Wat is een nanny?
Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!
Ga vandaag nog gratis aan de slag.
BeginnenBen je op zoek naar kinderopvang, maar weet je niet goed of een nanny bij jou en je gezin past? Vind hier alle informatie over wat een nanny precies is, wat een nanny aan huis precies doet en aan welke eisen een nanny moet voldoen.
Wat is een nanny?
Een nanny is een ander soort kinderopvangaanbieder dan bijvoorbeeld een oppas, een gastouder of een au pair. Een nanny is een volwassen, professionele, gediplomeerde kinderoppas die bij je thuis voor de kinderen zal zorgen. Wanneer jij bijvoorbeeld aan het werk bent, neemt de nanny de taken over die jij normaal gesproken zou doen. Denk hierbij aan de kinderen van school ophalen en naar de hockey brengen, koken en overige huishoudelijke taken. Doordat de kinderen worden opgevangen in hun vertrouwde omgeving, zorgt een nanny voor rust en regelmaat. De kinderen hebben zo een normaal dagritme.
Als nanny kun je werken bij een bureau die de administratieve zaken afhandelen of benaderd worden door een gezin om voor hen te komen werken.
Wat is het verschil tussen een nanny en een au pair?
Veel mensen hebben het idee dat een nanny en een au pair hetzelfde zijn. Toch is er weldegelijk een groot verschil.
Wat is een au pair?
Een au pair is een persoon die in het kader van culturele uitwisseling, voor maximaal een jaar naar Nederland komt om op je kinderen te passen. Op deze manier leert de au pair veel van de taal en cultuur in Nederland en kunnen de kinderen weer veel leren van de au pair.
De au pair woont in het huis van de familie. In ruil hiervoor zorgt de au pair voor de kinderen en verricht hij of zij wat lichte huishoudelijke taken. Hiernaast is de au pair niet verplicht om een (pedagogische) opleiding te hebben. Omdat de au pair vaak ingeschreven staat bij bureau’s, worden ze wel vaak gescreend door deze bureaus.
Maar wat is het verschil tussen de nanny en de au pair? De au pair zorgt voor de kinderen en verricht huishoudelijke taken in ruil voor kost en inwoning. De nanny, ontvangt daarentegen een regulier salaris. Het werk van de au pair wordt vaak gedaan in het buitenland of door expats in Nederland, terwijl dit bij Nanny’s vaak niet het geval is. Nanny’s passen vaak op bij kinderen uit de buurt.
Wat doet een nanny?
De nanny neemt een groot deel van de taken over van de ouders wanneer zij niet thuis zijn. Denk hierbij aan;
- De kinderen uit bed halen
- Verschonen van de luiers
- Aankleden van de kinderen
- Eten maken
- De kinderen naar school brengen
- Ophalen van school
- Naar de sport brengen
Hiernaast zorgt de nanny ook voor het huishouden van de familie. Denk hierbij aan de volgende huishoudelijke taken;
- Koken
- Schoonmaken
- Stofzuigen
- De was doen
- Strijken
- Het huis opruimen
- De honden uitlaten
Waar moet je als nanny aan voldoen?
Je kan niet zomaar een nanny worden. Je moet als Nanny ingeschreven staan in het LRK. Het LRK is het Landelijk Register voor Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Alleen wanneer de nanny hier staat ingeschreven hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag. Hiernaast werkt de nanny onder de regeling ‘Dienstverlening Aan Huis’ en moet hij of zij geregistreerd staan bij Persoon Register Kinderopvang.
Om als nanny te mogen werken, dient de nanny ook te voldoen aan de eisen van de Wet Kinderopvang. Hij of zij moet beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), in het bezit zijn van een diploma van een passende opleiding op het gebied van kinderopvang en een EHBO-certificaat gericht op kinderen hebben.
Voorbeelden van opleidingen:
- Verpleegkundige
- Gespecialiseerd pedagogisch medewerker voor kinderopvang
- Verzorgende en Helpende
- Sociaal Dienstverlener
- Didactiek
- Onderwijsassistent
- Verzorgende beroepen
- Kinderbescherming A/B
Hoeveel uur mag een nanny werken?
Een nanny mag maximaal 20 uur in de week werken en maximaal 4 uur per dag. Tenzij de nanny in dienst is van het gezin. Dan mag de nanny zoveel uur werken als hij of zij wilt, als het maar binnen maximaal 3 dagen per week valt
Wat kost een Nanny?
Een nanny kost gemiddeld tussen de 11 en de 15 euro per uur. Vooral voor gezinnen met meer kinderen is het hebben van een nanny voordelig. De nanny wordt namelijk per uur betaald en niet per kind. Hoe meer kinderen je hebt, hoe goedkoper het uiteindelijk is. Wanneer de nanny is aangesloten bij een bureau of organisatie, komt een gezin in sommige gevallen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Of ouders wel of geen kinderopvangtoeslag ontvangen, is onder andere afhankelijk van het inkomen en het aantal uren waarop kinderopvang nodig is.
Waarom een nanny inschakelen?
Het hebben van een nanny brengt vele voordelen met zich mee ten opzichte van reguliere kinderopvang. Denk hierbij aan:
- Geen hoge administratieve lasten. Ouders hoeven geen loonbelasting of premies af te dragen.
- Wanneer kinderen naar de opvang gaan of naar een gastouder zijn zij daar met meerdere kinderen. Met een nanny aan huis krijgen jouw kinderen alle aandacht die ze nodig hebben. De nanny hoeft haar aandacht en liefde niet te verdelen over meerdere andere kinderen.
- Kinderen zijn altijd in hun vertrouwde omgeving, wat hen rust geeft. Hiernaast kunnen de kinderen ook speelvriendjes mee naar huis nemen en kunnen ze wat langer blijven liggen, omdat ze niet ‘s ochtends vroeg al naar de opvang moeten gaan.
- Hoe meer kinderen je hebt, hoe goedkoper het is. Het hebben van een nanny is vaak goedkoper dan enige andere vorm van kinderopvang.
- Je hoeft geen rekening te houden met openings- en sluitingstijden van de kinderopvang. De nanny komt op de afgesproken tijden bij je thuis.
- Een nanny is meer flexibel dan bijvoorbeeld de BSO of een kinderdagverblijf. Zo kan de nanny de kinderen naar de sport brengen en ook weer ophalen. Ook wanneer je kinderen ziek zijn, kan de nanny voor de kinderen zorgen, zodat jij geen dag vrij hoeft te nemen.
Vind een nanny via Babysits!
Via Babysits kan je nu ook een nanny aan huis vinden. Klik op ‘oppaswerk’ en filter op nanny’s. Zo vind je gemakkelijk een nanny bij jou in de buurt!