Beste films om de persoonlijkheid van kinderen te ontwikkelen

Beste films om de persoonlijkheid van kinderen te ontwikkelen

Door Babysits
14 minuten leestijd

Benieuwd naar de beste kinderfilms waarmee je jouw kinderen kunt opvoeden met een focus op het ontwikkelen van sterke karaktereigenschappen? Wij van Babysits hebben ouders, onthaalouders en oppassen via Instagram gevraagd om ons meer te vertellen over de problemen die ze tegenkomen bij hun opvoeding. Op basis van de meest voorkomende antwoorden hebben we dit artikel geschreven om je enkele tips te geven. Actie!

Klik op de volgende knoppen om direct naar de alinea te springen of het hele artikel te lezen.

Hoe krijg je als kind zelfvertrouwen

Lichaamsperceptie van kinderen

Vriendschap van kinderen

Introvert kind

Zelfvertrouwen

Hoe krijg je zelfvertrouwen als kind
42.31% van alle ouders zei dat ze het vaakst over zelfvertrouwen praten met hun kinderen

De eigenschappen

Het is geen grote verrassing dat het leren van zelfvertrouwen bij kinderen de eerste prioriteit is van ouders in onze enquête. We zouden waarschijnlijk 10 verschillende artikelen kunnen schrijven over activiteiten die kinderen kunnen helpen met hun zelfvertrouwen, maar in dit artikel willen we ons concentreren op films die je leren te accepteren wie je bent en je waarde te internaliseren. Tijdens het opgroeien ervaren kinderen veel uitdagingen en veranderingen die het voor hen moeilijk kunnen maken om zelfvertrouwen te hebben. Ben je benieuwd naar enkele goede films over zelfvertrouwen om kinderen te helpen hun unieke vaardigheden te waarderen? Wat dacht je van deze films!?

 

Te zien in…

Hermione Granger
Harry Potter (2001) -
via Giphy: Hoewel de hele Harry Potter-wereld het vertrouwen prachtig weergeeft, geloven we dat Hermoine Granger degene is die echt laat zien wat het betekent om in jezelf te geloven. Hoewel ze niet geliefd is bij haar leeftijdsgenoten, is ze er altijd wanneer ze haar hulp en expertise nodig hebben. Ze gelooft in zichzelf en het is mooi om te zien hoe haar leeftijdsgenoten haar beginnen te waarderen voor wie ze precies is: hardwerkend, dapper en loyaal.

Gunter from Sing
Sing (2016) - via Giphy: Sing vertelt het verhaal van verschillende personages die één ding gemeen hebben: ze zingen! Sommigen zijn erg zelfverzekerd, anderen wat minder. Een goed voorbeeld is Meena, een verlegen en extreem podium angstige olifant die uiteindelijk de prestatie van haar leven geeft nadat ze is aangemoedigd door haar vrienden. We zien hoe ze allemaal hun vertrouwen vinden in wat ze het liefste doen.

Ferdinand GIF
Ferdinand (2017) -via Giphy: Ferdinand, een jonge stier, is niet zoals de andere stieren. In plaats van te vechten en agressief te zijn, is hij zachtaardig en vriendelijk en probeert hij zijn plaats in deze wereld te vinden. Hij weet wie hij is, maar hij moet leren hoe hij zichzelf kan accepteren en hoe hij zelfverzekerd kan zijn terwijl hij anders is dan zijn leeftijdsgenoten.


Hoe zelfverzekerde kinderen op te voeden?

Het is cruciaal om kinderen te laten zien hoe hun karaktereigenschappen en vaardigheden een positieve impact op hun leven kunnen hebben. Een manier om zelfverzekerde kinderen op te voeden, is door zelfvertrouwen opbouwende activiteiten te ondernemen, door bijvoorbeeld te praten over wat je mooi/goed/leuk vindt aan hen en nog belangrijker, wat zij belangrijk vinden aan zichzelf. Moedig ze aan om dagelijks aan drie complimenten te denken. Je kunt ze ook vragen na te denken over specifieke situaties waarin die karaktereigenschappen hen hebben geholpen om een doel te bereiken.

Als ze ouder zijn, wil je misschien ook met ze gaan praten over karakterontwikkeling. Een balans vinden tussen het accepteren van de dingen die je niet kunt veranderen en langzaam leren hoe je aspecten van jezelf kunt veranderen die je wel kunt veranderen. Zelfverbetering is een belangrijke vaardigheid die je zorgvuldig moet introduceren bij je kinderen om ze er niet mee te overweldigen.


Vertekend lichaamsbeeld

Help kinderen met een vertekend lichaamsbeeld
49.14% van alle ouders gaven aan dat hun kinderen een vertekend lichaamsbeeld hadden

### De eigenschappen

Zelfbeeld is een belangrijk onderdeel van opgroeien en het vinden van een aangewezen plek in deze wereld. En zelfbeeld wordt sterk beïnvloed door hoe je je voelt in je eigen lichaam. Houd er echter rekening mee dat positief zijn over je lichaam niet alleen gaat over je comfortabel voelen met hoe je eruit ziet, maar vooral over hoe zeker je je voelt in je eigen huid! Vooral tijdens de puberteit veranderen lichamen en kan het voor tieners moeilijk zijn om de verandering bij te houden. Laten we eens kijken naar enkele films die kinderen helpen met hun lichaamsperceptie:

 

Te zien in…

Olive Little Miss Sunshine
Little Miss Sunshine (2006) -
via Giphy: Hoewel het geen speciale film voor kinderen is, is het nog steeds geschikt voor iets oudere kinderen (ongeveer 12 jaar) en vertelt het het verhaal van een meisje dat niet aan de klassieke schoonheidsnormen voldoet, maar de harten van iedereen wint door zichzelf te zijn.

Anne of the Green Gables
Anne of the Green Gables (2016): - via Giphy: We volgen Anne op haar reis om geadopteerd te worden in een gezin dat oorspronkelijk van plan was een jongen te adopteren. Vanaf het begin wil ze de familie laten zien wat ze waard is en waarom ze toch geen jongen nodig hebben. De film laat prachtig zien hoe gendernormen van sterke, zelfverzekerde jongens worden verpletterd doordat Anne het sterke personage dat ze is.

Mulan
Mulan (1998): - via Giphy: Hoewel het geen klassieke film is over positiviteit van het lichaam, heeft Mulan het vermogen om kinderen te laten zien dat hun geslacht of lichaam hen niet definieert en dat ze alles kunnen bereiken wat ze willen als ze zich niet laten definiëren door sociale normen. Mulan bevrijdt zich van de verwachtingen die de samenleving van haar heeft en volgt haar eigen overtuigingen.


Hoe kun je kinderen helpen een positieve lichaamsperceptie te krijgen?

Hoewel het misschien contra-intuïtief klinkt, is een van de beste manieren om lichaam-positieve kinderen op te voeden, zo min mogelijk over hun lichaam te praten. In plaats van je kinderen te vertellen dat 'ze er mooi uitzien', complimenteert je ze met hun karakterontwikkeling en prestaties. Zoals ouderschapsblogger Gioula Chelten schrijft: Houd in gedachten om het proces te prijzen, niet de persoon. "Wat een creatieve manier om dit probleem op te lossen!" Is een prachtig compliment om hen te helpen groeien.

Zoals met veel andere opvoedingsproblemen, is het ook belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Wanneer je jezelf en je lichaamsperceptie voortdurend bekritiseert, leert je kind dit gedrag automatisch van jou. Het is absoluut oké om aan je lichaam te werken, maar zorg ervoor dat je het op een gezonde manier doet.


Vriendschappen en relaties van kinderen

Vriendschappen
30% van alle ouders zei dat ze het vaak over vriendschappen en relaties hadden met hun kinderen

### De eigenschappen

Het concept van het waarderen en onderhouden van vriendschappen van kinderen is iets dat ze op jonge leeftijd moeten leren. Het zal hen helpen hun vrienden en familie gedurende hun hele leven te blijven waarderen. Vooral wanneer kinderen ouder worden en onafhankelijk worden van hun ouders, spelen hun vrienden en leeftijdsgenoten een belangrijke rol. Gelukkig zijn vriendschappen een van de meest voorkomende thema's in films voor kinderen, dus hier zijn enkele geweldige voorbeelden:

 

Te zien in…

Wilbur from Charlotte's Web
Charlotte’s Web (2006) -
via Giphy:Een verhaal over een big die zijn oude boerderij en vrienden moet verlaten als hij volwassen is en zich moet aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Wanneer hij vriendschap sluit met de nieuwe dieren, leert hij wat het betekent om echte vrienden te hebben die voor elkaar opkomen en elkaar steunen. Op een soms zielige manier, leert Charlotte's Web de waarde van echte vriendschappen.

Simba van The Lion King
The Lion King (1994) - via Giphy: Een echte klassieker, een leeuwenwelp volgend op zijn reis van opgroeien en het verkennen van zijn relaties met veel verschillende vrienden en familieleden - zowel goed als slecht. De Lion King beheerst de waarde van vriendschappen en laat zien dat niet alle familierelaties gezond en gelukkig zijn. Mooi, emotioneel en leerzaam tegelijk!

Andy and Woody from Toy Story
Toy Story (1995) - via Giphy: Toy Story is een moderne klassieker die prachtig uitlegt wat er gebeurt als loyaliteit en vriendschappen in de loop van de tijd veranderen. Net als in het echte leven komen nieuwe vrienden in beeld en zijn oude vrienden bang om vervangen te worden door de nieuwe, coolere, spannendere vrienden. Uiteindelijk leren ze dat vriendschappen niet altijd exclusief hoeven te zijn en dat je goede vrienden kunt zijn met meerdere mensen.


Hoe je kinderen kunt opvoeden in vriendschappen en relaties

Om ervoor te zorgen dat kinderen op een later moment in hun leven gezonde en functionerende relaties hebben, is het belangrijk om een goede relatie met hen te hebben als ze jong zijn. Door het goede voorbeeld te geven en een goede vriend voor hen te zijn, leren ze hoe waardevol het is. Ondersteun ze bij hun inspanningen, luister naar ze, blijf in contact en vraag hoe het met ze gaat. Probeer naast een ouder ook een goede vriend voor ze te zijn.

Net als bij het concept van positiviteit van het lichaam, kun je jouw kinderen complimenteren met hun kwaliteiten als vriend: "Het is verbazingwekkend hoe je naar je vrienden luistert en hen advies geeft dat ze moeten horen in plaats van je mening op te dringen."


Introvert vs extrovert

Introverte en extroverted kinderen in europa
Kinderen uit Oostenrijk, België, Duitsland, Nederland en Slovenië zijn vaak introvert, terwijl kinderen uit Frankrijk, Italië en Spanje vaak extravert zijn

### De eigenschappen

Hoewel onze wereld is gemaakt voor extraverte mensen, is het eerste dat je moet leren dat hier geen goed of fout is. Ongeacht of je een introvert kind of een extravert kind hebt, ze hebben eigenschappen die de anderen misschien missen en kwaliteiten die ze van anderen kunnen leren. Zoals we eerder al zeiden, is onze wereld voornamelijk ontworpen voor extraverte mensen, dus hier zijn enkele films die introverte kinderen kunnen helpen hun waarde te zien en hun plaats in de wereld te vinden:

 

Te zien in…

Hiccup en Toothless from How to Train Your Dragon
How to Train Your Dragon (2010) -
via Giphy:In deze film volgen we de jonge Viking Hiccup op zijn reis van eerst plannen om een drakendoder te worden, maar uiteindelijk bevriend te raken met de draak en - zoals de naam al doet vermoeden - hem te trainen. Hiccup is niet zoals de andere jonge Vikingen, hij is stil, verlegen en we volgen hem op zijn pad om zichzelf en zijn plaats in de wilde Vikingwereld te vinden.

Amélie
Amélie (2001) - via Giphy:
Dit is de perfecte film om kinderen kennis te laten maken met de vreugde en magie die introverte mensen kunnen brengen aan anderen en uiteindelijk aan zichzelf. Amélie begint haar zoektocht om anderen geluk te brengen en haar eigen welzijn te verwaarlozen. Na een tijdje beseft ze dat en begint ze zich ook op zichzelf te concentreren. Een mooi verhaal over compassie en de reis naar geluk vinden.

Feelings from Inside Out
Inside Out (2015) - via Giphy:Een moderne klassieker als het gaat om het 'gevoelens praten' met kinderen. De film legt uit wat er in de hersenen van een kind gebeurt wanneer emoties de controle beginnen te nemen. Regisseur Pete Docter worstelde met vergelijkbare situaties waardoor hij tijdens zijn jonge jaren sociaal geïsoleerd raakte. Zijn doel was om kinderen te helpen die dezelfde dingen meemaken en we denken dat hij het geweldig heeft gedaan.


Hoe introverte vs extraverte kinderen opvoeden

De belangrijkste opvoedvaardigheid is om te leren hoe je kinderen in elkaar zitten en hoe je hen kunt ondersteunen. Het kan bijzonder moeilijk zijn om te weten hoe je jouw kinderen kunt ondersteunen als ze andere kenmerken hebben dan die jij hebt. Als je een introvert kind hebt, erken het dan en beschouw het niet als een probleem dat moet worden opgelost. Ondersteun hen door hun privacy en hun persoonlijke grenzen te waarderen in plaats van hen te dwingen meer vrienden te maken en extravert te zijn. Bron

Als je kind extravert is, is het misschien gemakkelijker voor hen om te slagen in onze wereld. Het is echter net zo belangrijk om ze te ondersteunen. Geef ze de gelegenheid om hun extraversie te verkennen terwijl ze er nog steeds zijn wanneer ze falen. Zorg er ook voor dat je praat over veiligheid en zelfbescherming. Extraverte mensen kunnen snel gaan praten en vreemden vertrouwen, wat een probleem kan zijn. Zorg ervoor dat je over grenzen praat en dat het oké is om ze te hebben. Bron


Als je de mening van een expert over de impact van films op kinderen wilt lezen, hebben we gesproken met ontwikkelingspsycholoog Jennifer Harriger, die onze belangrijkste vragen heeft beantwoord.

De belangrijkste conclusie van ons onderzoek is dat ouderschap moeilijk is. Dus, doe een stap terug en erken wat je al voor jezelf en je gezin hebt bereikt. Bedenk dan welke van deze zaken voor je gezin van belang zijn en lees nog eens onze (film) tips. Het belangrijkste dat je als ouder kunt doen, is proberen te begrijpen hoe je kinderen denken en hen ondersteunen in wie ze zijn tijdens hun groeiproces. Last but not least, er is niets mis met het raadplegen van een expert als je denkt dat je het nodig hebt!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan