Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

Door Babysits
5 minuten leestijd

Gaan je kinderen naar de kinderopvang? Dan weet je vast hoe duur de opvang kan zijn. Misschien heb je wel recht op kinderopvangtoeslag en krijg je de kosten in zijn geheel of gedeeltelijk vergoed! Vind hier alle informatie over het krijgen van kinderopvangtoeslag.

Wat is kinderopvangtoeslag?

Wanneer je opvang hebt voor je kinderen, kan je in sommige gevallen het bedrag terug uitgekeerd krijgen van de Belastingdienst. Dit wordt ook wel kinderopvangtoeslag genoemd. Het is een tegemoetkoming van de overheid om de kosten van kinderopvang te drukken.

Wanneer kom ik in aanmerking voor kinderopvangtoeslag?

Gaan je kinderen naar de opvang? Dan kom je wellicht in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Wanneer jij en je partner allebei werken kom je hiervoor in aanmerking. Wanneer je alleenstaand bent, geldt ook de regel dat je werk moet hebben.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg ik?

De hoogte van de kinderopvangtoeslag die je krijgt varieert van 90,7% tot 18%. Het is afhankelijk van je inkomen en die van je eventuele partner. Hiernaast wordt er ook gekeken naar wat voor soort opvang jij je kinderen stuurt. Per jaar worden de percentages en bedragen opnieuw vastgesteld.

Maak een proefberekening op de website van de Belastingdienst om te zien hoeveel je precies krijgt. Uitgangspunten zijn hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt en je krijgt meer toeslag voor het 2e kind dan voor het 1e kind.

Voor welke opvang krijg ik toeslag?

Je krijgt niet voor elke opvang kinderopvangtoeslag. Alleen in de volgende gevallen krijg je de toeslag;

  • Opvang door gastouders via een gastouderbureau of ouderparticipatiecrèches
  • Dagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar
  • Kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan
  • Buitenschoolse opvang (BSO) voor basisschoolkinderen

Wanneer je een oppas hebt ingeschakeld of je familie of vrienden op je kinderen passen kun je hier helaas geen kinderopvangtoeslag voor aanvragen.

stel het oppas tarief samen

Wat is het verschil tussen een oppas en een gastouder?

Een oppas is iemand die, vaak op korte termijn en voor een kleine vergoeding, een aantal uurtjes bij jouw thuis op de kinderen past. Door de Regeling van Dienstverlening aan Huis mogen oppassen maximaal drie dagen per week per familie werken, zonder een contract.
Wanneer je een gastouder inschakelt, vangt de gastouder de kinderen vaak op bij hen thuis in groepjes van maximaal 6 kinderen. Een gastouder moet officieel ingeschreven staan bij een gastouderbureau, moet over een VOG-certificaat beschikken en moet een EHBO-certificaat & een opleiding bezitten.

Lees hier meer over de verschillende kinderopvangaanbieders.

Krijg je bij elke gastouder kinderopvangtoeslag?

Alleen wanneer jouw gastouder geregistreerd staat bij het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Voor elke locatie heeft een gastouder een apart registratienummer en ook het gastouderbureau is geregistreerd bij het LRKP.

Let op: werk altijd via het gastouderbureau

Je kunt eerst een gastouder ontmoeten waarmee het klikt. Maak je echter zelf afspraken met een gastouder, zonder tussenkomst van een gastouderbureau? Dan krijg je geen kinderopvangtoeslag, ook niet als deze gastouder is ingeschreven bij een geregistreerd gastouderbureau. Neem dus altijd ook contact op met het gastouderbureau waar de gastouder geregistreerd staat.

Kinderopvangtoeslag

Wanneer vraag ik kinderopvangtoeslag aan?

Wacht niet te lang met het aanvragen van de kinderopvangtoeslag. Je kunt de toeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Doe dit echter wel binnen 3 maanden na de maand waarin je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Wanneer je hier te lang mee wacht loop je de toeslag mis.

Heb ik een contract nodig?

Zorg er altijd voor dat je een contract hebt. Dit kun je regelen via een kindercentrum of gastouderbureau. Je krijgt van hen altijd een overeenkomst. In dit contract staat het volgende:

  • De naam, geboortedatum en het adres van het kind
  • De uurprijs van de opvang
  • Het aantal opvanguren per jaar
  • De datum dat de opvang ingaat en de einddatum
  • Het soort opvang

Hoe betaal ik de gastouder?

De gastouder betaal je via het gastouderbureau.

Uurtarief van de gastouder

Een gastouder mag zoveel per uur rekenen als zij wil. Dit is waarom de ene gastouder duurder is dan de andere. Houd er wel rekening mee dat de overheid de kosten van kinderopvang maar tot een maximaal bedrag vergoedt. Dit bedrag veranderd per jaar. Voor 2021 is het maximum uurtarief voor een gastouder €6,49. Voor de dagopvang ligt dit bedrag ietwat hoger, namelijk rond de €8,46 en voor buitenschoolse opvang op €7.27.

Wanneer je de kinderopvang een hoger uurtarief betaald is dat geen probleem. Houd er dan wel rekening mee dat je gehele bedrag niet zal worden vergoed.

Kinderopvangtoeslag

Aan de informatie op deze pagina kan geen rechten worden ontleend. Ga voor exacte informatie over toeslagen naar de website van de Belastingdienst.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan