Recyclen met kinderen

Recyclen met kinderen

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
5 minuten leestijd

De wereld heeft je hulp nodig! Zoals Greta Thunberg blijft zeggen, onze planeet verandert langzaam en we moeten nu acties ondernemen! Lees hieronder om te ontdekken hoe je jouw kinderen op een leuke manier kunt leren recyclen.

Het is bekend dat kinderen niet van theoretische lessen houden; daarom is het belangrijk om door de dagelijkse praktijk te laten zien hoe we het milieu kunnen helpen! Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen wat recycling betekent. Het is een proces dat afval omzet in verse materialen, voorwerpen of andere stoffen.

Hoe te recyclen tijdens je dagelijkse routine?

Iedereen weet dat er 4 belangrijke verschillen zijn met betrekking tot de volgende recyclebare materialen:

  • Papier
  • Plastic
  • Biologisch
  • Glas

Helaas kunnen we niet alles sorteren, dit is waarom de rest in de restbak wordt gedaan. Deze restbak verzamelt alles dat niet kan worden gerecycled.

Waarom is recycling belangrijk voor het milieu?

  • Het vermindert de uitstoot van broeikasgassen;
  • Het maakt efficiënt gebruik van grondstoffen en hulpbronnen (bijvoorbeeld water en elektrische besparing);
  • Het is goed voor je gezondheid.

Recycling is een activiteit die iedereen in zijn dagelijkse routine moet opnemen. Om deze reden is het betrekken van de kinderen bij deze activiteit nog belangrijker want als je ze leert hoe hun kleine bijdrage een positieve impact kan hebben op de omgeving waarin ze leven, is de kans groter dat ze verantwoordelijke volwassenen worden.

Hoe recyclen met kinderen?

Je hebt je kind eindelijk overtuigd om je te helpen, vooral in huis, maar je weet niet hoe je ze in de praktijk les moet geven? Hier vind je 3 unieke manieren om dit te bereiken:

1. Gebruik visuele ondersteuning

Leer kinderen recyclen

Kinderen leren beter door dingen visueel te zien dan alleen de theorie te leren. Dankzij deze tekening weet je kind de exacte bestemming van elk type afval. Gebruik deze visuele ondersteuning of maak er zelf één na elke maaltijd en verbeter je familie teamwork door alles in de juiste prullenbak te gooien! Het kan een leuke activiteit zijn en een constructieve manier om wat tijd met het gezin door te brengen!

2. Doneer speelgoed

Een ander idee om kinderen aan te moedigen om meer verantwoordelijk en bewust te zijn van hun omgeving, is om speelgoed te doneren dat ze niet langer gebruiken.

Donatiebox met speelgoed

Het is normaal om oud speelgoed zat te worden, maar in plaats van ze weg te gooien, waarom zou je ze dan niet aan andere kinderen doneren? Haal wat dozen tevoorschijn en vraag aan je kinderen om te helpen! Leg ze uit dat je dit niet alleen doet om minder speelgoed te verspillen, maar je zorgt ervoor dat andere kinderen een mooie en onvergetelijke jeugd hebben!

3. Maak een DIY

Als je echt geïnteresseerd bent in duurzaamheid, kunt je ook objecten hergebruiken, en niet alleen door ze te recyclen. Een van onze favoriete objecten is de wc-rol, die veel verschillende creatieve dingen kan worden.

Twee DIY’s met het wc-rollen

DIY 1: racewagens

Heb je altijd al beroemde racewagens willen herscheppen uit de animatiefilms "Cars"? Na het bekijken van onze gedetailleerde tutorial, kun je Saetta McQueen en zijn vrienden tot leven brengen !

Je kunt deze prachtige DIY ook gebruiken om verkeersveiligheid onderwijs te geven. Je kunt een weg tekenen met verkeersborden en je kinderen de basis regels leren.

DIY 2: Maracas

We zijn van mening dat muziek deel moet uitmaken van de dagelijkse routine van iedereen! Maar hoe neem je het op een leuke manier op, vooral voor kinderen? Je kunt wat wc-papierrollen nemen en je eigen maracas maken. In minder dan een uur maak je een van de beroemdste muziekinstrumenten!

Dit zijn twee DIY voorbeelden om de creativiteit van de kinderen te helpen ontwikkelen en plezier te hebben waar je ook bent!


Dus neem deze taken op in je dagelijkse routine en maak er een gewoonte van. Ook als je een oppas bent kun je deze ideeën gebruiken en samen met de kinderen recyclen. Het is niet alleen een activiteit om de kinderen bezig te houden, maar het zal ook leerzaam zijn. Wij geven om het milieu en we hopen dat jij dit ook doet!

Vond je dit artikel en onderwerp interessant? Bekijk dan zeker onze andere artikelen, knutselwerkjes en activiteiten over;

Klimaatverandering proefjes voor kinderen

Het verschil tussen klimaat en het weer - DIY

Moeder aarde knutselwerkje

Praten met je kind over het milieu

10 dingen die het milieu helpen

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan