Hoe leer je kinderen over recycling?

Hoe leer je kinderen over recycling?

Door Babysits
6 minuten leestijd

Ben je geïnteresseerd in hoe je je kinderen kunt leren over recycling? Lees dit artikel en kom erachter!

Recycling is een geweldige manier om afval te verminderen en natuurlijke hulpbronnen te sparen. Maar het kan voor kinderen moeilijk zijn om het concept te begrijpen en enthousiast te worden over recycling.

We hebben het over:


Wat is recyclen?

Recycling is het proces waarbij afvalmaterialen worden omgezet in nieuwe producten om het verbruik van verse grondstoffen te verminderen. Het proces omvat het verzamelen, sorteren en verwerken van materialen zoals papier, plastic, glas en metalen, zodat er nieuwe producten van kunnen worden gemaakt.

Recycling


Waarom het belangrijk is dat kinderen leren over recycling

 1. Milieubewustzijn: leren over recycling helpt kinderen de impact van menselijke activiteiten op het milieu te begrijpen en hoe hun acties kunnen bijdragen aan het verminderen van vervuiling en het beschermen van natuurlijke hulpbronnen.
 2. Verantwoordelijkheid aanmoedigen: als kinderen leren over recycling, is de kans groter dat ze een gevoel van verantwoordelijkheid voor het milieu ontwikkelen en begrijpen hoe belangrijk het is om voor de planeet te zorgen.
 3. Duurzaamheid bevorderen: Recycling is een belangrijk onderdeel van duurzaam leven en kinderen leren over recycling helpt bij het bijbrengen van duurzame gewoonten en praktijken die ze hun hele leven met zich mee kunnen dragen.

Recyclen met kinderen


3 manieren om kinderen enthousiast te maken voor recycling

 1. Geef het goede voorbeeld: Kinderen zullen eerder positieve gewoonten aannemen als ze zien dat hun ouders en andere volwassenen hen modelleren. Maak recycling een onderdeel van je dagelijkse routine en betrek je kinderen bij het proces.
 2. Leer het belang aan: Kinderen zijn eerder enthousiast over recycling als ze het belang ervan begrijpen. Leg hen de milieuvoordelen van recycling uit, zoals het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
 3. Wees creatief: Moedig kinderen aan om creatief te worden met hun recyclinginspanningen. Ze kunnen van oude voorwerpen kunstprojecten maken, gerecyclede vogelvoeders maken of upcycled kleding maken. Bekijk onze DIY-pagina voor ideeën voor creatieve DIY's!

Maak het knutselwerkje

Dit doe-het-zelf-knutselwerkje is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en is een leuke en unieke manier om hen iets uit te leggen over recyclen. Het is ook een perfect project om te doen tijdens het babysitten!

Om het knutselproject te maken, heb je nodig:

 • Gekleurd papier of karton
 • Schaar
 • Plakband en/of lijm
 • Potlood
 • Eventueel een printer

recycle bak diy voor kinderen stappen

Stap 1:

Bepaal hoe groot je je recycle bak wilt hebben en knip je gekleurde vellen in de lengte tot je de juiste grootte hebt.

Stap 2:

Vouw je vel in 4 gelijke delen, zodat je dit in een vierkant kan vouwen. Maak het daarna vast met plakband.

Stap 3:

Voor de rand van de deksel heb ik het afgeknipte deel van stap 1 gebruikt. Deze vouw je ook in vier gelijke delen.

Stap 4:

Vouw dit in een vierkant en plak het aan de binnenkant aan elkaar vast.

Stap 5:

Knip een vierkant uit wat op je deksel past. Leg de rand van de deksel op een stuk papier en teken hoe groot het vierkant moet worden. Zorg ervoor dat er een stuk uitsteekt zodat je dit aan de binnenkant kunt vastplakken/lijmen.

Stap 6:

Maak het vierkant vast aan de rand van je deksel.

Stap 7:

Controleer of de deksel goed op je bak past, zo niet kan je dit nog aanpassen.

Stap 8:

Maak de opening van je recycle bak. Doe dit door een gat te maken midden in je bak en hieruit een vierkant/rechthoek te knippen.

Stap 9:

Print of teken waar de recycle bak voor is (Dit kan karton, plastic, restafval of glas zijn) en dingen die je in je recycle bak kunt gooien. Denk aan glazen potten, kartonnen dozen of pizzarestjes. Je kunt het uiteraard verder versieren hoe je het wilt. Wees creatief.

Nu kan je je kind op een speelse manier uitleggen hoe recycle bakken werken en waar het goed voor is. Leg alles voor je kind neer en leer ze alles in de juiste bak te gooien. Ga ook met ze het gesprek gaan als ze het mis hebben.


Organisaties die pleiten voor recycling

Een andere geweldige manier waarop kinderen de wereld kunnen helpen, is door organisaties te steunen die pleiten voor recycling. Enkele van deze organisaties zijn:

 1. The Recycling Partnership: The Recycling Partnership is een non-profitorganisatie die samenwerkt met gemeenschappen en bedrijven om recycling te bevorderen en afval te verminderen.
 2. De Ellen MacArthur Foundation: De Ellen MacArthur Foundation is een Britse organisatie die de circulaire economie promoot. Ze werken samen met bedrijven, overheden en andere organisaties om recycling en andere duurzame praktijken te promoten die afval verminderen en ecologische duurzaamheid bevorderen.
 3. Greenpeace: Greenpeace is een internationale milieuorganisatie die zich inzet voor vrede en bescherming van het milieu. Ze pleiten voor het verminderen van afval en het bevorderen van recycling als onderdeel van hun missie om een duurzamere wereld te creëren.

Wij hopen dat jij en je kind met veel plezier deze DIY gaan maken. Ben je op zoek naar meer informatieve DIYS? Neem een kijkje op onze klimaatactie pagina en Do It Yourself pagina.


Wil je meer klimaatactie ondernemen?

We zijn lid van Leaders for Climate Action, en zij hebben snelle en gemakkelijke acties voorzien die elk individu kan ondernemen om actie te ondernemen voor het klimaat. Bekijk hier de acties!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan