Huilbaby’s verzorgen

Huilbaby’s verzorgen

Door Babysits
6 minuten leestijd

Alle baby’s huilen. Ze huilen wanneer ze moe zijn, wanneer ze honger hebben, wanneer ze aandacht willen, verzin het zo maar op. Maar wat als je kind continu aan het huilen is? Of wat als je aan het oppassen bent en je oppaskind stopt niet met huilen? Lees snel verder en leer alles over huilende baby’s en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Wat zijn de redenen dat baby’s huilen?

Baby’s kunnen natuurlijk nog niet praten. Zij communiceren door te huilen. Vooral in het begin kan het voor ouders nog erg moeilijk zijn om te achterhalen waarom een baby huilt. Er zijn namelijk verschillende redenen zoals;

  • Honger
  • Moe
  • Krampjes
  • Pijn aan tandjes
  • Behoefte aan aandacht
  • Vieze luier
  • Niet lekker zijn
  • Boertje moeten laten
  • Last van ongemak
  • Stress
  • Te warm of te koud

In het begin zal je als kersverse ouder het verschil tussen de huiltjes nog niet herkennen en is het maar gokken en proberen totdat je hebt achterhaald wat je kleine wilt. Na een tijdje zal je merken dat elk huiltje anders is en heb je al snel door wat er precies aan de hand is en hoe je moet handelen.

huilbaby tips

Verschillende baby huiltjes

Zoals we hierboven al aangeven huilt een baby om verschillende redenen. Baby’s huilen wanneer zij behoeften hebben aan iets of wanneer zij trauma hebben. Wat is het verschil?

Behoefte huilen

Wanneer een baby behoefte-huilt, dan wilt hij laten weten dat hij iets nodig heeft. Zo kan hij bijvoorbeeld honger hebben of moe zijn.

Trauma huilen

Wanneer een baby trauma-huilt heeft hij in principe niet perse iets nodig. Je baby verwerkt de emoties die hij heeft gehad gedurende de dag. Hij huilt bijvoorbeeld, omdat hij overprikkeld is.

Hoe herken je baby huiltjes?

Wat blijkt nou… je kunt aan de huiltjes van baby’s horen wat ze precies nodig hebben! Volgens Dunstan Babytaal kun je de baby huiltjes op de volgende manier onderscheiden ( al is dit niet helemaal wetenschappelijk bewezen) ;

Ohw: Ik ben moe

Dit geluid ontstaat door het gaapreflex

Neh: Ik heb honger

Dit geluid bestaat door het zuigreflex.

Eairh: Ik heb last van krampjes

Meestal kijkt de baby moeilijk wanneer hij dit geluidje maakt.

Eh: Ik moet een boertje laten

Klop op het ruggetje van je baby en hij zou zich weer opgelucht moeten voelen.

Heh: Ik wil een schone luier

Dit woordje is wat ingewikkelder. Het kan ook betekenen dat de baby het koud heeft of warm of in een ongemakkelijke houding ligt.

Hoeveel uur per dag huilen baby’s?

Elke baby huilt. Dat is heel normaal. Wanneer ze wat jonger zijn huilen ze wat meer en naarmate ze ouder worden, wordt als het goed is het huilen ook minder.

De eerste 6 weken: 2 - 2,5 uur per dag

Rond de 3 maanden: 1 - 1,5 uur per dag

Vanaf 4 maanden: Het huilen zal nog meer afnemen. Communiceren en contact maken wordt makkelijker

Vanaf 7 maanden: Een baby huilt op deze leeftijd meestal alleen nog als laatste redmiddel. Denk hierbij aan vermoeidheid of pijn. Ze kunnen al wat gebaren maken en geluiden gebruiken, waardoor huilen minder vaak nodig is.

Hoe lang baby laten huilen?

Pasgeboren baby’s kunnen zichzelf nog niet goed kalmeren. Dit is waarom je hen niet te lang kunt laten huilen. Wanneer je weet dat je niet direct een oplossing hebt voor het huilen is het prima als je nog even 5 minuten wacht met troosten. Bijvoorbeeld als je naar het toilet moet gaan, maar ga daarna direct naar hen toe. Ook wanneer je baby huilt omdat hij niet kan slapen wordt het voor pasgeboren baby’s afgeraden om hen te laten uithalen. Er zijn meerdere methodes waarbij er wordt aangeraden om de kinderen te laten uithalen. Dit wordt echter afgeraden bij pasgeboren baby’s.

Wat is een huilbaby?

Maakt je baby wilde bewegingen en klinkt het huilen meer als krijsen? Duurt dit al meer dan drie dagen in de week voor minimaal 3 uur per dag? En helpt wiegen en sussen niet? Dan zou het weleens zo kunnen zijn dat je een huilbaby hebt.

huilbaby tips

Wat zijn de oorzaken van huilbaby’s

Helaas kan je het gedrag van een huilbaby niet voorkomen. Bij 90 procent van de huilbaby’s wordt er geen oorzaak gevonden. Naarmate de baby ouder wordt zal het huilen steeds minder worden. Slechts bij 10 procent van de huilbaby’s wordt er een oorzaak gevonden. Meest voorkomende redenen zijn dan; oorontsteking, blaasontsteking, moeilijke stoelgang, koemelkallergie enzovoort. Andere redenen kunnen zijn, dat de bevalling traumatisch is geweest voor de kleine, of dat de baby afwijkingen heeft. Wanneer je vermoedt dat je een huilbaby hebt, is het altijd goed om langs de dokter te gaan om bepaalde dingen uit te sluiten.

Huilbaby tips

  • Onthoud dat het niet jouw schuld is dat je een huilbaby hebt en dat de baby niet naar jou gericht is.

  • Wikkel de baby stevig in een doek, zo voelt hij zich geborgen en is de kans groter dat hij rustiger wordt.

  • Draag de baby bij je door middel van een draagdoek.

  • Vergeet niet dat het okee is om hulp te vragen. Het is belangrijk dat je soms eventjes een paar uurtjes rust kan pakken, terwijl bijvoorbeeld een familielid, de oppas of goede vriend op de kleine past.

  • Huilbaby’s hebben vaak last van prikkels. Door een prikkelarme omgeving te creëren houd je ze vaak rustig. Verplaats niet te vaak van omgeving en laat je stem horen. Dat is vertrouwd.

  • Blijf zelf rustig, om het huilen niet erger te maken.

  • Ga een stukje rijden. Zet je baby in de kinderstoel en ga een rondje rijden totdat hij weer rustig is. Je kunt ook gaan wandelen met de kinderwagen.

  • Leg een knuffel met jouw geur in het baby bedje.

Wat te doen als je oppaskind veel huilt?

Voordat je gaat babysitten is het altijd handig om te vragen aan de ouders of de baby veel huilt. Op deze manier weet je beter wat je kunt verwachten tijdens de oppasafspraak. Vraag hiernaast ook hoe de ouders de baby vaak stil krijgen wanneer hij of zij huilt. Wellicht dat ze een speciaal knuffeltje of zacht doekje hebben waarbij de baby zich fijn voelt. Vraag ook aan de ouders of zij wellicht alvast tips kunnen geven over de verschillende soorten huiltjes die de baby heeft. Door deze vragen te stellen voordat de oppasafspraak begint, ben je al goed voorbereid op de huilbuien van de kleine.

Mocht je de kleine echt niet stil krijgen, ook na het uitproberen van al de bovenstaande tips, dan raden we je aan om contact op te nemen met de ouders en hen om raad te vragen. Het is beter om het eerlijk aan te geven dan dat de baby uren aan het huilen is.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan