Eerste hulp bij kinderen

Eerste hulp bij kinderen

Door Babysits
4 minuten leestijd

Om ouders en oppassen beter te informeren over de gevaren van sommige situaties zijn er speciale EHBO-cursussen opgericht voor de eerste hulp bij kinderen. Maar waarom zou je zo’n cursus volgen? En wat houdt zo’n cursus precies in?

De kennis van ouders en oppassen schiet vaak tekort, waardoor er jaarlijks honderden kinderen bij de Spoedeisende Hulp eindigen, terwijl dit voorkomen had kunnen worden door middel van een EHBO-cursus.

Wat is een EHBO-cursus?

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Met deze cursus leer je hoe je moet omgaan en handelen bij bepaalde en soms levensgevaarlijke situaties. Zodra je een ongeluk ziet gebeuren of wanneer er lichamelijk letsel is ontstaan bij een kind, is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Met een EHBO-cursus leer je hoe je de persoon met lichamelijke letsel hulp kan verlenen.

Wat voor EHBO-cursussen zijn er allemaal?

Er zijn vele EHBO-cursussen te volgen. We hebben voor je enkele cursussen opgesomd die te maken hebben met kinderen en hun veiligheid.

  • EHBO bij Baby’s en Kinderen
  • Eerste hulp aan kinderen
  • Veilige hechting tussen ouder en kind
  • Jeugd eerste hulp
  • Herken kinderziekten
  • Reanimatie
  • Ernstige allergie
  • EHBO voor volwassenen

EHBO-certificaat verplicht bij kinderopvang en gastouders

Al sinds 2015 zijn alle gastouders verplicht om een EHBO-certificaat te hebben. Sinds januari 2018 moeten ook de werknemers van kinderdagverblijven een geldig EHBO-certificaat ‘Eerste Hulp aan kinderen’ tot zijn of haar beschikking hebben. Hebben ze dit niet? Dan mogen ze niet alleen voor kinderen zorgen, maar moet er iemand in dezelfde ruimte zijn die dit certificaat wel heeft behaald.

Zijn oppassen verplicht om een EHBO-certificaat te behalen?

Als oppas werk je ook dagelijks met kinderen. Ondanks dit zijn oppassen niet verplicht om een EHBO-certificaat te hebben. Toch kunnen er vele momenten voorkomen waarin het handig is als je als oppas en natuurlijk ook als ouder zo’n certificaat hebt.

Waarom zou je een EHBO-cursus moeten volgen?

Een ongelukje zit in een klein hoekje. Kinderen zijn wild, ze rennen rond, klimmen en klauteren. Je hoopt het natuurlijk niet, maar het kan zomaar voorkomen dat kinderen in het water vallen, ergens tegenaan rennen of zich verslikken. Geef eens eerlijk toe… weet jij dan wat je precies moet doen?

De meeste oppassen en ouders weten niet hoe ze moeten handelen en kunnen de situatie van het kind soms zelfs verergeren. Het is daarom uiterst belangrijk dat je weet wat je moet doen in bepaalde situaties. Met een EHBO-cursus leer je onder anderen:

  • Rustig te blijven en correct te handelen

Allereerst leer je goed omgaan met de situatie. Je leert om rustig te blijven en hoe je goed kan handelen op meerdere crisissituaties.

  • Instantelijk handelen

Het kan voorkomen dat een rit naar het ziekenhuis te lang duurt of dat je nog moet wachten voordat de ambulance komt. In dit soort gevallen is het uiterst belangrijk dat je precies weet hoe je moet handelen. De eerste minuten zijn namelijk cruciaal, vooral bij kleine kinderen. Soms kan dit zelfs het leven van een persoon redden.

Maar waar kun je zo’n EHBO-cursus volgen?

EHBO-cursussen kunnen onder andere gevolgd worden bij;

Livis

Livis is de grootste aanbieder in Nederland van EHBO-cursussen. Als je een cursus boekt, volg je eerst de online theorie op een moment en plaats waar het je uitkomt. Na het succesvol afronden van de theorie kun je een praktijksessie boeken op één van de 200 locaties in Nederland. Tijdens deze sessie van 4 uur leer je alle handelingen (zoals verband leggen, wat te doen bij verstikking en reanimatie) in de praktijk. Hierna ontvang je het certificaat van Het Oranje Kruis, dit is 2 jaar geldig.

Wil jij een cursus volgen? Bekijk dan hier het aanbod van Livis en ontvang maar liefst €10,- korting op een EHBO-cursus. En wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een cursus van Livis vergoedt?!

112BHV

112BHV ziet dat veiligheid en gezondheid een belangrijke pijler is in de samenleving. Het wordt voor iedereen, maar ook zeker voor oppassen en ouders, steeds belangrijker om veilig te wonen, reizen, leven en werken. Dit is onder andere waarom 112BHV meerdere cursussen aanbiedt.

Eén van deze cursussen is EHBO bij baby’s en kinderen van 112BHV. De cursus leert je heel specifiek om letsel bij baby’s en kinderen te beoordelen en te behandelen in acute en niet acute situaties. De cursus voldoet aan de eisen voor gastouders en valt binnen de Regeling Wet Kinderopvang.

Een andere cursus van 112BHV is de algemene EHBO-cursus. Deze cursus is geschikt voor iedereen die wil leren om op een veilige en effectieve manier eerste hulp te bieden. Door middel van e-learning leer je de toestand van een slachtoffer en verschillende wonden en letsels te beoordelen.

Beide cursussen zijn gebaseerd op maximale efficiency en effectiviteit. Hierdoor kunnen zij de praktijktrainingen in een korter tijdsbestek organiseren. Praktijk is tijdens deze cursussen ook echt praktijk. Bij een voldoende beoordeling ontvang je een erkend Europees Eerste Hulp (EFAC-) Certificaat van Het Rode Kruis.