Voorbeeld oppascontract

Voorbeeld oppascontract

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
4 minuten leestijd

Heb je een arbeidsovereenkomst nodig voor je oppas? Gebruik dan dit gratis sjabloon van Babysits en leer alles over het oppascontract.

Op zoek naar meer informatie over oppascontracten? Begin hieronder met lezen! Liever direct ter zake komen en een voorbeeldcontract zien? Scroll dan naar beneden of klik hier!

Heb je een oppascontract nodig?

De eerste vraag die veel ouders en oppassen hebben, is: "Moet ik een contract hebben?"

Het antwoord op deze vraag hangt van de situatie af. Wanneer je bijvoorbeeld een familielid vraagt om op te passen, is het niet gebruikelijk om een contract op te stellen.

Hoe dan ook, het hebben van een contract kan een belangrijke manier zijn om zowel de ouder als de oppas te beschermen en duidelijkheid te scheppen over de specifieke verwachtingen en afspraken.

Welke informatie moet er in een oppascontract staan?

Zoals gezegd moet een oppascontract duidelijkheid verschaffen over specifieke verwachtingen en afspraken over de baan.

Deze verwachtingen en afspraken kunnen het volgende (en meer) omvatten:

  • Taken
  • Salarisafspraken
  • Basisregels (Huisregels)
  • Dienstverband (of doorlopend)
  • Wat te doen in noodgevallen
  • Beëindiging van de overeenkomst

Hieronder vind je meer informatie over welke specifieke informatie je in de bovenstaande secties kunt opnemen.

Taken en verantwoordelijkheden in een oppascontract

In dit deel van het contract kun je duidelijk het volgende aangeven:
Wat de belangrijkste taken van de oppas zullen zijn.

Dit kunnen bijvoorbeeld de taken zijn die ze moeten doen, bijvoorbeeld voor het kind zorgen, ze voeden, hun speelgoed opruimen, helpen met huiswerk, enz.

Als de oppas volgens een vast schema gaat werken, kun je hier ook de verwachtingen van opschrijven. Bijvoorbeeld dat de oppas de kinderen op een vast tijdstip van school moet halen. Vermeld, voor zover het kan, de dagen en tijdstippen waarop de oppas gaat werken.

Salarisafspraken

Hier vul je het oppas tarief in dat je met de oppas hebt afgesproken. Maak ook duidelijk wanneer ze de betaling ontvangen. Is dit bijvoorbeeld direct na de boeking of ontvangt de oppas zijn of haar salaris om de twee weken?

Hier kun je ook de verwachtingen bespreken in het geval dat ze worden gevraagd om extra uren te werken.

Het is ook belangrijk om de gevallen te bespreken en mee te nemen waarin je mogelijk een hoger loon betaalt, zoals last-minute afspraken of vakanties.

Basis regels

Hier kun je de basisregels aangeven waarvan je wilt dat de oppas zich aan houdt. Mogen de kinderen bijvoorbeeld tot laat tv kijken en wat voor snacks mogen de kinderen wel of niet eten. Dit kan alles zijn waarvan je denkt dat het belangrijk is, wat je duidelijk op papier wilt hebben zodat de oppas ermee instemt.

Noodplanning

Als je wilt dat de oppas in verschillende situaties op een specifieke manier reageert, kun je dit hier vermelden. Dit kan inhouden wat te doen in geval van nood, ziekte of meer. Vergeet hier ook niet om je gegevens achter te laten in geval van nood.

Arbeidsduur

Hier kun je vermelden wanneer het contract van start gaat. Je kunt de startdatum vermelden, wanneer ze naar verwachting beginnen te werken. Als je de oppas bijvoorbeeld het hele jaar nodig hebt, kun je dit als einddatum opnemen. Of je kunt in termen van verlenging van het contract schrijven.

Beëindiging of wijziging van de overeenkomst

In een oppascontract moet je een sectie opnemen over wat er gebeurt met betrekking tot wijzigingen in het beëindigen van het contract. Dit houdt in onder welke omstandigheden je het contract mag beëindigen en hoeveel opzegtermijn jij of de oppas moet geven om het contract te wijzigen of te beëindigen.

Sjabloon Oppascontract

Hier is ons sjabloon voor een oppascontract! Voel je vrij om het te downloaden en/of aan te passen op wat voor manier dan ook.

Houd er rekening mee dat dit slechts een richtlijn is en niet bedoeld is als specifiek juridisch advies. Als je twijfelt over een contract, kun je altijd een juridisch adviseur raadplegen.

nanny/babysitter contractsjabloon

We hopen dat dit artikel en sjabloon je meer zekerheid en zekerheid geven bij het opzetten van je oppas/nanny contract!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan