VOG voor Oppassen en Gastouders

VOG voor Oppassen en Gastouders

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
3 minuten leestijd

Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en heb je als gastouder of oppas een VOG nodig? Het hebben van een VOG kan je kansen vergroten bij het vinden van oppaswerk. Heb jij al een VOG?

Iedere ouder wilt natuurlijk dat zijn of haar kinderen in veilige handen zijn als ze een thuis oppas of gastouder aan huis aannemen. Het hebben een VOG is een manier waarbij je kan laten zien dat je een veilige en gekwalificeerde oppas bent. Het aanvragen van een VOG vergroot niet alleen je kansen bij het vinden van oppaswerk, maar het geeft ouders ook gemoedsrust.

Wat is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)?

Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. In andere woorden, het is een document dat aantoont dat jij geen strafbare feiten op je naam hebt staan.

Heb ik een VOG nodig om te kunnen oppassen?

Een oppas heeft niet verplicht een VOG nodig om te kunnen oppassen. Het wordt echter wel sterk aanbevolen om een VOG aan te vragen. Redenen hiervoor is dat het je kansen op het vinden van oppaswerk vergroot, je geeft ouders gemoedsrust doordat zij weten dat hun kinderen in goede handen zijn en tenslotte helpt het de oppas community veilig te houden.

Wanneer je werkt in de kinderopvang, bijvoorbeeld wanneer je een gastouder bent, is het daarentegen wel verplicht om een VOG te hebben. Kinderopvang medewerkers moeten zich laten inschrijven in het Personenregister kinderopvang (PRK). Voor deze inschrijving is een VOG verplicht.

Hoe vraag ik een VOG aan?

Je kunt op verschillende manieren een VOG aanvragen. Je kunt het schriftelijk aanvragen via de gemeente. Neem hiervoor een volledig ingevuld aanvraagformulier mee naar de gemeente waar je staat ingeschreven. Digitaal is een VOG aanvragen alleen mogelijk als de aanvraag is gestart door je (toekomstige) werkgever, zoals bijvoorbeeld het gastouderbureau waarbij je staat ingeschreven. Hiervoor kun je terecht bij Justis.

Hoelang duurt een VOG aanvraag?

Het duurt gemiddeld tussen 2 en 4 weken voordat je de VOG thuis ontvangt. Hoelang het precies duurt, hangt van verschillende factoren af. Er moet namelijk onderzoek gedaan worden naar je gedrag en je verleden, dat er geen strafbare feiten op je naam staat om je taken of werkzaamheden uit te voeren.

Hoelang is een VOG geldig?

Een VOG is niet onbeperkt geldig. Het is namelijk een momentopname en de situatie in de toekomst kan zo veranderen dat de VOG niet meer van toepassing is. Je werkgever of organisatie die de VOG vraagt, bepaalt hoelang de VOG geldig is. Wanneer je werkzaam bent in de kinderopvang, moet je ingeschreven staan in het Personenregister Kinderopvang. Zoals eerder vermeld, is een VOG nodig voor inschrijving in dit register. Voor de kinderopvang geldt dat je VOG niet ouder mag zijn dan twee maanden.

Hoeveel kost een VOG?

De kosten voor een digitale VOG aanvraag via Justis bedragen €33,85 (2021). De kosten voor een schriftelijke aanvraag via de gemeente bedragen €41,35 (2021).

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan