Milieuvriendelijke kerst ideeën: hoe heb je een groene Kerst?

Milieuvriendelijke kerst ideeën: hoe heb je een groene Kerst?

Door Babysits
10 minuten leestijd

Kerstmis nadert snel en velen van ons bereiden zich al voor op de feestdagen van dit jaar. Hoewel Kerstmis het meest feestelijke en vreugdevolle seizoen van het jaar kan zijn, is het ook de tijd van het jaar waarin we het meest consumeren. Op zoek naar een duurzamere Kerst? Bekijk deze milieuvriendelijke tips om van dit jaar een groene Kerst te maken.

Milieuvriendelijke kerst ideeën

Tijdens de feestdagen kopen we volop eten, cadeaus en decoraties om er een bijzondere ervaring van te maken voor vrienden en familie. We vergeten echter vaak welke impact onze festiviteiten kunnen hebben op het milieu. Alleen al in de Verenigde Staten wordt tijdens de feestdagen ongeveer 5 miljoen extra ton afval geproduceerd (Productenketen). Waarom zou je het dit jaar niet een beetje anders doen met enkele milieuvriendelijke kerst ideeën om van je vakantie een groene Kerst te maken!

Cadeaus

Voor onze kleintjes is Kerstmis een magische tijd van het jaar waarin de Kerstman cadeautjes komt brengen. Deze cadeaus zijn vaak verpakt in leuk en feestelijk inpakpapier dat er geweldig uitziet onder de boom. Hoewel dit papier er prachtig uitziet, wordt het snel uit elkaar gescheurd door opgewonden handen en daarna weggegooid.

Om je een idee te geven: alleen al door cadeauverpakkingen wordt er tijdens de feestdagen zo'n 4 miljoen ton afval geproduceerd. (All Things Supply Chain). Overconsumptie is een serieus probleem over de hele wereld, dus we moeten ook overwegen waar en hoe we cadeaus voor onze familie en vrienden kopen. Bekijk deze ideeën om, het geven van geschenken deze kerstperiode, duurzamer te maken.

Christmas presents

Shoppen voor cadeaus

Het eerste deel van het geven van geschenken is het vinden van de perfecte cadeautjes voor iedereen. Of je nu een planner bent of een last-minute shopper, je hoeft je niet te haasten bij het vinden van cadeaus voor iedereen. Laten we dit jaar proberen gewetensvol te zijn over hoe we consumeren en nadenken over de impact die deze producten kunnen hebben. In plaats van een heleboel dingen te kopen die van korte duur of trendy zijn, kun je proberen op zoek te gaan naar een cadeau dat lang meegaat en zinvol is. Het is belangrijk om na te denken over waar alles vandaan komt en of de dingen die we geven echt nodig zijn.

Tweedehands winkelen en zuinig zijn is de afgelopen jaren erg populair geworden en is een geweldige manier om duurzamer te leven. Als je geluk hebt, vind je soms zelfs speelgoed dat nog in de doos zit. Een andere geweldige manier om duurzamer te winkelen, is door lokaal te winkelen. Het bezoeken van lokale winkels voor lokale producten en handgemaakte cadeaus is een geweldige optie om je gemeenschap te steunen en cadeaus te vinden die duurzamer zijn geproduceerd. Probeer ten slotte bewust te zijn over wat je koopt en zorg ervoor dat je jarenlang van deze geschenken zult genieten.

Gift shopping

Je cadeaus inpakken

Het tweede (en altijd leukere) deel van het geven van cadeaus is het inpakken van je cadeaus. Velen van ons hergebruiken al inpakpapier en cadeauzakjes van voorgaande jaren. Maar weten we echt of ze kunnen worden gerecycled als we er eenmaal klaar mee zijn? Als je nieuw inpakpapier koopt, zorg er dan voor dat het 100% recyclebaar is en dat het papier op de juiste manier wordt gerecycled als het klaar is. Een andere geweldige optie is om biologische verpakkingsproducten te kopen, zoals bruin papier, biologisch afbreekbaar papier, biologische stof, jute of herbruikbare cadeauzakjes en dozen. Wat je ook kiest, je zult je goed voelen wetende dat je geschenkverpakkingen milieuvriendelijk zijn!

gift wrapping

Kerstdiner

Laten we praten over het Diner! Het kerstdiner is voor de meesten van ons het belangrijkste evenement op eerste Kerstdag. Hoewel we allemaal willen genieten van onze maaltijd, is het belangrijk om te onthouden dat we het ook leuk moeten maken voor onze planeet en zo milieuvriendelijk mogelijk zijn.

Gemiddeld gooien we 18% van het voedsel dat we kopen weg. Deze voedselverspilling veroorzaakt 8% van de opwarming van de aarde. De verpakking van ons voedsel is ook een groot probleem, aangezien het 15% meer CO2 produceert dan het voedsel zelf
(Houvanetenhaatverspilling).

Kerstdiner

Maak een verlanglijstje

Het eerste wat je kunt doen om afval te verminderen, is het zorgvuldig plannen van boodschappenlijstjes. Koop alleen wat nodig is en probeer geen onnodige extra's te kopen. Als je besluit om extra's te kopen, koop ze dan ingeblikt of diepgevroren, zodat ze langer houdbaar zijn en niet meteen worden gebruikt.

Gebruik je restjes

Restjes kunnen worden omgezet in nieuwe gerechten om de dagen erna van te genieten. Maak van je overgebleven groenten bijvoorbeeld soep of maak van je overgebleven kalkoen lekkere sandwiches. Restjes die je niet van plan bent te gebruiken, kan je invriezen. Het is een goed idee om vóór Kerstmis ruimte in je vriezer vrij te maken, zodat je ruimte hebt om eventuele restjes op te slaan. Verzegel de restjes en label ze en je bent klaar om te gaan! Het is belangrijk op te merken dat gekookt vlees slechts één keer mag worden ingevroren en ontdooid.

Christmas dinner

Winkel lokaal

Als laatste, maar zeker niet de minste, is het volgende dat je dit jaar kunt doen om milieuvriendelijker te zijn met je kerstdiner, lokaal te winkelen waar dit mogelijk is. Dit gaat van je groenten tot je vlees!

Als je lokaal winkelt, betekent dit minder voedselkilometers of gebruik van kunstmatige rijpings methoden. Vlees kopen bij een lokale boer betekent meestal ook dat de dieren aardiger zijn behandeld en een beter leven hebben geleid. Door te investeren in een biologische kalkoen help je niet alleen het milieu, maar krijg je ook een lekkerder product!

Lokaal winkelen betekent ook dat je naar de bestemming kunt lopen of fietsen als je in staat bent. We begrijpen dat winkelen zwaar kan zijn en dat je er misschien geen lange afstanden mee te voet kunt afleggen, dus je kunt ook carpoolen met vrienden, familie of buren.

De kerstboom

Nu voor de langverwachte kerstboom! Het is altijd een spannende tijd voor kinderen als de boom staat en versierd is. Maar heb je wel eens nagedacht over de meest duurzame optie voor je kerstboom? Hoewel er voordelen zijn aan het vermijden van plastic en het kiezen voor de natuurlijke optie, zijn er dingen waarmee we rekening moeten houden om ervoor te zorgen dat we de meest impactvolle beslissingen nemen.

Het debat over plastic bomen

Als je gezin al een plastic boom heeft, zorg er dan voor dat deze minimaal 10 jaar wordt gebruikt (WWF){rel=nofollow target= _blank}. Helaas zijn veel plastic bomen gemaakt van PVC, dat moeilijk weg te gooien is [(Greenpeace Canada)](https://www.greenpeace.org/canada/en/story/45179/cant-decide-on-a- real-vs-fake-christmas-tree-try-one-of-these-eco-friendly-options/){rel=nofollow target=_blank}. Als je op zoek bent naar een nieuwe boom, overweeg dan je opties voordat je een nep boom koopt, aangezien de productie van plastic behoorlijk schadelijk is voor het milieu.

plastic christmas tree

Een milieuvriendelijke boom vinden

Als je liever een echte boom hebt, zijn er dingen waar je rekening mee moet houden om er een echt groene Kerst van te maken! Als je van plan bent je eigen boom te kappen, raadpleeg dan de regelgeving in je eigen regio en zorg voor een goede vergunning. Zorg er bovendien voor dat je tijdens het proces geen dieren in het wild verstoort.

Als je van plan bent een kerstboomboerderij te bezoeken, zorg er dan voor dat de producent bomen levert die FSC-gecertificeerd zijn, wat betekent dat de bomen op een verantwoorde manier worden gekweekt. Niet alleen dit, het is belangrijk om te weten of de boerderij pesticiden gebruikt. Kerstboomkwekerijen leiden ook tot een verlies aan biodiversiteit door monocropping.

echte kerstboom

Zorg er daarom voor dat je onderzoek doet naar de duurzaamheidspraktijken van kerstboomboerderijen bij jou in de buurt (zoals het herplanten of verpotten van bomen) voordat je dit jaar je boom plukt. Voor meer informatie over het duurzaam afvoeren van je boom na de vakantie, bezoek (Greenpeace UK).

Milieuvriendelijke kerstversieringen

Milieuvriendelijk zijn met Kerstmis betekent niet dat je een doe-het-zelf-expert moet zijn, het kan veel eenvoudiger dan dit. Het eerste dat je kunt doen, is eerdere decoraties die je misschien hebt opnieuw gebruiken! De meeste mensen vergeten hoeveel decoraties ze eigenlijk hebben en hoe ze eruit zien. Ga eens door je zolder graven en kijk wat je al hebt.

Tweedehands winkels zijn ook een geweldige plek om te winkelen voor decoraties. Op deze manier ben je milieuvriendelijk en slaag je er ook in om jezelf wat geld te besparen terwijl je toch bezig bent!

Om je tafel te versieren, kun je de natuur gebruiken! Ga naar buiten en zoek wat gevallen bladeren. Combineer de bladeren met een kaars en je hebt een prachtige, duurzame tafelaankleding. Gewoon de bladeren composteren als je klaar bent.

kerstdiner

Wat betreft het verlichten van je huis, schakel over naar LED-verlichting. LED-lampen verbruiken tot 80% minder elektriciteit en zijn dus veel minder belastend voor het milieu.

LED kerstlichten

Voor wat extra's kun je creatief zijn! Probeer wat slingers zonder afval te maken. Dit doe je door citrusvruchten uit te drogen of popcorn te gebruiken en aan een touwtje te hangen. Als je klaar bent, hang je ze aan je muren, plafonds of gebruik ze zelfs als extra decoratie op je kerstboom. Ze zorgen voor een leuke, milieuvriendelijke en feestelijke decoratie voor je huis!

kerstslingers

Milieuvriendelijk zijn deze kerst hoeft niet duur te zijn of extra werk dan andere jaren, het houdt gewoon in dat je buiten de gebaande paden moet denken en bewustere beslissingen moet nemen.


Op zoek naar leuke kerstactiviteiten voor je gezin om dit jaar te proberen? Bekijk deze DIY's, recepten en activiteiten voor kinderen met Kerstmis.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan