EHBO cursus voor de oppas

EHBO cursus voor de oppas

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
4 minuten leestijd

Als oppas ben je verantwoordelijk voor de kinderen op wie jij past en ook tijdens het oppassen zit een ongeluk soms in een klein hoekje. Toch is het niet wettelijk verplicht om een EHBO-certificaat te hebben als oppas, terwijl dit voor de kinderopvang of als gastouder wel het geval is. Hieronder duiken we er wat dieper op in en vertellen we je graag waarom wij het aanbevelen om ook als oppas een EHBO-cursus te doen.

EHBO-certificaat verplicht bij gastouders en de kinderopvang

Sinds 2015 zijn alle gastouders verplicht om een EHBO-certificaat te hebben. Sinds Januari 2018 moeten ook de werknemers van kinderdagverblijven een geldig EHBO-certificaat ‘Eerste hulp bij Kinderen’ hebben behaald die voldoet aan de wet IKK. Deze wet is ingeschakeld om de kwaliteit en veiligheid binnen de kinderopvang te verhogen. Onze partner Livis biedt de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen aan. Maar waarom zou een oppas ook gebaat zijn bij een EHBO cursus?

Waarom zou een oppas een EHBO-certificaat moeten hebben?

Misschien ben jij zelf wel een oppas of ben je een ouder die regelmatig een oppas inschakelt voor jouw kinderen. Er zit een grote kans in dat jij of jouw oppas geen EHBO-certificaat hebben. Wellicht heb je er nooit bij stilgestaan hoe waardevol een EHBO-certificaat kan zijn voor jou als oppas of voor degene die jij inhuurt als oppas. Wij noemen hieronder drie redenen waarom wij denken dat een oppas ook een EHBO-certificaat zou moeten hebben.

1. Als oppas heb je de verantwoordelijkheid

Als oppas werk je erg veel met kinderen en een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Jij hebt de verantwoordelijkheid om voor een kind te kunnen zorgen, hulpdiensten in te schakelen en snel te schakelen in geval van nood. Meer kennis over onderwerpen zoals reanimeren en letsels gaan jou helpen om deze verantwoordelijkheid te kunnen dragen. Daarnaast leer je in de cursus van onze partner Livis door middel van interactieve scenario’s in beiden de online- en praktijktraining te handelen in geval van nood.

2. Je leert zelfverzekerd handelen

Wat moet je precies doen in een geval van nood? Welke stappen moet jij eerst ondernemen? Hoe leer je analyseren wat er het meest gevaarlijk is en wat nog even kan wachten? Als oppas is het belangrijk dat jij zelfverzekerd leert handelen in geval van nood. Zonder EHBO-certificaat is de kans groot dat je niet precies weet hoe jij moet reageren in een situatie waarbij er iets onverwachts of misschien wel iets ernstigs gebeurd. Terwijl juist de eerste paar minuten na een ongeval het meest belangrijkst zijn.

3. Het is leuk!

Ja, dat had je misschien niet verwacht. Maar het volgen van de EHBO-cursussen van Livis is leuk! Hun cursussen zijn onderverdeeld in online- en praktijkgedeeltes. Tijdens de online lessen (wat het grootste gedeelte is) leer jij over veel verschillende onderwerpen op een interactieve manier. Er zitten veel filmpjes, vragen en quizzes verwerkt in de cursus. Daarnaast zijn hun instructeurs erg enthousiast en zullen zij altijd interactief met jou te werk gaan in de praktijklessen. Je zult het gevoel hebben dat je wordt meegenomen in de les en dat jij zelf ook veel doet en aan het woord bent. We beloven je dat naast dat je veel leert, je ook veel plezier zult hebben!

Wist jij dat 80% van verzekeraars jouw EHBO cursus vergoeden?

Misschien vind je het jammer om je pas verdiende oppas geld te besteden aan een EHBO cursus. Maar wees niet getreurd, het is namelijk zo dat 80% van de Nederlandse verzekeraars jouw cursus vergoeden. Zo kan jij, bijna voor niks, alle kennis opdoen die jij nodig hebt om zelfverzekerd te kunnen handelen in geval van nood! Wel zo’n veilig gevoel, zodat als er iets bijzonders gebeurd je goed kunt zorgen voor de kinderen waar jij op past.

Wil je korting ontvangen op je EHBO-cursus? Bekijk dan onze andere blog over EHBO, waar je de kortingscode kunt vinden!


Wil je meer weten over de EHBO cursussen van Livis? Neem dan hier een kijkje. Zij bieden ook een speciale EHBO bij Baby’s en Kinderen cursus aan.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan