Handige Tips voor een Veilige Zomer met Kinderen

Handige Tips voor een Veilige Zomer met Kinderen

Door Babysits
12 minuten leestijd

De zomer komt eraan: zonnige dagen, warme wind, en heerlijke vakanties bij de zee of het zwembad. Met alle vreugde die dit seizoen brengt, kan het makkelijk zijn om helemaal op te gaan in het plezier en de gevaren en veiligheidsmaatregelen die belangrijk zijn in de zomer te vergeten. Helaas brengen de warme zomerdagen ook gevaren met zich mee, zoals: verdrinking, verbranden, een hitteberoerte of andere zomer- of reisgerelateerde risico’s als voedselvergiftiging, allergische reacties of verdwalen. In dit artikel lees je de belangrijkste tips, maar delen we ook onverwachte tips, die je in gedachten kunt houden om op een veilige manier de leukste zomer te hebben met je kinderen!

Veilig bij het water

Waarom is waterveiligheid belangrijk?

Een zwembad in de achtertuin belooft natuurlijk eindeloos plezier, maar het komt ook met de verantwoordelijkheid om de kleintjes te beschermen tegen het water. Lees hier hoe je watergerelateerde ongelukken kunt voorkomen.

De belangrijkste waterveiligheid tips voor kinderen

5 water survival vaardigheden die je kind moet kennen

Als je jouw kind een aantal basis overlevingsvaardigheden aanleert, kan dit hun leven redden. Om dit te leren kun je er ook een spelletje van maken, dit kan ze helpen deze tips te onthouden als ze ze ooit nodig hebben!

Hier zijn 5 dingen die je jouw kind kunt leren om een zwembad- of stranddag voor iedereen veiliger te maken.

1. Blijf kalm en drijf

Het maakt niet uit hoe groot of klein het wateroppervlak is, leer kinderen om kalm te blijven en op hun rug te drijven als ze ooit in de problemen komen. Zwaaien, schreeuwen en spartelen kan ervoor zorgen dat ze kostbare energie verspillen en dit kan leiden tot verdrinking.

2. Kijk voordat je in het water springt

Of het nu een meer, een rivier, de zee of een zwembad is, leer je kinderen om zich altijd bewust te zijn van hun omgeving. Het is gemakkelijk om de diepte van een watermassa verkeerd in te schatten, bijvoorbeeld als het water modderig is of als je de bodem niet kunt zien.

3. Let op anderen

Leer jouw kind om ook op andere kinderen te letten. Ze mogen nooit alleen achter iemand in gevaar aan gaan, maar in plaats daarvan kunnen ze om hulp roepen en de aandacht van een volwassene trekken.

4. Tips om uit het water te klimmen

Weten hoe je veilig uit het zwembad komt zonder trappen of ladder is een belangrijke vaardigheid. Het wordt ook wel elleboog elleboog, knie knie genoemd.

  1. Laat je kind met twee handen de rand van het zwembad vastpakkenl
  2. Vervolgens plaatsen ze de eerste elleboog op de rand;
  3. Daarna brengen ze hun andere elleboog op de rand;
  4. Nu trekken ze hun lichaam omhoog zodat hun buik op de rand van het zwembad ligt;
  5. Laat ze hun knie op de rand leggen en zich omhoog duwen om zo uit het water te klimmen.

Door deze actie aan te leren, kunnen kinderen die worstelen in het water makkelijker een manier vinden om uit het water te klimmen. Zelfs in een zwembad kan een kind gemakkelijk gedesoriënteerd raken en in paniek raken, daarom is het belangrijk om uit te leggen hoe ze de rand van het zwembad moeten zoeken en deze gemakkelijk en rustig kunnen vastpakken om zo uit het bad te kunnen klimmen.

5. Een zwembad in de achtertuin betekent niet gegarandeerd veiligheid

Zelfs als je thuis een zwembad hebt, is het belangrijk om de regels te volgen en je kinderen nooit zonder toezicht achter te laten. Een vertrouwde omgeving kan jouw waakzaamheid, maar ook die van je kleine verlagen en kan daarom gevaarlijker zijn dan een andere (onbekende) omgeving.

Waterveiligheid tips die je misschien nog niet kent

1. Doe je haar vast

Hoewel zwemmen een van de activiteiten is waar we in de zomer het meest naar uitkijken, kan het ook een van de gevaarlijkste zijn. Zwembadfilters kunnen erg gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk om het haar van je kinderen vast te doen in bijvoorbeeld een staart of knot, anders kan het haar in een filter vast komen te zitten.

2. Controleer zwembadfilters

Controleer altijd de filters van het zwembad om te zien hoe sterk de zuigkracht is, voordat je de kinderen in het zwembad laat zwemmen. Er zijn verschillende ongelukken geweest waarbij kinderen vast kwamen te zitten in het filter, vanwege de kracht van het filtervacuüm.

3. Zwemmaatje

Laat kinderen nooit alleen zwemmen, wijs altijd zwemmaatjes aan voordat je naar het strand of het zwembad gaat. Het hebben van een zwemmaatje kan het voor je kind veel veiliger en leuker maken, vooral in open water! Als je kind geen maatje kan vinden, blijf dan dicht bij het strand of zwem in de buurt van de strandwachtpost.

Waterveiligheid feitje: Muistromen zijn krachtige stromingen die wegstromen van de kust. Als je in een stroomversnelling terechtkomt, probeer er dan niet tegenin te zwemmen. Probeer evenwijdig aan de kust uit de mui te zwemmen. Gebruik golven om terug op het strand te komen.

Veilig-bij-het-water-infographic

Veilig in de zon

Waarom is veiligheid belangrijk in de zon?

Tijdens de zomermaanden zijn de buitenactiviteiten in volle gang en is de blootstelling aan de zon maximaal. Het is daarom belangrijk om kinderen te leren dat een gezonde en veilige zomer begint bij het beschermen van hun huid! Jezelf blootstellen aan de zon zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan het risico op huidkanker vergroten, de huid en ogen beschadigen en het immuunsysteem verzwakken. Dit is iets wat kinderen nooit overwegen voordat ze naar buiten rennen om te spelen, dus wij zijn er om ervoor te zorgen dat jij en je gezin volledig geïnformeerd zijn over hoe je ze het beste kunt beschermen en deze gevolgen zo goed mogelijk kunt voorkomen.

De belangrijkste tips voor veiligheid in de zon

1. Zonnebrand aanbrengen

Te lang in de zon blijven kan leiden tot verbranding en zelfs huidkanker. Het is belangrijk om maatregelen te nemen, zoals het gebruik van zonnebrandcrème om jezelf en je gezin te beschermen tegen de schadelijke ultraviolette (UV) stralen van de zon.

Hoe breng je zonnebrand goed aan?

zonnebrand-aanbrengen-infographic

Zon Veiligheids Feit: zelfs als het bewolkt is, betekent dit niet dat de UV-stralen van de zon volledig worden geblokkeerd en ons geen kwaad kunnen doen. Breng dus ook dan zonnebrandcrème aan!

2. Schaduw zoeken

Vermijd buiten zijn op de heetste momenten van de dag. Als je al buiten bent, zoek dan de dichtstbijzijnde schaduw op of overweeg om naar een binnen te gaan om daar iets leuks te doen, zoals een koel drankje of wat fruit pakken om af te koelen en de energie op te doen die je nodig hebt om de hitte aan te kunnen. Bekijk “dit artikel” voor een aantal activiteiten die je binnen kunt doen terwijl je wacht tot de heetste uren van de dag voorbij zijn!

3. Zonnebril dragen

Wist je dat de zon ook schadelijk kan zijn voor je ogen? Schade door de zon aan de ogen kan leiden tot een beschadigd hoornvlies en, op latere leeftijd, staar. Het dragen van een zonnebril met 100 procent UV-bescherming is de beste manier om jezelf en je kinderen te beschermen tegen de gevaren.

Laat de kinderen hun eigen zonnebril kiezen, zodat ze deze vaker zullen dragen. Misschien kiezen ze wel een paar met hun favoriete stripfiguren, een veelkleurig montuur of een coole vorm!

4. Laat kinderen nooit in een auto achter

Laat je kind nooit zonder toezicht in de auto, ook niet voor heel even. Als je jouw auto om welke reden dan ook moet verlaten, neem dan altijd je kind mee. Hitte is het grootste risico voor kinderen die alleen in auto's worden achtergelaten. Kinderen kunnen een levensbedreigende zonnesteek, snelle uitdroging of verstikking oplopen of in heftige gevallen zelfs overlijden.

Dit komt omdat auto's zeer snel erg heet kunnen worden. Als auto's geparkeerd staan, duurt het zelfs minder dan 5 minuten voordat ze zijn opgewarmd tot temperaturen die zeer schadelijk kunnen zijn voor (kleine) kinderen.

Veiligheidstips voor de zon waar je misschien niet bekend mee bent

1. Controleren van de huid

Het is belangrijk om de huid van je kinderen te leren kennen, zodat je weet wat normaal is. Controleer vervolgens de huid regelmatig op nieuwe vlekken of onregelmatigheden. Eventuele huidveranderingen moeten worden gecontroleerd door een kinderarts of huisarts. Bezoek “deze website” hier voor meer advies over hoe u de huid het beste kunt controleren op huidkanker.

2. Draag Zonbeschermende kleding

Het is erg belangrijk om kleding te dragen om de huid van je kind tegen de zon te beschermen. Zonbeschermende kleding is precies wat de naam doet vermoeden: het vormt een barrière tussen jou en de zon om zo je huid te beschermen. Het is speciaal ontworpen en geproduceerd met een stof die is geclassificeerd voor zijn niveau van UV-bescherming en er zijn veel soorten lichtgewicht zonbeschermende kleding beschikbaar, met verschillende niveaus van UPF-bescherming. Om te controleren of de kleding van jouw kinderen geschikt is, plaats je je hand in de kleding en zorg je ervoor dat je er niet doorheen kunt kijken.

De beste bescherming tegen de zon voor baby's is schaduw; ze hebben een dunnere huid dan volwassenen en hebben daarom een ​​onderontwikkeld melatoninegehalte, waardoor hun huid gemakkelijker verbrandt. Houd je baby zoveel mogelijk uit de zon en als zonnestralen niet te vermijden zijn, zorg er dan voor dat je baby geschikte zon-beschermende kleding en een hoed draagt. Belangrijk om te weten is dat niet alle parasols UV-bescherming hebben. Dus zelfs als je kindje in de schaduw zitten, kunnen ze zich nog steeds verbranden.

Wat te doen als je kind verbrand of zelfs een hitteberoerte krijgt?

verbranden-hitteberoerte-infographic

3. De gevaarlijke kinderwagen fout

Heb je ooit geprobeerd te voorkomen dat de zon de kinderwagen in schijnt door deze te bedekken met een deken of doek? Het blijkt dat, door te proberen onze kleintjes in de schaduw te houden, we ze misschien meer kwaad dan goed doen. Zelfs de dunste hoezen kunnen de luchtcirculatie verminderen en de temperatuur in de kinderwagen tot gevaarlijke niveaus verhogen! Een goed alternatief is een parasol die speciaal is gemaakt voor kinderwagens.

4. Pas op voor hete speeltoestellen

Sommige toestellen op speelplaatsen kunnen erg heet worden en de huid van een kind verbranden. Kinderen verbranden sneller dan volwassenen. Controleer altijd of het speeltoestel veilig is, zelfs bij koeler weer, voordat je jouw kinderen op de speelplaats laat spelen. Je kunt de speeltoestellen even aanraken om te controleren of de temperatuur veilig is voor je kinderen

Veilig reizen met kinderen

Waarom is reisveiligheid met kinderen belangrijk?

Reizen met kinderen lijkt misschien ingewikkeld: of het nu met de trein, bus of vliegtuig is, lange reizen zijn bijna nooit comfortabel, om nog maar te zwijgen over hoe duur een gezinsvakantie kan zijn! Desondanks is het ontdekken van de wereld een ongelooflijk verrijkende ervaring voor jonge kinderen, wat hen kan helpen aanzienlijk te groeien. Hier zijn 5 tips om te helpen jouw gezin veilig te houden en dat iedereen het naar zijn zin heeft.

veilig-reizen-infographic

1. Vergeet de EHBO-doos en de vaccinatieboekjes niet

Je hoeft het boekje niet mee te nemen, maar een fotokopie van het vaccinatieboekje is altijd handig. Je weet nooit of je kindje zich bijvoorbeeld pijn doet aan een roestige spijker, op dit moment zul je blij zijn als je kunt controleren of er een tetanusvaccin is gegeven… Wat betreft de EHBO-doos, met kinderen in de buurt is dit essentieel!

2. Leer kinderen belangrijke persoonlijke informatie

Leer je kinderen zo jong mogelijk hun volledige naam, de volledige naam van de moeder, vader of voogd en het mobiele telefoonnummer. Voor kinderen die te jong zijn om dit te onthouden, kun je armbanden of tijdelijke tatoeages met belangrijke informatie verkrijgen voor gebruik tijdens uitstapjes of vakanties. Je weet immers maar nooit of je kleintje per ongeluk zal verdwalen!

3. Gebruik altijd kinderzitjes voor kinderen

Je kunt vliegen, maar dat betekent niet dat je kleintje geen veiligheidszitje nodig heeft om in te zitten. Kinderen onder de twee jaar kunnen op je schoot zitten, maar ze moeten een eigen veiligheidsgordel hebben, deze kun je vaak krijgen in het vliegtuig zelf. Als je met de auto reist, moeten kinderen natuurlijk altijd op de juiste manier in hun autostoeltje zitten en goed in de gordel worden vastgemaakt.

4. Wees voorzichtig met eten en hygiëne

Om ziektes of allergieën te voorkomen, is het handig om waar mogelijk alleen gekookte producten te eten. Je wilt immers niet ziek worden of met een ziek kindje op vakantie zijn, dat is natuurlijk niet leuk. Neem dus vochtige doekjes en handdesinfecterend middel mee en gebruik deze regelmatig. Zorg er indien mogelijk voor dat je kinderen hun handen wassen voor de maaltijd en na het verlaten van winkels, enz.

5. Maak een plan voor wanneer je elkaar kwijt raakt

Wanneer je van plan bent om met de kinderen op lange vakantie te gaan, zorg er dan voor dat je altijd een plan B hebt. Er kunnen momenten zijn dat je op verschillende drukke bestemmingen moet stoppen, en dan zijn er grote risico's. Dit zal jouw gezin helpen een veilige reis te maken en te weten wat jullie moeten doen wanneer je elkaar kwijt raakt.

—----------------------------------------------

Nu je weet hoe je deze zomer veilig kunt blijven met het gezin, bekijk dan alle manieren waarop je deze zomer plezier kunt hebben met onze “activiteiten” , “do-it-yourself” en “recepten voor kinderen”!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan