Een tweetalig kind opvoeden | 6 tips

Een tweetalig kind opvoeden | 6 tips

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
5 minuten leestijd

Voed jij je kind tweetalig op? Wanneer een kind meer dan één taal leert, brengt dat vele voordelen met zich mee. Het verbetert de intellectuele ontwikkeling van je kind, het vergroot zijn of haar sociale vaardigheden en daarnaast is het ook nog eens super gunstig aangezien de wereld steeds meer globaliseert.

Het is echter geen eenvoudig proces. Vooral als je niet in het land woont van de tweede taal die je probeert te onderwijzen. Tweetalig onderwijs is een uitdaging en kan ook erg verwarrend zijn voor een kind. Om deze reden geven wij je 6 handige tips om je kind tweetalig op te voeden.

Tweetalig opvoeden

1. Tweetalig opvoeden met hulp van de oppas!

Kinderen spenderen een groot gedeelte van hun leven thuis en op school. Dit is de reden waarom een tweetalige oppas een geweldige aanwinst kan zijn als het gaat om het leren van een taal aan kinderen, omdat ze veel tijd met het kind zullen doorbrengen. Het inschakelen van een tweetalige oppas zal het kind helpen zich dichter bij de taal te laten voelen.

Via Babysits kun je via de filters op zoek gaan naar een oppas die de taal spreekt die jij de kinderen graag zou willen aanleren. Je hoeft alleen maar naar de zoekpagina te gaan en daarna op "meer filters" te klikken en de gewenste taal te kiezen.

tweetalig opvoeden van kinderen

2. Een nieuwe taal leren door boeken voor te lezen

Om je kind tweetalig op te voeden, is voorlezen aan je kind erg belangrijk. Door kinderen hardop voor te lezen, vergroot je hun woordenschat en leer je ze nieuwe woorden en manieren om ze uit te spreken. Bovendien heeft lezen het verbazingwekkende potentieel om hun verbeeldingskracht en hun visie op de wereld in het algemeen te stimuleren.

Indien je als ouder niet tweetalig bent in die taal, kun je altijd de tweetalige oppas vragen om het kind boeken voor te lezen.

3. Thema-avond

Soms kan het verbeteren van de taalvaardigheid voor kinderen uitputtend zijn. Daarom is het belangrijk om het voor het kind leuk en aantrekkelijk te maken om een ​​nieuwe taal te leren. Je kunt bijvoorbeeld één dag van de week of in de maand uitkiezen waarbij de hele avond in het teken staat van de cultuur/taal.

Als je bijvoorbeeld Frans wilt leren, maak dan wat croque-monsieur en kijk naar Ratatouille in het Frans om nieuwe woorden te leren. Een ander voorbeeld is, als je Spaans wilt leren, maak samen paella, leer hoe je moet flamingo dansen en kijk de Disney film Encanto in het Spaans. Het zorgt voor een sterkere gehechtheid aan de cultuur en meer bereidheid om de taal te leren.

Culturele referenties en waarden zijn essentieel voor het leren van een taal. Al deze details geven je een nieuw perspectief op de taal en stellen je in staat om sneller te leren. Probeer daarom thuis de waarden van de specifieke cultuur te benadrukken.

Het opvoeden van een tweetalig kind bestaat voornamelijk uit het leren van de woordenschat, het alfabet en de grammaticaregels van de taal, maar het gaat ook gepaard met het leren over de waarden van het land en het gedrag van de samenleving.

Cultuur begrijpen is als het hebben van een context waarin je de juiste betekenis kunt geven aan elk nieuw woord dat je leert. Hoe meer het kind weet over de sociaal-culturele achtergrond, hoe gemakkelijker het voor hem of haar is om mee te doen en nieuwe woorden, uitdrukkingen en manieren van spreken te leren.

4. Kijk shows en luister naar muziek met je kind

Door naar programma's in een andere taal te kijken, wordt het kind meer blootgesteld aan een reeks woorden, accenten, stemmen, genres en culturele aspecten. Dit zal het begrip van kinderen vergroten en ze geweldige luisteraars maken, omdat ze een oor zullen ontwikkelen voor accenten, dictie, jargon en uitspraken. Bovendien biedt het kijken van films context, waardoor het gemakkelijker wordt om belangrijke informatie om te zetten in het langetermijngeheugen. Als je doeltaal bijvoorbeeld Spaans is, kunt u Pocoyó of Little Baby Bum in het Spaans bekijken.

Muziek helpt kinderen ook om woorden en uitdrukkingen beter te onthouden. Het muziekritme en de herhalende patronen in het lied zullen hen helpen woorden te onthouden en nieuwe woorden te leren.

Tweetalig onderwijs

5. Een taal leren door middel van spelletjes

Een taal leren door middel van games kan ook een geweldige oplossing zijn. Je kunt ervoor kiezen om bordspellen te spelen en alleen in de specifieke taal met het kind te praten. Je kunt zelfs je eigen spelideeën bedenken! Je kunt bijvoorbeeld een geheugenspel doen met het woord dat is gekoppeld aan de afbeelding van dat woord. Hierdoor wordt het leerproces opnieuw gemakkelijker en minder belastend voor het kind.

6. Consistentie is de sleutel!

Het is belangrijk om consistent te zijn bij het aanleren van een vaardigheid, vooral als het gaat om talen. De beste manier om consistent te zijn bij het onderwijzen van een taal, is door een gewoonte of routine te vormen en je eraan te houden. Stel bijvoorbeeld een specifieke tijd van de dag in waarop je een hoofdstuk uit een boek voorleest aan je kind. Het leerproces van een nieuwe taal moet een belangrijk onderdeel zijn van het leven van je kind om bevredigende resultaten te krijgen.


Ben je op zoek naar een tweetalige oppas om je kind te helpen een nieuwe taal te leren? Aarzel niet om het op Babysits te zoeken!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan