Klimaat versus het weer DIY

Klimaat versus het weer DIY

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
7 minuten leestijd

Kinderen helpen het verschil tussen klimaat en weer te begrijpen, kan moeilijk zijn. We hebben een DIY gemaakt om je te helpen het verschil uit te leggen!

Deze DIY is geschikt voor kinderen van alle leeftijden en biedt een leuke en unieke manier om hun kamer te decoreren. Het is ook een perfect project om te doen tijdens het oppassen!

In dit artikel zullen we:

Waarom het belangrijk is dat kinderen het verschil weten tussen weer en klimaat

Weer en klimaat zijn twee verschillende concepten die een essentiële rol spelen in ons begrip van het milieu.

Weer verwijst naar de kortstondige omstandigheden van de atmosfeer, zoals neerslag, temperatuur, wind en vochtigheid die dagelijks of zelfs per uur kunnen veranderen.

Klimaat daarentegen verwijst naar de langetermijnpatronen en -trends van het weer in een specifieke regio over een periode van decennia of eeuwen.

Door het verschil tussen weer en klimaat te begrijpen, kunnen kinderen de mogelijke gevolgen van menselijke activiteiten beter begrijpen, zoals de uitstoot van broeikasgassen op het klimaatsysteem.

Door kinderen te leren over weer en klimaat, kunnen we ze helpen betere beheerders van het milieu te worden en ze aanmoedigen om weloverwogen beslissingen te nemen over hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Coole feiten om kinderen enthousiast te maken voor het weer

  • De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was in Furnace Creek Ranch, Californië (VS), waar het in 1913 56,7 graden Celsius (134 graden Fahrenheit) bereikte.
  • De koudste temperatuur ooit gemeten op aarde was -89,2 graden Celcius (-128,6 graden Fahrenheit) in Vostok, Antarctica in 1983.
  • De natste plek op aarde is in India, in een dorp genaamd Mawsynram, waar gemiddeld 11.871 millimeter regen per jaar valt.
  • De droogste plek op aarde is in Chili in de Atacama-woestijn, waar sommige gebieden al meer dan 400 jaar geen regen hebben gezien.

Het weer in de verschillende seizoenen

Lente: In de lente beginnen de temperaturen op te lopen en beginnen bomen en bloemen te bloeien. Dit seizoen kan regenbuien en onweersbuien met zich meebrengen en gedurende een bepaalde periode koud zijn, met name tijdens het eerste deel van het seizoen.

Zomer: De zomer wordt normaal gesproken gezien als het warmste seizoen met lange dagen en hoge temperaturen. Dit seizoen kan zonnig en vochtig weer met zich meebrengen, evenals onweersbuien of orkanen in kustgebieden.

Herfst: In de herfst worden de temperaturen koeler en beginnen de bladeren aan de bomen van kleur te veranderen. Dit seizoen kan milde temperaturen met zich meebrengen, sporadische regenbuien en een koel briesje.

Winter: De winter is normaal gesproken het koudste seizoen, met korte dagen en lange nachten. Dit seizoen kan


Weerklok om het weer te meten

We gaan een meteorologische klok maken waarmee de kinderen het concept weer of klimaat kunnen begrijpen, simpelweg door uit hun raam te kijken en te analyseren hoe het weer op een bepaald moment is!

Om de klok te maken heb je nodig:

Druk de twee pdf's af. De ene bevat de klok en zijn pijl, en de andere de elementen die het weer weergeven, zoals de zon, wolken, enz.

Print de sjablonen hier:

verschil weer en klimaat knutselwerkje

  • Schaar
  • Lijm
  • Papier
  • Gekleurde markeringen
  • Een touw om het in de kamer op te hangen

Stap 1

Begin met het kleuren van de elementen die het weer weergeven, dat wil zeggen de zon, de wolken, enz. Kleur ook de pijl waarmee de kinderen aangeven hoe het weer op een bepaald moment is.

Weer en klimaat DIY

Stap 2

Nu is het tijd om te knippen! Doe dit te allen tijde onder toezicht van een volwassene, want een schaar kan gevaarlijk zijn. Knip de elementen uit die het weer, de cirkel, de pijl weergeven.

Weer en klimaat knutselwerkje

Stap 3

Dit is het moment waarop we onze weerklok samenstellen. Gebruik een lijmstift om elk item op een van de secties van de klok te lijmen totdat het is ingevuld.

Weer versus klimaat

Stap 4

Nu moeten we de pijl aan de klok toevoegen. Om dit te doen, heb je een rechthoekig stuk papier nodig van niet meer dan 3 centimeter lang, zoals je op de afbeelding kunt zien.

Weer vs klimaat

Rol het nu op! Maak er een rol papier van, hoe strakker opgerold, hoe beter. Om de vorm te behouden kun je lijm gebruiken.

klimaat uitleggen aan kinderen

Stap 5

Maak een gat in de pijl en een ander in het midden van de klok. Plaats het opgerolde papier in het midden en, verrassing! Nu kan de pijl draaien om naar de verschillende soorten weertypes te wijzen.

verschil weer en klimaat

Stap 6

Voeg het touw toe zodat de kinderen hun fantastische creaties in hun kamer kunnen hangen. Vanaf nu zullen ze nooit meer vergeten wat voor weer het is! En ze zullen het kunnen omschrijven als kleine experts.

Weer vs klimaat


We hopen dat je genoten hebt van onze weerklok DIY! Als je dit knutselwerkje ook hebt gemaakt, zien we hem graag! Zorg ervoor dat je het met ons deelt op social media @babysits.

Vond je dit artikel en onderwerp interessant? Bekijk dan zeker onze andere artikelen, knutselwerkjes en activiteiten over;

Klimaatverandering proefjes voor kinderen

Moeder aarde knutselwerkje

Recyclen met kinderen

Praten met je kind over het milieu

10 dingen die het milieu helpen


Wil je meer klimaatactie ondernemen?

We zijn lid van Leaders for Climate Action, en zij hebben snelle en gemakkelijke acties voorzien die elk individu kan ondernemen om actie te ondernemen voor het klimaat. Bekijk hier de acties!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan