Kinderen leren over cultuur en diversiteit

Kinderen leren over cultuur en diversiteit

Door Babysits
5 minuten leestijd

Diversiteit, cultuur en inclusie zijn onderwerpen die steeds vaker besproken worden. Maar hoe introduceer je als ouder of kinderoppas deze onderwerpen op een goede manier aan kinderen? Lees onze leuke tips en activiteiten om kinderen kennis te laten maken met verschillende culturen en diversiteit.

Dus, hoe leer je kinderen iets over diversiteit en verschillende culturen? Er zijn tal van manieren om kinderen kennis te laten maken met thema's van diversiteit. Vandaag delen we enkele van onze favoriete tips en ideeën, waaronder:

  • Films en boeken gebruiken
  • Verschillende plaatsen bezoeken
  • Geschiedenis begrijpen en verklaren
  • Voorrecht bespreken

Films en boeken gebruiken om kinderen diversiteit te leren

Je kunt films en boeken gebruiken om kinderen op een geweldige en leuke manier kennis te laten maken met nieuwe culturen, die heel anders kunnen zijn dan die in hun directe omgeving. Met behulp van films en boeken kunnen kinderen leren hoe andere mensen leven, in dezelfde stad of over de hele wereld, zonder dat ze het comfort van hun huis hoeven te verlaten.

Dergelijke media kunnen kinderen helpen een perspectief te ontwikkelen over hoe anders andere mensen kunnen leven dan dat zij dat zelf doen. Omdat films en boeken over het algemeen plezierige ervaringen zijn voor kinderen, kan het een geweldige manier zijn om liefde voor diversiteit en cultuur te delen, en ook om te onderwijzen, terwijl je plezier hebt.

Naast een beter begrip en perspectief van de verschillen met een andere cultuur, kan het ook een geweldige manier zijn om kinderen kennis te laten maken met andere talen. Sterker nog, andere vormen van media, zoals bijvoorveeld muziek.

Films, boeken en media kunnen dus een geweldig hulpmiddel zijn om kinderen te leren over cultuur en diversiteit.

Books By Ani is een voorbeeld van een bedrijf die boeken over diversiteit aanbiedt en ouders helpt om inclusief op te voeden. Met de boeken van Books By Ani leren kinderen fundamentele levenslessen en eigenschappen, zoals compassie, empathie en ontwikkelen ze een groeiende positieve houding naar anderen.

Boeken over diversiteit voor kinderen

Andere plaatsen bezoeken

Een andere geweldige manier om verschillende culturen en diversiteit met kinderen te delen, is door erop uit te gaan. Reizen kan een manier zijn om verschillende soorten mensen en culturen te zien en hun perspectieven te verbreden. Dit betekent niet dat je de hele wereld over hoeft te reizen!

Zelfs een bezoek aan een nieuwe stad of buurt kan een waardevolle ervaring zijn voor kinderen om te leren hoe mensen op verschillende plaatsen leven. Of het uitproberen van nieuw eten kan bijvoorbeeld een manier zijn om een andere cultuur te ervaren, zonder al te ver te hoeven reizen.

Zorg ervoor dat je tijdens je bezoek wat achtergrond en geschiedenis van de plaats of cultuur deelt. Het is vaak erg nuttig om lokale tips te krijgen en contact te hebben met mensen die in die plaats wonen of meer weten over de cultuur.

Geschiedenis begrijpen

Kinderen zijn over het algemeen grote fans van verhalen. Maar heb je er ooit aan gedacht om ze een aantal fascinerende verhalen te vertellen die echt waar zijn?! Er zijn veel stukjes geschiedenis die echt interessant zijn! Daarnaast kan het uitleggen van geschiedenis aan kinderen een geweldige manier zijn om ze kennis te laten maken met nieuwe culturen. Je kunt dit doen terwijl je een film kijkt, een boek leest, een nieuwe plek bezoekt, of gewoon wanneer je maar wilt!

Je kunt verhalen vertellen over hoe verschillende landen zijn ontdekt of gesticht, hoe mensen vroeger leefden of wat ze aten, de oorsprong van talen en meer! Nog meer verhaalachtige dingen, zoals mythologie, kunnen een interessant en educatief venster bieden op verschillende culturen en kinderen helpen zich bewust te worden van meer diversiteit.

Kinderen de geschiedenis leren van een cultuur

Bespreek privilege

Ten slotte is het bij het uitleggen van diversiteit en verschillen in culturen ook belangrijk om privileges te bespreken. Kinderen helpen begrijpen wat voorrecht betekent, kan hen ook meer perspectief geven om verschillende mensen te begrijpen.

Dit kan met name verklaren dat sommige mensen meer of minder kansen hebben dan anderen. In sommige situaties kan het voor mensen erg moeilijk zijn om toegang te krijgen tot dezelfde ondersteuning, zorg of middelen die wij kunnen gebruiken. Of het kan voor mensen in andere situaties veel gemakkelijker zijn om toegang te krijgen tot veel meer middelen dan wij kunnen.

Dit betekent niet dat een persoon "beter" of "slechter" is vanwege verschillen in middelen of privileges. Het is echter belangrijk om kinderen te onderwijzen en aan te moedigen aardig te zijn voor anderen en dankbaar te zijn voor wat ze hebben!


Hopelijk helpen deze tips je om de kinderen in je leven kennis te laten maken met diversiteit en verschillende culturen! Op zoek naar meer tips? Bekijk onze andere tips voor ouders!