Zindelijkheidstraining voor peuters

Zindelijkheidstraining voor peuters

Door Babysits
8 minuten leestijd

Zindelijkheidstraining voor peuters kan een ontmoedigende taak zijn voor elke ouder of verzorger. Maar door onze tips en trucs te volgen, heb je een zelfverzekerde peuter die in een mum van tijd het toilet of potje gebruikt!

Basisinformatie over zindelijkheidstraining

Algemene vragen over zindelijkheidstraining

Tips en advies voor zindelijkheidstraining

potjestraining peuter


Wat is de beste leeftijd om met zindelijkheidstraining te beginnen?

Alle kinderen ontwikkelen zich anders, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je peuter iets later of eerder dan gemiddeld begint met zindelijkheidstraining. Je merkt misschien dat je peuter al vanaf 18 maanden klaar is om met potjestraining te beginnen, maar de meeste kinderen beginnen met potjestraining rond de 2 jaar.


Hoe weet ik dat ze klaar zijn om zindelijk te worden?

Er zijn bepaalde dingen waar je op kan letten wanneer je beslist of je peuter klaar is om zindelijk te worden. Bijvoorbeeld:

 • Droge luier tot twee uur

Als de luier van je kind vaak vuil is, zal het veel moeilijker voor je zijn om je kind zindelijk te maken. In dit geval kun je het beste wachten tot ze wat ouder zijn zodat het voor jullie beiden makkelijker is.

 • Ze weten wat poep en plas is

Als je kind begrijpt wat poep en plas is en kan herkennen wanneer hun luier vies is, is dat een goed teken dat ze het idee zullen begrijpen om naar het toilet te gaan.

 • Ze kunnen hun broek zelf aan- en uittrekken

 • Ze kunnen korte tijd stilzitten

De meeste kinderen zullen echter moeite hebben om zich gedurende langere tijd te concentreren. Het kan handig zijn om een ​​boekje voor te lezen terwijl ze het potje gebruiken, of geef ze wat speelgoed om hun aandacht te trekken.

 • Je peuter wordt steeds zelfstandiger

Dit maakt het makkelijker voor ze om je te laten weten wanneer ze naar de wc moeten.
Als ze je met woorden of gebaren vertellen dat ze gepoept of geplast hebben, is dit een goed teken om aan de slag te gaan met zindelijkheidstraining.

 • Je peuter toont desinteresse in het dragen van een luier

Als je kind geen ​​luier meer wilt dragen kan hij dit uiten door te proberen hem uit te trekken. Misschien willen ze overstappen op "grote mensen" broeken.


Welke benodigdheden heb ik nodig om met zindelijkheidstraining te beginnen?

Er zijn een paar benodigdheden die je moet hebben voordat je begint met zindelijkheidstraining voor je peuter. Het eerste dat je nodig hebt, is natuurlijk een potje! Hoewel je misschien kiest voor een toiletverkleiner, omdat dit peuters helpt het toilet te associëren met plassen en poepen.

Je hebt ook een oefenbroekje nodig. Oefenbroekjes zijn geweldig voor kleine peuters die net beginnen met potjestraining. Oefenbroekjes zijn ontworpen om voldoende absorberend te zijn zodat er geen viezigheid is, terwijl je kind toch een "nat" gevoel heeft, zodat ze weten dat ze gepoept of geplast hebben. Houd er rekening mee dat oefenbroekjes niet ontworpen zijn om luiers te vervangen, daarentegen moet je je kind aanmoedigen om het potje zo vaak mogelijk te gebruiken als ze het oefenbroekje aan hebben. Als je peuter eenmaal heeft geleerd hoe hij het potje moet gebruiken, kan hij naar "grote mensen" ondergoed (normaal ondergoed) gaan!

Hoe weet je wanneer je peuter het potje moet gebruiken?

Je kunt aan deze tekenen zien dat je peuter het potje misschien nodig heeft:

 • Ongemakkelijk bewegen
 • Windjes laten
 • Rond wiebelen
 • Weggaan van jou
 • Stil zijn
 • Verstoppen

hoe te weten wanneer mijn peuter het potje nodig heeft


Wat moet mijn peuter dragen en wanneer?

Tijdens zindelijkheidstraining is het het beste om je peuter overdag een oefenbroekje(of zelfs een normale onderbroek) te laten dragen. Luiers moeten beperkt blijven tot de nacht, aangezien kinderen er langer over doen om 's nachts droog te blijven.

Overdag kunnen peuters worden gekleed in comfortabele kleding die gemakkelijk uit te doen is. Bij warmer weer kan je ook proberen je peuter thuis in zijn oefenbroekje of ondergoed te laten.


Tips en advies voor zindelijkheidstraining

Creëren van een routine voor potjestraining

Routine en structuur doen wonderen voor kinderen, bij zindelijkheidstraining is dat niet anders! Probeer je peuter naar het potje te brengen wanneer hij de meeste kans heeft om te plassen of poepen, zoals 's ochtends als hij wakker wordt, 's avonds voordat hij naar bed gaat en na maaltijden en tussendoortjes. Het is ook een goed idee om op de regelmaat in hun stoelgang te letten. Op deze manier kun je ze aanmoedigen om het potje elke dag op hetzelfde tijdstip te gebruiken. Wees zeker enthousiast als ze het potje met succes hebben gebruikt!

Begin vroeg met lesgeven

Je kan beginnen je peuter te leren om het potje te associëren met poep en vroeg te plassen. Je zou kunnen proberen om je peuter naar je te laten kijken als je naar het toilet gaat, omdat kinderen vaak het beste leren wanneer ze ons kopiëren. Als je peuter oudere broertjes en zusjes heeft, des te beter! Ze kopiëren graag alles wat hun oudere broer of zus zegt en doet. Het is ook mogelijk om een ​​speeltje, knuffel of pop te gebruiken als voorbeeld van het gebruik van het potje. Een andere tactiek is om gebruikte luiers in het potje te leggen, zodat ze al vroeg met het verbinden van de associaties kunnen beginnen.

Wees geduldig

Elk kind is anders en iedereen ontwikkelt zich in zijn eigen tijd. Als je kan, vergelijk dan de ontwikkeling van je kind met die van andere kinderen. Het proces van het leren gebruiken van het potje kan dagen, weken of maanden duren om onder de knie te krijgen.

Van het potje naar het toiler

Als je kind eenmaal zindelijk is, zijn er een paar belangrijke dingen om in gedachten te houden.

 • Leer peuters om van voren naar achteren te vegen, dit is vooral belangrijk voor meisjes.
 • Je zou kunnen overwegen om toiletdoekjes te gebruiken om het makkelijker te maken als peuters een beetje ouder worden en zonder toezicht beginnen met vegen. Toiletdoekjes kunnen ervoor zorgen dat er geen ongewenste resten achterblijven.
 • Als je kind van het potje naar het toilet is overgegaan, leer hem dan hoe hij moet doorspoelen.
 • Om de overgang makkelijker te maken, kiezen veel ouders voor een toiletverkleiner met vaste trap om peuters zelfstandig toegang te geven tot het toilet.
 • Herinner je kind er ten slotte aan om zijn handen te wassen na gebruik van het toilet.

Zindelijkheidstraining in openbare ruimtes

Het is het makkelijkst om thuis te blijven als je peuter aan zijn zindelijkheidstraining begint, vooral de eerste paar dagen.

Natuurlijk moet je op een gegeven moment je huis verlaten. Als je dat doet, is het goed om een ​​reserve oefenbroekje, een reserveset kleding en een plastic zak mee te nemen (voor het geval je peuter een ongelukje krijgt). Het kan ook een goed idee zijn om het potje mee te nemen, zodat je kind het ook onderweg kan gebruiken. Als je peuter naar de kinderopvang gaat of vrienden/familie bezoekt, moet je ze vertellen dat je peuter zindelijk is, aangezien je kind de hulp van een volwassene nodig heeft.


Dingen die je moet vermijden bij potjestraining

Je kunt het beste voorkomen dat je tekenen van teleurstelling of woede vertoont wanneer je peuter bezig is met de zindelijkheidstraining. Het is onvermijdelijk dat je peuter ongelukjes krijgt tijdens zijn zindelijkheidstraining, dus het beste wat je kan doen is neutraal, maar positief, blijven als er een ongelukje gebeurt.

Voorkom dat je je peuter dwingt om het potje te gebruiken. Het is mogelijk dat je peuter onwillig is om het potje te gebruiken. Ze begrijpen het concept misschien niet, of ze vinden het potje intimiderend. Dwing je peuter niet om langer dan 3-5 minuten per keer op het potje te zitten (anders kunnen ze het gevoel krijgen dat ze gestraft worden).

Rommel en tegenslagen vermijden

Natuurlijk kom je tijdens het zindelijkheidstraining enkele ongelukjes en tegenslagen tegen. Maar gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen om ze te vermijden, waaronder:

 • Bijhouden wanneer (en hoe vaak) je peuter het potje gebruikt. Als je merkt dat ze het al een tijdje niet hebben gebruikt, vraag ze dan of ze moeten plassen.
 • Controleer dubbel of je peuter het potje moet gebruiken voordat hij het huis verlaat, maar dwing hem niet om te gaan.
 • Ervoor zorgen dat het potje binnen handbereik is. Als je een huis met twee verdiepingen hebt, zorg er dan voor dat je op beide verdiepingen een potje hebt.
 • Controleer dubbel of je peuter het potje moet gebruiken voordat je hem in bed legt.

Hopelijk zijn je vragen over zindelijkheidstraining voor peuters beantwoord!

Ben je op zoek naar een oppas voor je peuter of wil je bij de peuteropvang komen, dan is Babysits een prima plek om te beginnen. We bieden tal van bronnen zoals deze om onze community van babysitters en ouders te informeren, om de beste omgeving voor kinderen te bieden. [Meld je nu aan om aan de slag te gaan!] (/dashboard/aanmelden)

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan