Online gevaren voor kinderen

Online gevaren voor kinderen

Door Babysits
5 minuten leestijd

Hoe handig en leuk het internet ook is, je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Wil je meer weten over de gevaren van het internet voor kinderen? Lees dan verder!

Internet is super handig, vooral in tijden zoals deze waar kinderen online lessen krijgen en we in de meeste gevallen alleen nog virtueel contact met elkaar kunnen hebben. Ouders en onthaalouderes zijn echter vaak terughoudend om de kinderen het internet te laten gebruiken en daar is absoluut niks mis mee. Voor veel kinderen kan het internet namelijk overweldigend zijn om te gebruiken.

Maar voordat je jouw kind alleen het internet laat gebruiken, moet je ze voorbereiden. We hebben een lijst gemaakt met internet gevaren die je moet herkennen (en waarover je ook met je kind over moet praten) voordat je ze zonder toezicht het internet laat gebruiken.

Ongepaste inhoud

Probleem

Helaas hebben veel websites ongepaste inhoud voor kinderen en veel websites hebben een minimale leeftijd van 16 of 18 jaar oud. Het internet biedt veel dingen die nuttig kunnen zijn in het leven van een jong kind, bijvoorbeeld educatieve inhoud, tekenfilms, leuke liedjes enz. Maar het bevat ook veel ongepaste inhoud die niet is geschikt voor kinderen. Houd er rekening mee dat zelfs wanneer je kind onschuldig een filmpje aan het kijken is op Youtube, zij in contact kunnen komen met ongepaste inhoud.

Oplossing

De vraag is nu: hoe kun je als ouder dit probleem aanpakken? We raden je aan om in het begin een strikt gecontroleerde schermtijd te gebruiken. Als het kind eenmaal de weg op internet kent, kun je het hem of haar zelf laten gebruiken. Als je het prettiger vindt zou je er ook voor kunnen kiezen om ouderlijk toezicht te gebruiken. Veel platforms zoals Youtube hebben deze functie en je kunt dit als ouder gratis inschakelen en gebruiken.

Internet pesters

Probleem

We hebben al eerder een artikel geschreven over hoe je als ouder kunt herkennen of je kind gepest wordt. Maar op internet vindt pesten ook vaak plaats alleen dan in andere vormen, waardoor ouders dit zich vaak niet realiseren. Cyberpesten is iets anders dan persoonlijk pesten. Het zou zo kunnen gebeuren dat andere kinderen een gemene opmerking plaatsen bij een bericht van je kind of dat andere kinderen meerdere gemene online berichten plaatsen over je kind. Desalniettemin is cyberpesten net zo schadelijk voor het kind als pesten in het echte leven.

Oplossing

Leer je kind over het internet en hoe hij of zij dit het best kan gebruiken. Leg ook goed uit waarom je goed na moet denken over bepaalde opmerkingen of content die je op het internet kan plaatsen. Kinderen denken vaak niet na over de consequenties, maar iets dat je op het internet plaats zal niet snel meer verdwijnen. Hiernaast voelen veel kinderen zich onoverwinnelijk op het internet, waardoor ze eerder gemene opmerkingen durven te plaatsen. Zorg ervoor dat je er voor je kind bent en dat je een luisterend oor hebt. Als je een verandering ziet in hun gedrag, kan dit een alarm zijn om in te grijpen.

Oplichters

Probleem

Oplichters zijn overal en internet is de perfecte plek om ze te vinden. Ze kunnen nepprofielen maken waar de meeste mensen zich zelden realiseren dat ze nep zijn! Oplichters kunnen je informatie, identiteit of geld stelen.

Oplossing

Praat met je kind en laat ze weten waarom ze extra voorzichtig moeten zijn tijdens het gebruik van internet. Het kan helpen als je enkele scenario's doorloopt en het probleem samen oplost. Observeer altijd het gedrag van je kind, als je een drastische verandering ziet, kan dat een alarmsignaal zijn!

Invloed

Probleem

Veel mensen verdienen tegenwoordig hun geld via sociale media. Instagram zit bijvoorbeeld vol met influencers. Influencers zijn mensen met duizenden volgers die informatie over hun dagelijks leven delen terwijl ze dingen promoten die ze ‘leuk’ vinden. Deze influencers beïnvloeden de mensen met hun luxe levensstijl, goede uiterlijk en mooie producten. Vooral kinderen worden erg beïnvloed door deze personen. Dit kan een grote impact hebben op het zelfvertrouwen van een kind.

Oplossing

Leer je kind dat sommige influencers sociale media alleen gebruiken om geld te verdienen en dat ze vaak geen dingen promoten, omdat ze ze echt leuk vinden. Het is belangrijk om altijd je eigen achtergrondonderzoek te doen. Laat je kind hiernaast weten dat het leven van deze influencers niet altijd rozengeur en maneschijn zijn, maar dat ze alleen de mooiste momenten in hun leven vastleggen. Hiernaast worden veel kiekjes op het internet gephotoshopt, waardoor opeens iedereen een modellenlichaam heeft. Ze hoeven hier dus niet jaloers op te zijn of zich onzeker te voelen.

Verslaving

Probleem

Last but not least is een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden verslaving. Hoewel internet een geweldige bron kan zijn om je te helpen je kind te onderwijzen en te vermaken, kan het ook leiden tot verslaving.

Oplossing

We raden je aan strenge regels in te stellen over de schermtijd en als dit een optie is, ouderlijk toezicht in te schakelen. We raden je ook ten zeerste aan jezelf en je kind voor te lichten over de voor- en nadelen van het gebruik van internet en hoe we het veilig moeten gebruiken.

Dit zijn de vijf grootste valkuilen waarover je moet praten en je kind moet onderwijzen voordat je ze het internet laat gebruiken. Het is belangrijk dat ze weten hoe ze internet moeten gebruiken en hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Zorg ervoor dat je altijd beschikbaar bent om met je kind te praten over dingen die zijn gebeurt op het internet of eventuele vragen die zij hebben over het gebruik van het internet.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan