6 tips om beroepen te introduceren bij kinderen

6 tips om beroepen te introduceren bij kinderen

Door Babysits
4 minuten leestijd

Of we het nu merken of niet, kinderen observeren constant de wereld om hen heen, nemen informatie op en proberen te begrijpen wat ze waarnemen en ervaren. Dit omvat ook het werk van volwassenen. Met de volgende tips kun je gemakkelijk een gesprek met kinderen over beroepen beginnen, zodat ze een passende en ondersteunende loopbaanverkenning ontwikkelen.

Tip 1. Stel kinderen bloot aan verschillende carrièremogelijkheden

Kinderen zien vaak alleen maar de beroepen van hun naasten. Denk hierbij aan de beroepen van hun ouder(s), familieleden, buren en niet te vergeten de beroepen van hoofdpersonen uit tv-series, films en boeken. Maar naast de beroepen die zij in hun naaste omgeving zien, horen zij hier weinig over. Het is dan ook niet zo gek, dat kinderen vaak hetzelfde willen worden als hun ouder-figuur of als hun favoriete tv-karakter.

Om de keuzemogelijkheden te vergroten kun je kinderen blootstellen aan verschillende carrièremogelijkheden. Hoe kun je dat doen? Je kunt kinderen bijvoorbeeld kennis laten maken met echte Nederlandse rolmodellen. Dit kun je doen door middel van de Rolmodellen Kaartenset van Books By Ani. Hier kun je tegelijkertijd het hele alfabet oefenen, maar bij elke letter ook nog eens een nieuw beroep ontdekken. De A van atleet, de B van burgemeester, de C van chef-kok, ga zo maar door!

De Rolmodellen Kaartenset

Tip 2. Ontmoedig interesses niet

Wees niet de persoon die de interesses van je kind ontmoedigd, maar support interesses en wijs de sterktes van je kind aan. Zo kun je advies geven over waar jouw kind goed in zou zijn en over belangrijke aspecten die komen kijken bij verschillende banen. Denk hierbij aan de skills die je moet hebben, het aantal jaar dat er gestudeerd moet worden voor deze baan, het salaris en het aantal werkuren per week.

Maar vergeet niet dat als we het over jongeren kinderen hebben, fantasie een grote rol speelt bij de interesses in een baan.

Praten met kinderen over beroepen

Tip 3. Gender-stereotypeer beroepen niet

Veel kinderen denken dat een vrouw geen atleet, manager of militair kan zijn en dat mannen beter niet in de zorg kunnen werken. “De stoere beroepen zijn voor de mannen en de zorgzame banen zijn voor de vrouwen” horen ze vaak voorbij komen. Maar niks is minder waar. Jongens kunnen namelijk ook erg zorgzaam zijn en meiden zijn net zo stoer als jongens!

Wees voorzichtig dat je beroepen niet gender-stereotypeer als ouder. Laat je kind juist zien dat alles mogelijk is, zolang je zelf graag iets wil bereiken. Wil jouw zoon een professionele balletdanser zijn of jouw dochter graag werken bij de politie? Dat is toch juist super stoer en bijzonder!

Tip 4. Gebruik de kracht van spelen & fantasie

Kinderen leren het best als ze spelen. Door kinderen de kans te geven om te spelen met speelgoed die te maken heeft met specifieke beroepen, leg je spelenderwijs uit welke beroepen er zijn. Denk hierbij aan verkleedkleding, poppen die een bepaald beroep hebben of objecten die we associëren met beroepen zoals een stethoscoop of politiepet.

Wat wil jij later worden?

Tip 5. Vraag ze om hun toekomst voor te stellen

Is je kind al iets ouder, dan is een andere goede manier om te praten over beroepen door hen te vragen naar hoe ze hun toekomst zien. Wil je veel gaan studeren of weinig? Wil je iets voor jezelf beginnen of in loondienst werken. Hoe wil je je tijd besteden? Wil je kinderen of niet? Blijf zo maar doorgaan. Door het over de toekomst te hebben van je kind, beseffen ze beter dat je niet zomaar een bepaald beroep kunt kiezen, maar dat je er ook echt voor moet gaan werken.

Heeft je kind nog geen idee hoe ze hun toekomst willen invullen? Dat maakt helemaal niet uit! Vertel ze dat ze hun hele leven nog hebben om erachter te komen waar ze goed in zijn en wat ze graag willen doen.

Tip 6. Onthoud dat het hun carrière is, niet die van jou

Het is belangrijk om te onthouden dat de loopbaankeuze van je kind niet die van jou is. Heb jij altijd al graag makelaar willen worden, maar heb je nooit de kans gehad om hiervoor te studeren en wil je nu graag dat je kind makelaar wordt? Dat snappen we goed, maar dit is het leven van je kind en je kind moet uiteindelijk zelf gaan beslissen waar hun interesses liggen en waar niet. Help hen met hun keuzes, geef ze advies, maar uiteindelijk is het hun eigen keuze.

Kinderen ondersteunen met hun loopbaan