De peuterpubertijd

De peuterpubertijd

Door Babysits
3 minuten leestijd

Peuters... meestal zijn het schatjes, maar ze kunnen soms ook aardig eigenwijs en drammerig zijn! Heb jij nee op iets gezegd en loopt jouw kleine daarna vervolgens stampvoetend en huilend weg? Snapt jouw kleine niet waarom snoep geen avondeten is en maakt hij/zij hier voor de zoveelste keer een hele scène van? De kans is groot dat jouw kleine midden in de peuterpubertijd zit! Maar wat is de peuterpubertijd precies? En waar komt dit vandaan? Wij zochten dit uit voor jou!

Wat is de peuterpubertijd precies?

NEE! Is ook wel het synoniem voor het woord peuterpubertijd. Het is een fase waarin jouw peuter bijna op alles nee zegt. Vanaf anderhalf jaar kan het zo zijn dat jouw peuter in de peuterpubertijd terecht komt. Jouw peuter ontdekt rond deze leeftijd dat hij/zij een eigen willetje heeft en dat hij/zij alles zelf wil doen (ikke doen). In deze fase is jouw kleine aan het ontdekken wat wel en niet kan. Je wordt hier soms echt op de proef gesteld. Helaas gaat dit vaak gepaard met huil- en driftbuien, om maar al te goed duidelijk te maken dat hij ‘zelluf’ mag beslissen wat hij doet.

De eerste stap naar zelfstandigheid

Maar wees gerust… de peuterpubertijd is er niet voor niks en jouw peuter probeert jou als ouder echt niet te pesten. Jouw peuter is gewoon aan het groeien en zet zijn eerste stap naar zelfstandigheid. De grenzen zijn hier alleen nog niet helemaal duidelijk, wat al snel resulteert in een driftbui. Jouw peuter heeft de behoefte aan vrijheid en zelfstandigheid en wil hierbij het liefst alles zelf doen. Dit gaat natuurlijk niet altijd. Hierna is het dan ook vaak drammen en stampvoetend weglopen.

Probeer frustraties te voorkomen

Hoe vervelend jouw peuter soms ook kan zijn en hoe zat je het soms ook bent, probeer er niet aan toe te geven! Probeer rustig uit te leggen waarom jouw kleine bijvoorbeeld iets niet mag en wees hier consequent in. Geef een peuter niet zijn zin wanneer hij/zij begint te huilen. Anders zou het zo kunnen zijn de peuter denkt dat huilen en boos worden dus zorgt dat hij/zij iets voor elkaar krijgt. En dat is natuurlijk niet wat je wil! Hiernaast moet je proberen om de frustraties proberen te voorkomen en een alternatief aan te bieden. Is samen koken nog gevaarlijk? Laat jouw peuter bijvoorbeeld een paprika wassen. Zo heeft jouw kleine toch het idee dat hij/zij mee mag helpen, maar wordt het niet te gevaarlijk. Voor een peuter is het fijn om in dit soort situaties gewoon rustig te blijven, empathie te tonen en hem/haar serieus te nemen. Op deze manier voelt de peuter zich toch nog een beetje begrepen.

Waarom is dit puber gedrag thuis erger dan bij anderen?

Hoe vervelend het ook is, eigenlijk zijn al die driftbuien zo slecht nog niet. Het is juist een teken dat jouw peuter aan het groeien is en de weg naar zelfstandigheid aan het ontdekken is. En wat blijkt: de meeste peuters tonen dit soort gedrag alleen bij hun ouders! Meestal durven ze dit namelijk alleen bij mensen bij wie ze zich vertrouwd voelen. Peuters weten namelijk dat een ouder, ondanks de driftbuien, toch nog steeds van hen houden. <3

peuterpubertijd

Dit artikel is geschreven in samenwerking met kleertjes.com. Meer leuke blogs van kleertjes.com vind je hier.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan