10 eenvoudige manieren waarop kinderen het milieu kunnen helpen

10 eenvoudige manieren waarop kinderen het milieu kunnen helpen

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
5 minuten leestijd

Simpele acties kunnen kinderen inspireren om het milieu te beschermen. Lees onze ideeën en onderneem actie om de planeet te helpen met de kinderen in je leven!

Kinderen voorlichten over de impact op het milieu

Het is van cruciaal belang dat kinderen een paar dingen begrijpen om echt geïnspireerd te raken om het milieu te beschermen.

  1. Begrijpen waarom het milieu belangrijk is en hoe we ervan profiteren.
  2. Begrijpen hoe onze dagelijkse activiteiten het milieu en de planeet als geheel kunnen beïnvloeden.

Er zijn verschillende manieren om dit aan kinderen te leren.

Allereerst kun je zelf proberen milieukwesties uit te leggen. Daarbij is het nuttig om bekende thema's als referentiekader te gebruiken. Dit maakt het voor kinderen gemakkelijker om zowel het milieu in het algemeen en de gevolgen te begrijpen.

Natuurlijk zijn er tal van educatieve bronnen waar kinderen ook meer kunnen leren over het milieu en onze impact, bijvoorbeeld:

  • Youtube filmpjes
  • Online activiteiten / websites
  • Boeken
  • Documentaires
  • DIY's

Je kunt zelfs milieulessen in alledaagse activiteiten stoppen, zoals een wandeling maken of afval sorteren.

Dagelijkse activiteiten zijn enkele van de beste momenten om kinderen te onderwijzen en ze te laten zien hoe ze zelf actie kunnen ondernemen om de planeet te beschermen!


Eenvoudige acties die je met kinderen kunt ondernemen om het milieu te helpen

Er zijn tal van acties die je met kinderen kunt ondernemen om het milieu te helpen, sommige hebben mogelijk een grotere directe impact op het milieu, terwijl andere meer neigen naar de educatieve impact.

Hier zijn enkele van onze favoriete acties, maar wees niet bang om je fantasie te gebruiken en andere acties te bedenken die je kunt doen met de kinderen in je leven. Geinspireerd zijn!

Acties die energie besparen

1. Draai het water dicht terwijl je je tanden poetst.

Je kunt bijna 3000 liter water per jaar besparen met deze kleine verandering!

2. Doe het licht uit wanneer je niet in de kamer bent

Als je je lichten uitdoet, kun je energie en geld besparen. Je kunt er een spel van maken, elke keer als er een lampje in een lege ruimte aan staat, stop je 20 cent in een potje!

Acties die verminderen, hergebruiken en/of recyclen

3. Maak speelgoed met overgebleven items

Vraag kinderen om hun creativiteit te gebruiken! Wat kunnen ze maken met overgebleven items? Bekijk onze DIY’s voor heel veel ideeën.

4. Recycle

Je kunt een masker of cape maken die je kind kan dragen tijdens het recyclen en je kunt een naam voor een superheld maken - RecycleGirl!

5. Gebruik geen plastic tassen

Zodra je kinderen op jonge leeftijd leert waarom herbruikbare tassen worden gebruikt, help je hen met de eerste stap naar milieuvriendelijk denken. Je kunt zelf een leuke herbruikbare tas maken of er een kopen, zodat je kind het overal mee naartoe wil nemen, dan hoef je het niet te onthouden!

Acties voor kinderen met groene vingers

6. Heb een vegetarische dag

Als de Verenigde Naties slechts één dag per week geen vlees of kaas zou eten, zou dat neerkomen op 91 miljard kilometer niet rijden of 7,6 miljoen auto's van de weg halen. Leer jezelf en je kinderen over de gevolgen van het eten van vlees. Laat je kinderen nieuwe namen maken voor vegetarisch voedsel en maak een nieuw vegetarisch menu.

7. Plant je eigen boom

Dit is de perfecte kans om uit te leggen waarom bomen belangrijk zijn voor ons als mens en hoe je de groene duim van je kind kunt helpen ontwikkelen.

8. Plant je eigen groenten en fruit

Het kweken van je eigen voedsel kan kinderen leren over de levenscyclus en hoe ze voor een levend organisme moeten zorgen. Door hen te leren om iets uit een zaadje te laten groeien, kunnen kinderen een relatie ontwikkelen met de plant en verantwoordelijkheid leren te krijgen voor andere levende dingen.

Milieuacties voor actieve kinderen

9. Vuilnis opruimen als je het ziet

Ga op een afvalwandeling waarbij je los afval verzamelt in de buurt of in een plaatselijk park. Je kunt hiervoor ook lid worden van georganiseerde vrijwilligersgroepen, of een beach clean up doen!

10. Rij met je fiets naar school of werk

Niet alleen geeft een fiets geen CO2-uitstoot af, het is ook goed voor de cardiovasculaire gezondheid. Kinderen kiezen er vaak voor om binnen te blijven om op hun elektronica te spelen, maar beweging moet nog steeds een dagelijkse prioriteit zijn.

Dit zijn enkele eenvoudige acties die je met kinderen kunt ondernemen om hen te helpen het milieu te beschermen!

Enkele andere geweldige kindvriendelijke bronnen voor milieuacties of onderwijs zijn:

Wil je meer klimaatactie ondernemen?

We zijn lid van Leaders for Climate Action, en zij hebben snelle en gemakkelijke acties voorzien die elk individu kan ondernemen om actie te ondernemen voor het klimaat. Bekijk hier de acties!


Vond je dit artikel en onderwerp interessant? Bekijk dan zeker onze andere artikelen, knutselwerkjes en activiteiten over;

Klimaatverandering proefjes voor kinderen

Het verschil tussen klimaat en het weer - DIY

Moeder aarde knutselwerkje

Recyclen met kinderen

Praten met je kind over het milieu

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan