Praten met je kind over het milieu

Praten met je kind over het milieu

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
ā€¢
5 minuten leestijd

Klimaatverandering is een moeilijk concept, vooral voor kinderen. Leg klimaatverandering uit aan je kinderen met onze tips!

klimaatverandering uitleggen

Waarom klimaatverandering uitleggen aan kinderen?

Klimaatverandering heeft nu al gevolgen voor mensen over de hele wereld. Het is dus belangrijk dat kinderen begrijpen wat dit voor hen betekent, wat ze eraan kunnen doen en waarom het belangrijk is om actie te ondernemen.

Hoe klimaatverandering aan kinderen wordt uitgelegd

Hoewel het een ingewikkeld onderwerp is, zijn er nog steeds tal van verschillende manieren om klimaatverandering aan kinderen uit te leggen.

De meest effectieve aanpak hangt af van de leeftijd van het kind. Jongere kinderen zullen waarschijnlijk niet alle wetenschap achter klimaatverandering begrijpen, dus je zult het thema breder moeten uitleggen. Terwijl oudere kinderen misschien nieuwsgierig zijn naar de exacte wetenschap achter de processen die leiden tot klimaatverandering en de gevolgen van klimaatverandering.

Het is in ieder geval positief om met een dialoog te beginnen.

Het belang en de impact van klimaatverandering uitleggen šŸŒŽ

Een eerste stap om klimaatverandering aan kinderen uit te leggen, is hen een paar concepten te helpen begrijpen:

  • Wat is klimaatverandering
  • Wat zijn de negatieve effecten van klimaatverandering
  • Hoe we bijdragen aan klimaatverandering (en hoe we onze impact kunnen verkleinen)

Of je deze dialoog nu al bent begonnen of niet, het kan positief zijn om eenvoudig te beginnen door milieuvriendelijk gedrag te bevorderen en de tijd die je in de natuur doorbrengt te waarderen.

Milieuvriendelijk gedrag bijbrengen šŸŒ±

Door milieuvriendelijk gedrag en gewoontes in je gezinsroutine in te voeren, kun je helpen het belang te tonen van een juiste omgang met het milieu.

Dit kunnen ook eenvoudige, eerste, hapklare stappen zijn om de klimaatverandering en het belang om actie te ondernemen uit te leggen.

Bijvoorbeeld, door uit te leggen waarom we een specifieke milieuvriendelijke actie ondernemen, zal de klimaatimpact van het doen van een niet-milieuvriendelijke actie waarschijnlijk naar boven komen. In dit geval kunnen we dus de impact benadrukken die we hebben en de reden waarom we deze impact proberen te verminderen.

Door van dit gedrag een gewoonte te maken, bevordert het het belang van deze acties!

Tijd doorbrengen in de natuur šŸž

Tijd doorbrengen in de natuur is een eenvoudige manier om kinderen te helpen onze natuurlijke omgeving te waarderen. Als ze het milieu waarderen, kan je ze gemakkelijker inspireren om actie te ondernemen tegen klimaatverandering.

Een dialoog creĆ«ren: praten over klimaatverandering šŸ—£

Naast het promoten van het belang van milieuvriendelijk gedrag en waardering voor natuurlijke ruimtes, moet er ruimte zijn voor dialoog en educatie.

Dit kan een gesprek zijn dat op natuurlijke wijze voortvloeit uit onderwerpen over waarom we milieuvriendelijke dingen doen of gerelateerd aan de natuurlijke omgeving. Je kunt er echter voor kiezen om de dialoog te starten zoals je dat wilt, afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren).

Je kunt ze vragen hoeveel ze al weten over klimaatverandering, of ze iets op school hebben geleerd of iets op het nieuws of van vrienden hebben gehoord.

Navigeer door gesprekken met feiten (bied kansen voor onderwijs) šŸ“š

Bij het bespreken van klimaatverandering is het belangrijk om door deze gesprekken met feiten te navigeren. Zo kun je jezelf in dit onderwerp verdiepen. Wanneer je het antwoord op de vraag niet weet, kan dit ook een geweldige kans zijn om samen met je kinderen onderzoek te doen en meer over het onderwerp te leren.

Er zijn tal van educatieve bronnen beschikbaar.

Enkele nuttige bronnen zijn:

Laat ze zich sterker voelen (onderneem actie!) šŸ¦ø

Klimaatverandering lijkt misschien ontmoedigend, vooral voor kinderen. Het is dus belangrijk dat kinderen weten dat ze een verschil kunnen maken!

Je kunt zelfs deelnemen aan klimaatmarsen samen met je kinderen, vrijwilliger worden bij ngo's, of gewoon bewustwording verspreiden.

Bekijk hier enkele eenvoudige acties die je met kinderen kunt ondernemen om het milieu te steunen!


Wil je meer klimaatactie ondernemen?

We zijn lid van Leaders for Climate Action, en zij hebben snelle en gemakkelijke acties voorzien die elk individu kan ondernemen om actie te ondernemen voor het klimaat. Bekijk hier de acties!


Vond je dit artikel en onderwerp interessant? Bekijk dan zeker onze andere artikelen, knutselwerkjes en activiteiten over;

Klimaatverandering proefjes voor kinderen

Het verschil tussen klimaat en het weer - DIY

Moeder aarde knutselwerkje

Recyclen met kinderen

10 dingen die het milieu helpen

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan