Makkelijke vlechten voor beginners

Makkelijke vlechten voor beginners

Door Babysits
7 minuten leestijd

Wil je beter leren vlechten of ben je op zoek naar mooie kapsels met vlechten voor kinderen? Lees dan vooral verder, want in dit artikel leren wij van Babysits je hoe je verschillende vlechten kunt maken en geven we je meerdere ideeën voor prachtige haarstijlen voor kinderen met vlecht.

Leren vlechten

Kapsels met vlecht

Voordelen vlechten

De verschillende soorten vlecht technieken

Er zijn veel verschillende soorten vlechten, maar we beginnen bij het begin. Wij van Babysits zijn hier immers om je stap voor stap te leren hoe je moet vlechten. Iedereen kan leren vlechten met deze eenvoudige vlecht tips van Babysits! In dit artikel leggen we 3 makkelijke vlechten uit. De drie vlechten die we je vandaag leren zijn;

 • De basis vlecht
 • 2 vlechten
 • De visgraat vlecht

De basis vlecht

De basis vlecht bestaat uit drie plukjes haar. We zullen stap voor stap uitleggen hoe je de basis vlecht maakt;

vlecht

Stap 1; Verdeel het haar, nadat je het haar hebt geborsteld, in 3 gelijke delen.

Stap 2; Pak de meest linker pluk haar en plaats deze bovenlangs de middelste pluk. Op deze manier zorg je ervoor dat de meest linker pluk met haar, nu de middelste pluk met haar is.

Stap 3; Pak nu de meest rechter pluk met haar en plaats deze bovenlangs de middelste pluk met haar. Op deze manier is nu de meest rechter pluk met haar de middelste pluk met haar.

Stap 4; Herhaal nu stap 2 en 3 totdat je niet meer verder kunt.

Stap 5; Om te zorgen dat de vlecht blijft zitten in het haar moet je de vlecht vast zetten. Dit kun je doen met een elastiekje.

Stap 6; Deze stap hoef je niet te volgen, maar wanneer je vlecht dun is of wanneer je het gewoon mooier vind om een ‘dikke’ vlecht te hebben, kun je de vlecht ‘dikker’ laten lijken door heel voorzichtig wat plukjes uit de vlecht te trekken. Op deze manier heb je net een elsa vlecht!

En voilà! Zo gemakkelijk is het om een basis vlecht te maken!

Tip: Als je het nog een beetje moeilijk vind om het begin van de vlecht te maken, kun je ook beginnen met een paardenstaart en vanuit hier de vlecht beginnen. Op deze manier is de kans kleiner dat de eerste plukjes van het haar uit je handen vallen wanneer je de vlecht probeert te maken.

2 vlechten

Twee kleine vlechtjes staat altijd erg leuk bij kinderen. Het ziet er misschien ietwat moeilijker uit dan de basis vlecht, maar in principe is het eigenlijk precies hetzelfde. Het enige verschil is dat je nu 2 vlechten maakt in plaats van 1 vlecht.

2 vlechten

Stap 1; Verdeel het gehele haar in twee gedeeltes. Dit kun je doen met een puntkam of gewoon met je vinger.

Stap 2; Zodra het haar opgesplitst is in twee gelijke secties, is het het makkelijkst om een staart te maken aan één kant van het haar. Zo voorkom je dat de scheiding van het haar verstrengeld raakt met de andere kant.

Stap 3; Je kunt nu beginnen met de eerste vlecht. Deze vlecht kun je precies hetzelfde maken zoals de basis vlecht die we hierboven hebben uitgelegd. Na het maken van de vlecht kun je de vlecht vastzetten met een elastiekje.

Stap 4; Zodra de eerste vlecht is gemaakt, kun je beginnen aan de tweede vlecht. En op deze manier heb je dus al de twee vlechtjes gemaakt!

Dat viel best wel mee toch?

Tip: Probeer je je (oppas)kind te leren hoe hij of zij moet vlechten? Laat het dan zien bij bijvoorbeeld een pop. Geef je (oppas)kind ook een pop om mee te oefenen. Op deze manier kunnen jullie samen tegelijkertijd de vlecht maken in het haar van de pop en is het voor het kind makkelijker te zien hoe het nu precies in zijn werk gaat.

De visgraat vlecht

Visgraat vlechten ziet er erg moeilijk uit, maar het valt eigenlijk wel mee. Zodra je de basis vlecht onder de knie hebt, gaan wij er vanuit dat je geen moeite gaat hebben met visgraat vlechten. Voor de visgraat vlecht heb je echter wel wat meer geduld nodig, want het kost iets meer werk dan de basis vlecht.

visgraat vlecht

Stap 1; Verdeel het haar in twee secties.

Tip: *Ook bij deze vlecht geven we de tip om eerst een paardenstaart te maken, mocht je het nog moeilijk vinden om het begin van de vlecht te maken. *

Stap 2; Begin bij de linker sectie van het haar. Hier pak je aan de buitenkant van de sectie een klein plukje haar. Breng dit kleine plukje haar bovenlangs naar het midden van de twee secties van het haar. Hierna kun je het kleine plukje haar toevoegen aan de rechter sectie van het haar.

Stap 3; Pak hierna een klein plukje haar aan de buitenkant van de rechter sectie en breng dit plukje bovenlangs naar de linker sectie van het haar.

Stap 4; Herhaal stap 3 en 4 totdat de vlecht af is.

Tip: Bij de visgraat vlecht is het belangrijk om telkens het haar goed aan te trekken. Wanneer je dit niet doet, kan het zo zijn dat de vlecht te ‘slap’ wordt en niet blijft zitten, zoals je dit gepland had.


Makkelijke kapsels met vlechten

Nu je de basis kent van het vlechten, kun je hele leuke bijzondere haarstijlen maken. Deze drie makkelijke kapsels met vlechten, laten het lijken alsof je een pro bent in vlechten! Niet alleen zien deze haar ideeën met vlecht er super mooi uit, maar ze zijn ook nog eens heel makkelijk om te maken;

 • De vlecht kroon
 • De gedraaide paardenstaart vlecht
 • Knotjes met vlecht

De vlecht kroon

Met een vlecht als kroon op je hoofd, voelt elk kind zich als een royal.

Vlechtjes

Stap 1; Maak twee kleine staartjes aan de zijkant van het hoofd. De rest van het haar kun je los laten hangen.

Stap 2; Maak van beide staartjes een basis vlecht en maak de vlechten vast met een elastiekje.

Stap 3; Breng de ene vlecht, via de achterkant van het hoofd, naar de andere vlecht en maak de twee vlechten aan elkaar met een schuifspeldje.

De gedraaide paardenstaart vlecht

Paardenstaart met vlecht

Stap 1; Maak een paardenstaart.

Stap 2; Maak van ⅓ van de paardenstaart een basis vlecht

Stap 3; Wikkel de vlecht rondom de paardenstaart en zet de vlecht vast aan de paardenstaart door middel van een elastiekje.

Knotjes met vlecht

invlechten

Stap 1; Maak een paardenstaart aan beide kanten van het hoofd. Je kunt kiezen om de staartjes hoger of lager op het hoofd te plaatsen.

Stap 2; Maak van beide staarten een basis vlecht en zet de vlecht vast met een tweede elastiekje.

Stap 3; Draai de vlecht rondom het begin van de paardenstaart, totdat er een knot ontstaat. Je kunt de knot vastzetten met schuifspeldjes en/of een derde elastiekje.

Stap 4; Herhaal stap 3 aan de andere kant van het hoofd.


De voordelen van vlechten

Een vlecht is niet alleen mooi, maar het brengt ook nog eens meerdere voordelen met zich mee;

 • Het ziet er mooi uit
 • Het beschermt het haar tegen haarbreuk
 • Het bevordert de haargroei
 • Blijven lang zitten
 • Handig tijdens het sporten

Hopelijk hebben deze tips je geholpen met het maken van een mooie vlecht en heb je haar inspiratie gekregen van de drie verschillende haarstijlen die je kunt maken met een vlecht! Laat ons vooral je creatie zien, we zijn namelijk erg benieuwd! Je kunt je foto’s delen met ons via Facebook of onze Instagrampagina @BabysitsNL.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan