Alles wat je moet weten over vaderschapsverlof

Alles wat je moet weten over vaderschapsverlof

Door Babysits
5 minuten leestijd

Is jullie baby net geboren of gaat je partner binnenkort bevallen? Dan heb je recht op vaderschapsverlof! Wij zetten alle belangrijke informatie over vaderschapsverlof voor je op een rijtje. Van hoelang je recht op verlof hebt tot waarom het zo belangrijk is, blijf lezen voor het antwoord op al je vragen.

Vaderschapsverlof

Wat is vaderschapsverlof?

Als jullie baby is geboren heb je als partner recht op een periode betaald verlof. Dit wordt vaak vaderschapsverlof genoemd en soms ook kraamverlof of partnerverlof maar de officiële term hiervoor, die door de overheid wordt gebruikt, is geboorteverlof. Door dit verlof heb je de tijd om bij je pasgeboren baby te zijn, de moeder bij te staan en samen te kunnen wennen aan de gezinsuitbreiding.

Wie heeft er recht op vaderschapsverlof?

Je hebt recht op vaderschapsverlof als je een wettelijke afstammingsband hebt met een pasgeboren kind en dus de vader bent. Geboorteverlof is er echter niet alleen voor vaders maar ook voor meeouders. De meeouder is de partner van de moeder die geen wettelijke afstammingsband heeft met het pasgeboren kind. Hieronder vallen dus bijvoorbeeld ook partners van hetzelfde geslacht.

Als je niet de vader van het kind bent heb je ook recht op geboorteverlof als je aan een van de volgende voorwaarden voldoet:

  • Geregistreerd partner bent
  • Ongehuwd samenwoont
  • Gehuwd samenwoont
  • Je het kind erkent

Meeouder

Hoe lang duurt vaderschapsverlof?

Op dit moment heb je in Nederland als vader of partner recht op 1 keer 1 week vrij. Sinds 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. De 5 weken verlof hoeven niet meteen na de bevalling plaats te vinden, ze mogen vrij worden opgenomen binnen zes maanden vanaf de dag van de bevalling. Voordat de partner een aanvullend geboorteverlof mag opnemen, moet de partner hiervoor wel allereerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.

Krijg je betaald tijdens het vaderschapsverlof?

Gelukkig krijg je tijdens het vaderschapsverlof gewoon doorbetaald. Het vaderschapsverlof (1 keer 1 week vrij) wordt betaald door de werkgever. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. Heb je als partner een aanvullend geboorteverlof aangevraagd? Dan krijg je geen salaris, maar een uitkering van het UVW.

Het belang van vaderschapsverlof

Veel mensen zijn blij met de uitbreiding van het geboorteverlof en er zijn ook mensen die vinden dan het nog verder zou moeten worden uitgebreid. Het is namelijk bewezen dat het geboorteverlof ontzettend belangrijk is voor vaders, moeders en kinderen. Voor vaders of partners zorgt het ervoor dat ze beter kunnen hechten met het kind. Tijdens de eerste zes weken wordt de basis gelegd voor de gehechtheidsrelatie tussen de ouders en het kind. Daardoor bouwen vaders die vanaf de geboorte tijd kunnen doorbrengen met hun kind een betere band met ze op. Daarnaast zijn vaders die vanaf het begin betrokken zijn bij de zorg voor hun kind lichamelijk en geestelijk gezonder dan andere vaders. Vaders van Babysits hebben ons verteld dat vader zijn voor hen een bron van geluk is en het zin geeft aan hun leven.

Belang van vaderschapsverlof

Het hebben van voldoende dagen vaderschapsverlof is daarnaast ook cruciaal voor de moeder. Vlak na de geboorte moet de mama herstellen van de bevalling en kan de papa haar voorzien van praktische en emotionele ondersteuning. Maar vaderschapsverlof heeft ook een impact op de lange termijn. Ten eerste omdat het zorgt voor meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Traditioneel gezien waren vrouwen verantwoordelijk voor de zorg voor kinderen en mannen verantwoordelijk voor het verdienen van de boterham. Door vaders meer verlof te geven kunnen dit soort traditionele rolpatronen worden verbroken. Vaders hebben zo namelijk de kans om vanaf het eerste moment betrokken te zijn bij de zorg en opvoeding van het kind. Bovendien vergroot het de carrièrekansen van de vrouw als ook partners verlof krijgen na de geboorte, omdat het dan niet voordeliger is voor de werkgever om een man aan te nemen. Vaderschapsverlof zorgt er ook voor dat ouders de zorgtaken voor kinderen vanaf het begin gelijker kunnen verdelen. Het blijkt dat meer vaderschapsverlof ervoor zorgt dat de taken ook na de verlofperiode beter worden verdeeld tussen de ouders.

Voor het kind heeft het ook voordelen als de vader de kans krijgt om in de eerste paar maanden veel thuis te zijn. In de periode na de geboorte hechten kinderen zich namelijk al aan hun ouders en hoe dit verloopt zegt veel over het gevoel van veiligheid van een kind op latere leeftijd. Daarnaast bevordert de aanwezigheid van vaders vanaf de geboorte de ontwikkeling van kinderen op emotioneel en intellectueel gebied. Maak dus goed gebruik van je geboorteverlof, want het heeft alleen maar voordelen!


Vind je dit artikel interessant? Lees dan ook eens ons artikel over de rol van vaderfiguren en de impact die zij kunnen hebben op kinderen!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan