10 Tips voor de eerste dag met de thuis oppas

10 Tips voor de eerste dag met de thuis oppas

Door Babysits
5 minuten leestijd

Je kind voor het eerst bij een oppas achterlaten is zenuwslopend. Voor een vlotte eerste dag kun je onze oppas checklist (afdrukbaar) gebruiken en onze tips volgen voor wanneer de thuis oppas voor het eerst langskomt.

De kans is groot dat jij je meer zorgen maakt dan je kind over de eerste dag van de oppas! Dus neem een voorbeeld aan hen en probeer te ontspannen.

Het is zenuwslopend om je kind voor de eerste keer alleen te laten met de oppas, vooral als je niet vaak tijd zonder je kind doorbrengt. Je weet alles over je kind en hoe je voor ze moet zorgen, dus het kan een uitdaging zijn om de teugels aan iemand anders over te dragen.

Maar dat hoeft niet zo te zijn. Door voorbereid te zijn en te weten wat je kunt verwachten, zorg je voor een vlotte eerste oppasafspraak voor jezelf, je kind en de oppas.

Bekijk onze top 10 tips voor een geslaagde eerste oppasafspraak.

10 Tips voor de eerste dag met je oppas

 
 

1. Weet met wie je werkt

Het belangrijkste wat je kan doen om je op je gemak te voelen bij het achterlaten van je kind bij een oppas, is door te weten wie er voor je gaat werken. Maak een afspraak om ze persoonlijk te ontmoeten voor de eerste oppasafspraak en om een interview af te nemen. Door zo’n kennismakingsgesprek krijg je een algemene indruk van het karakter van de oppas, kun je om referenties en certificeringen vragen en de oppas in het algemeen beter leren kennen. Een goed interview zal je zelfvertrouwen vergroten wanneer de eerste dag aanbreekt.

2. Leg vast klaar wat de oppas nodig zou kunnen hebben

De oppas weet nog niet wat de favoriete spelletjes, activiteiten, films of eten van je kind zijn. Dus voor de eerste oppasafspraak kan het handig zijn om deze zaken alvast voor te bereiden. Op deze manier hebben ze genoeg te doen samen en kan de oppas een beter idee krijgen van de routine van je kind, waarin ze geïnteresseerd zijn en welke activiteiten geschikt zijn.

3. Geef een lijst met contactgegevens op

Verlaat een oppas nooit zonder ze eerst een lijst met contactnummers te geven, inclusief contactgegevens voor noodgevallen. Indien relevant, kun je de oppas ook informeren over de benodigde medicijnen en/of eventuele allergieën voor je kind.

4. Gebruik onze Oppas Checklist (afdrukbaar)

Om het wat makkelijker te maken, hebben we een afdrukbare oppas checklist gemaakt die je met je oppas kunt doornemen. Zorg ervoor dat je de hele checklist doorneemt voordat je vertrekt.

Oppas Checklist

5. Geef de oppas een rondleiding door je huis

Geef de oppas een rondleiding door je huis. Laat zien waar je alles wat de oppas waarschijnlijk nodig zal hebben bewaart, zoals reservekleding voor je kind, luiers, een speen, een EHBO-doos, een zaklamp, snacks, enz.

6. Bespreek het dagelijkse schema van je kind

Je kunt met deze zo diepgaand of casual zijn als je wilt. Als je er echter de voorkeur aan geeft dat je kind zich aan zijn normale routine houdt, kan het handig zijn om je dagelijkse schema met de oppas aan huis door te nemen. Op deze manier kunnen ze een beter begrip krijgen van wat wel en niet mag, hoe laat ze moeten eten en naar bed gaan, enz.

7. Bespreek de huisregels en verantwoordelijkheden van de oppas

Dit kan handig zijn om ervoor te zorgen dat jij en de oppas op dezelfde pagina zitten wat betreft hun taken en wat je kind wel en niet mag doen. Vaak zullen kinderen bijvoorbeeld niet de waarheid vertellen over hoeveel suiker ze mogen eten of hoe laat ze normaal naar bed gaan.

8. Begin met een proefdag

Je kunt de oppas ook vragen of ze een paar uur kan oppassen terwijl jij toezicht houdt. Dit kan helpen om de oppas en je kind meer op hun gemak te laten voelen en je kan gelijk zien wat voor type oppas hij of zij is!

9. Laat je kind niet weten dat je gestrest bent

Als je erg nerveus bent om je kind voor het eerst bij een oppas achter te laten, zorg er dan voor dat je dat gevoel niet op je kind overdraagt. Vaak pikken kinderen op wat je voelt en doen dit dan na. Dus als je afscheid gaat nemen van je kind, geef ze dan een knuffel en een glimlach en stel ze gerust dat je snel weer terug bent.

10. Vertel je kind over de oppasafspraak

Het is belangrijk om je kind van tevoren op de hoogte te stellen van de geplande oppasafspraak. Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar kinderen hebben ook tijd nodig om zich voor te bereiden! Het kan dus een goed idee zijn om de oppas van tevoren aan je kind voor te stellen. Op de dag van de oppasafspraak zullen je kinderen de oppas herkennen, waardoor ze zich prettiger voelen. Maak de kinderen enthousiast over het hebben van een oppas en benadruk hoeveel plezier ze samen zullen hebben!


We hopen dat je deze oppas tips en onze oppas checklist nuttig vond. Ben je nog niet in deze fase en wil je graag een oppas vinden, maak dan een Babysits profiel aan en begin met zoeken.

Veel succes met je eerste oppasafspraak!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan