Tips voor het slapengaan

Tips voor het slapengaan

Door Babysits
3 minuten leestijd

Hoe help je een kind voor het slapengaan? Als ouder of als babysitter is het naar bed brengen van kinderen soms een grote uitdaging. Sommige kinderen willen gewoon niet naar bed gaan of hebben moeite met ontspannen en in slaap te vallen. Daarom hebben we een paar tips samengesteld om jou te helpen met het in slaap te laten vallen van de kinderen.

Stelt een avondroutine samen

Een consistente avondroutine geeft een kind het gevoel dat het tijd is om te ontspannen en zich voor te bereiden op bedtijd. Probeer verschillende stappen te volgen, zoals: was je gezicht, poets je tanden en trek je pyjama aan. Probeer elke avond dezelfde volgorde aan te houden, zodat de kleine eraan kan wennen. Het kan ook ontspannend en stressverlichtend zijn voor de kleine als hij/zij de schooltas en de kleding voor de volgende dag alvast klaar zet. Probeer de kinderen mee te nemen in de voorbereiding van een avondroutine: misschien wil de kleine al zijn/haar knuffelbeesten voorbereiden vóór het slapen gaan of een goede nacht wensen aan het huisdier en/of de broers en zussen.

Geen snacks voor het slapengaan

Eten is een belangrijk onderwerp waar goed over nagedacht moet worden bij de voorbereiding van een goede nachtrust van een kind. Wanneer mensen en dan vooral kinderen namelijk eten, krijgen zij nieuwe energie. Dit is natuurlijk niet optimaal in de avond voor het slapengaan. Dus probeer het avondeten vroeg genoeg in te plannen. Hetzelfde geldt voor toetjes en late snacks. Eet deze zo snel mogelijk na het avondeten in plaats van vlak voordat de kleine naar bed gaat.

Schakel alle elektronica uit

Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het niet goed om voordat je gaat slapen naar een scherm te staren. Het scherm en het licht activeren namelijk de hersenen en maken het alleen maar moeilijker om te ontspannen. Probeer daarom de schermtijd van de kinderen ‘s avonds te minimaliseren; of het nu om smartphones, tablets, computers of televisies gaat. Het wordt ook aanbevolen om alle elektronische apparaten uit de slaapkamer te verwijderen.

Spelen voor het slapengaan

Net voor het slapengaan is het belangrijk om alle energie los te laten en te ontspannen. We hebben al besproken waarom staren naar schermen vlak voor het slapengaan niet het beste idee is. Dus probeer niet tv te kijken totdat je gaat slapen, maar om iets actiever te doen voordat je de avondroutine vanaf het begin begint.

Houd de slaapkamer donker en koel

Een donkere kamer en een koele aangename kamertemperatuur van 19°C zijn de beste omstandigheden voor een goede nachtrust. Het is ook geruststellend voor de kinderen als de kamer opgeruimd is, het beddengoed schoon is en het goed ruikt in de kamer.

Met een audioboek is het gemakkelijk om in slaap te vallen

Zelfs na het voorlezen van een verhaaltje voor het slapengaan kan je een audioboek opzetten voor je kind. Zo’n audioboek helpt kinderen namelijk om in slaap te vallen. Tegenwoordig zijn er vele kinderboeken beschikbaar als luisterboeken. Je kan deze verkrijgen via een audioboek-app en soms zelfs via Youtube. Je kan hier verschillende categorieën voor verschillende leeftijden vinden. Zo valt jouw kind in no-time in slaap!

We hopen dat deze tips en tricks jouw kind helpen om in slaap te vallen. Wij werden tenminste erg slaperig bij het schrijven van dit artikel!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan