek. Als je bijvoorbeeld voor jongere broers of neven en nichten hebt gezorgd, is het nog steeds goed. Geef anders aan hoe belangrijk jij de zorg voor kinderen vindt.

  • Lieg niet, want hier komen ouders toch wel achter. Als je bijvoorbeeld geen auto hebt, schrijf dan op dat je een rijbewijs hebt of dat lopen geen probleem voor je is. Probeer zoveel mogelijk eerlijk te zijn.

Do's & Don't motivatie tekst oppas

Hier is een infographic die een samenvatting geeft van wat te schrijven in je motivatie en wat je beter niet kan aankondigen.

infographic

Dit zijn kleine trucs die je helpen meer zichtbaarheid te krijgen. Probeer kort, beknopt maar vooral jezelf te zijn. Bovendien, als je op zoek bent naar een baan als oppas op Babysits, kun je de kans om gezien te worden door ouders vergroten door te kijken naar het badgesysteem.

Oppas advertentie voorbeeld

Vind je het ondanks de bovenstaande tips nog steeds lastig om je motivatie tekst te schrijven? Wellicht dat de onderstaande oppas motivatiebrief voorbeelden je kunnen helpen!

“Ik werk graag met kinderen. Ik heb 3 jaar oppaservaring via het online oppasplatform Babysits, voornamelijk met baby's en peuters. Ik heb ook ervaring met kinderen met speciale behoeften, met name epilepsie. Ik kijk er naar uit om voor je kinderen te zorgen! Je kunt contact met me opnemen als je vragen hebt over mijn ervaring met het werken met kinderen of mijn beschikbaarheid.”

“Ik begon met babysitten toen ik 15 was. Ik paste op mijn nichtjes en neeftjes en de kinderen van mijn buren. Op dit moment ben ik leerkracht in het basisonderwijs. In mijn vrije tijd zou ik graag weer willen babysitten via Babysits, omdat ik graag met kinderen werk en graag creatieve of leerzame activiteiten met ze doe. Ik ben beschikbaar in de avonduren en in het weekend.”

"Hoi! Naast mijn studie Pedagogiek zou ik graag als oppas willen werken. Ik heb al enige ervaring met oppassen op mijn broertje en zusje en het werken met kinderen tijdens mijn stage bij een kinderdagverblijf. Ik ben creatief, grappig en energiek, en naast oppassen voel ik me op mijn gemak met huisdieren en huiswerkbegeleiding. Ik ben de meeste dagen van de week beschikbaar en ik heb een auto!”

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan