De eerste tandjes

De eerste tandjes

Door Babysits
5 minuten leestijd

Wanneer komen de eerste tandjes van een baby door? Hoe zorg je ervoor dat je de pijn van het tanden wisselen kan verlichten en hoe lang duurt het totdat je kleine al zijn of haar tandjes heeft? Je leest hier alles over de eerste tandjes van je baby tot het volwassen gebit van een kind.

Wanneer komen de eerste tandjes door?

Baby’s krijgen gemiddeld tussen de 4 en 7 maanden hun eerste tandje. Als jouw baby eerder of later tandjes krijgt dan hoef je je geen zorgen te maken. Voor elke baby is dit anders, maar het gemiddelde ligt rond de 4 en 7 maanden. Vaak krijgt de baby allereerst zijn of haar snijtandjes in de onderkaak. Hierna volgen de bovenstaande snijtanden gevolgd door de tanden daarnaast.

Hoe herken je de symptomen van doorkomende tandjes?

De eerste tandjes krijgen kan voor veel baby’s erg vervelend en pijnlijk zijn. Dit komt doordat het tandvlees onder druk staat omdat de tandjes er natuurlijk uit willen komen. Het is daarom dan ook makkelijk te herkennen voor ouders wanneer de eerste tandjes doorkomen. Het komt vaak voor dat baby’s veel huilen en prikkelbaar zijn, veel beginnen te kwijlen, gezwollen tandvlees hebben, weigeren te eten en onrustig slapen. Hiernaast beginnen ze ook vaak overal op te bijten, wrijven ze over hun wangen en trekken ze aan hun oren.

Sommige baby’s hebben zelfs last van verhoging, luieruitslag en diarree. Mochten deze klachten lang aanhouden dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

tanden komen door

Wat kun je doen om de pijn te verlichten van doorkomende tandjes?

Je wilt natuurlijk de pijn zo goed mogelijk verlichten voor je kleintje. Er zijn een aantal dingen die je zou kunnen proberen;

 • Masseer het tandvlees op de plek waar het tandje doorkomt.
 • Laat je baby bijten op een bijtring. Dit kan verlichting brengen. Je hebt tegenwoordig ook bijtringen met een koelelement, die het extra aangenaam maken voor je kleine.
 • Laat je baby op koud fruit of bijvoorbeeld een koude komkommer sabbelen. Let wel op dat je kleine dan al hapjes moet kunnen eten.
 • Heeft je baby erg veel klachten en zelfs koorts? Dan kun je ook maximaal 3 keer per dag een zetpil geven.
 • Er zijn ook lidocaïne producten te koop die tijdelijk de pijn verlichten bij doorbrekende tandjes van kinderen. Dit middel kan volgens het CBG in de voorgeschreven lage dosering ( minder dan 2% lidocaïne) veilig worden gebruikt door kinderen. Een teveel van deze stof kan echter voor ernstige bijwerkingen zorgen, zoals hartproblemen, hersenschade, epileptische aanvallen en zelfs overlijden. Het product Dentinox wordt daarom dan ook vaak aangeraden omdat hiervan het lidocaïne gehalte ‘slechts’ 0.38% is, waardoor het veilig te gebruiken is, indien je je houdt aan de voorgeschreven dosering.

Hoe lang duurt het totdat de eerste tandjes er allemaal zijn?

Rond de 3 jaar heeft je kindje meestal al zijn of haar melktanden gekregen. Dit zijn er dan 20. Allereerst komen rond 4 tot 7 maanden de onderste snijtandjes naar boven. Deze worden in maand 8 tot 12 gevolgd door de bovenste snijtanden en de overige snijtanden. Rond maand 13 tot 19 komen meestal de voorste kiezen naar boven, gevolgd door de hoektanden in maand 16 tot 22. De vier achterste kiezen komen pas tevoorschijn rond maand 20 tot 33. Onthoud dat dit de gemiddelde leeftijden zijn en het voor jouw kindje kan afwijken.

wanneer komen de eerste tanden?

Wanneer gaat een kindje zijn of haar tanden wisselen?

We hebben net gelezen dat een kindje al zijn of haar melktandjes heeft rond het derde levensjaar. Maar wanneer kinderen rond de 6 jaar zijn gaan ze deze melktandjes alweer wisselen voor ‘grote mensen’ tanden. Rond de 12 jaar zijn alle melktanden gewisseld voor nieuwe, volwassen tanden. De verstandskiezen komen pas een aantal jaar daarna tevoorschijn. Dit is meestal rond het 18e levensjaar of zelfs veel later of nooit.

volwassen tanden kinderen

Hoe vaak moet je de tanden van kinderen poetsen?

Wanneer de eerste tandjes doorkomen, kun je meteen beginnen met poetsen. Ondanks dat kinderen eerst een melkgebit krijgen en deze tanden na een paar jaar er weer uitvallen, is het toch belangrijk om dit melkgebit goed te onderhouden. Melktanden hebben een minder harde glazuurlaag, waardoor er snel gaatjes en aantasting van het glazuur ontstaan. Wanneer je als kind te vroeg je melktanden verliest dan kan dit problemen geven bij het doorkomen van de blijvende tanden.

Hoe verzorg je de melktanden goed?

Nu de tandjes er zijn is het natuurlijk belangrijk om ze goed te verzorgen. Hier zijn een aantal tips.

 • Gebruik alleen tandpasta die bij de leeftijd van het kind past.
 • Gebruik een speciale tandenborstel die geschikt is voor de leeftijd. Hoe zachter hoe beter.
 • 1 maal poetsen per dag, totdat het kind 2 jaar is.
 • 2 maal poetsen per dag, wanneer het kind 2 jaar of ouder is.
 • Blijf je kind napoetsen tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar.

  tanden poetsen van kinderen

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan