Kunst als therapie: de voordelen van kunst voor kinderen

Kunst als therapie: de voordelen van kunst voor kinderen

Door Babysits
5 minuten leestijd

Waar denk je aan als je kunst hoort? Kunst is een overkoepelende term voor veel creatieve outlets, zoals theater, muziek, dans, literatuur en meer. Hoewel alle kunstvormen op verschillende manieren waarde toevoegen aan kinderen, zullen we ons concentreren op beeldende kunst. Visuele kunst verwijst naar tekenen, schilderen, verven, collage, kleuren, beeldhouwen en nog veel meer.

Kunst helpt mensen onder andere hun emoties te verkennen, stress te beheersen en angst te verlichten. Het wordt gebruikt als een vorm van behandeling voor mensen met een autismespectrumstoornis (ASS), kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan, mensen die een trauma hebben meegemaakt en nog veel meer. Kunsttherapie kan deze mensen helpen omdat het helpt bij het verlichten van stress en angst en tegelijkertijd emoties op een creatieve manier kanaliseren. Kunst kan echter alle soorten mensen van alle leeftijden ten goede komen. Blijf lezen om meer te weten te komen over de voordelen van kunst, specifiek voor kinderen.

art_girl

Communicatieve vaardigheden

Kunst is gunstig voor de taalontwikkeling en communicatieve vaardigheden van kinderen. Voor kinderen die visuele denkers zijn, kan het maken van kunst helpen hun gedachten makkelijker te verwerken en uit te drukken. Voor kinderen die moeite hebben om zich verbaal uit te drukken, biedt het maken van kunst een alternatieve manier om te communiceren. Kunst kan kinderen echter ook helpen om beter verbaal te communiceren. Als kinderen praten over kleuren, vormen en andere elementen in hun kunstwerken, breiden ze actief hun vocabulaire uit. Door over kunst te praten, of het nu van henzelf is of van iemand anders, leren kinderen om te beschrijven wat ze zien en om hun gedachten onder woorden te brengen. Spreek- en luistervaardigheid zijn beide belangrijk, daarom is het ook nuttig om andere kinderen te horen praten over hun kunst.

Emotioneel welzijn

Knutselen of werken aan een kunstproject is een geweldige manier voor kinderen om hun geduld te oefenen en hun focus te verbeteren. Kunst is ook bijzonder waardevol voor kinderen die worstelen met emotionele stabiliteit. Met kunst hebben kinderen de mogelijkheid om hun emoties over te brengen en hun gevoelens op een andere manier te uiten. Kunsttherapie-activiteiten zijn voor de meesten meditatief, stil en ontspannend, dit helpt het zenuwstelsel te kalmeren. Door aan deze activiteiten deel te nemen, kunnen kinderen symptomen van stress verzachten, angstgevoelens verminderen en hun algehele emotionele welzijn verbeteren. Bovendien moedigen de rustige en meditatieve kwaliteiten van kunst ook tijd aan voor reflectie. In plaats van je kind een time-out te geven, kan je hem een vel papier en wat stiften geven. Laat je kind zijn emoties reflecteren en verwerken in kunst!

Vrienden maken

Er zijn tal van manieren om samen van kunst te genieten, of het nu met het gezin is, op een speeldate of in een kunstles. Kunstlessen kunnen kinderen een groot gevoel van verbondenheid geven! Het is een geweldige plek voor kinderen om andere kinderen te ontmoeten, contacten op te bouwen en nieuwe vrienden te maken. Voor kinderen die iets meer verlegen zijn, is het een geweldige manier om uit hun schulp te kruipen. Soms kunnen een-op-een-gesprekken voor verlegen kinderen ontmoedigend zijn, een kunstwerk geeft ze iets om over te praten. Iemands perspectief horen is ook makkelijker als er een visueel mee te maken heeft in de vorm van kunst!

Teamwerk

Kunst leert veel sociale vaardigheden in een meer leuke en ontspannen omgeving. Round-robin-art is bijvoorbeeld een activiteit waarbij elk kind een paar minuten aan een kunstwerk werkt en het vervolgens doorgeeft. Omdat alle kinderen aan één kunstwerk werken, leren ze hoe ze kunnen samenwerken, zich kunnen aanpassen aan nieuwe ideeën en rekening houden met andere perspectieven. Door het kunstwerk te bespreken, leren kinderen ook empathie en begrip. Dergelijke samenwerkingsactiviteiten leren kinderen ook om te delen. Kunstbenodigdheden kunnen beperkt zijn, het is erg belangrijk om te leren wachten op je beurt, geduld te hebben en te delen.

Vertrouwen en zelfrespect

Kunst bevordert zelfexpressie, wat het zelfvertrouwen kan vergroten. Het maken van kunst kan kinderen ook een gevoel van een doel geven. Er zijn zoveel soorten kunst, en het beste is dat er geen goed of fout is. Om deze reden is kunst ongelooflijk waardevol voor kinderen die het misschien moeilijk hebben op school of in sociale situaties. Het is niet goed voor het gevoel van eigenwaarde van een kind om regelmatig te horen dat ze ongelijk hebben, of het nu gaat om slechte cijfers of pestkoppen op school. Als je een kind hebt dat geïnteresseerd is in kunst, laat ze dan praten over hun kunst en stel ze er open vragen over. Je kunt hun werk ook vieren door hun kunst te complimenteren, doordachte feedback te geven en hun inspanningen te prijzen. Laat je kind beslissen wat hij wil schilderen of tekenen en weersta de neiging om van gedachten te veranderen. Al deze inspanningen zullen het zelfvertrouwen en het zelfrespect van je kind ten goede komen.

Hebben we jou of je kind geïnspireerd om de wereld van de kunst te ontdekken? Deel foto's van je prachtige kunstwerk met ons op Instagram @Babysits! Als je wat creatieve inspiratie nodig hebt, klik dan hier om enkele van onze leuke kunstprojecten te zien.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan