4 leuke buitenactiviteiten

4 leuke buitenactiviteiten

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
4 minuten leestijd

Is het mooi weer buiten? Ga dan lekker buiten spelen met je oppaskindjes. De kinderen raken verveeld wanneer ze de hele dag binnen hebben gezeten en goed weer is een mooie gelegenheid om de kinderen wat frisse lucht te geven. Buiten hebben kinderen genoeg ruimte om rond te rennen en hierdoor blijven ze vrolijk, gezond en het belangrijkste, vermaakt! Een ander groot voordeel van de kinderen buiten te laten spelen is dat zij buiten de mogelijkheid hebben om hun energie kwijt te kunnen. Buiten kunnen de kinderen zichzelf bezig houden zonder speelgoed, maar het kan ook leuk zijn als jij meedoet met sommige spelletjes. Hieronder vind je enkele leuke tips die je buiten kunt doen met de kinderen.

Lummelen

Lummelen is een leuk balspel voor meerdere spelers (je hebt minstens drie spelers nodig). Het spel wordt gespeeld met één bal en één speler die de "lummel" is. De overige spelers vormen een cirkel rond de "lummel". De bedoeling van dit spel is de bal over te spelen zonder dat de lummel de bal pakt. De spelers gooien of rollen de bal naar elkaar en de lummel loopt er tussenin en probeert de bal te pakken. Als het de lummel lukt om de bal te pakken, dan is degene die de bal als laatste gooide de nieuwe lummel.

Om het spel nog leuker te maken kun je variëren met het aantal lummels. Zo kun je bijvoorbeeld het spel spelen met meerdere lummels of twee ballen gebruiken in plaats van één.

Benodigdheden:

  • Bal

Hinkelen

Hinkelen is een leuk buitenactiviteit dat gespeeld kan worden op de oprit of de stoep. Je hebt hiervoor stoepkrijt nodig om de hinkelbaan te tekenen. De hinkelbaan bestaat uit vakjes, genummerd van 1 tot en met 10. Het laatste vakje is de ‘thuisbasis’. Wanneer je eenmaal de hinkelbaan hebt getekend, gooi dan het hinkelsteentje in één van de vakjes. Het doel van dit spel is om hinkelend de baan af te leggen. Het vak met het hinkelsteentje, moet worden overgeslagen. Je springt dus op één been in het tweede vak en daarna in de juiste volgorde in de andere vakken, terwijl je steeds de steentje voor je uit schuift door het in het volgende vakje te schoppen.

Het doel is om als eerste speler de hinkelbaan af te leggen en alle vakken af te werken. Wanneer je aangekomen bent bij het laatste vak, dan hinkel je weer terug. Je bent af als het hinkelsteentje op de lijn blijft liggen, als het steentje niet in het juiste vak terecht komt, of wanneer je op de krijtlijn staat. Wanneer je af bent, dan begin je weer opnieuw.

Kinderen kunnen ook creatief zijn door de baan te tekenen in verschillende vormen of kleuren.

Benodigdheden:

  • (Hinkel)steentje
  • Eventueel stoepkrijt

Touwtje Springen

Touwtje springen is een spel dat vaak buiten wordt gespeeld. Het leuke eraan is dat je het in je eentje kan spelen, maar ook met twee of drie personen, of zelfs met een grote groep. In dit geval kunnen twee spelers elk uiteinde van het touw (in dezelfde richting!) draaien en een derde speler over het slingerend touw springen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een springtouw en een goede conditie, want je kunt al snel moe raken.

Benodigdheden:

  • Springtouw

Flessenvoetbal

Flessenvoetbal is een actief spel dat met drie of meer personen gespeeld kan worden. De spelers vullen ieder een fles met water en zetten deze ergens neer op een veld. De doppen dienen van de fles af te zijn. De spelers moeten zich dan verzamelen in het midden van het veld en een cirkel om de bal vormen - elke speler moet minstens 10 stappen verwijderd zijn van de bal. Zodra een signaal wordt gegeven om het spel te starten, moeten de spelers rennen om balbezit te krijgen. Als ze eenmaal balbezit hebben, moeten ze proberen de flessen van andere spelers ermee omver te gooien, zodat het water eruit loopt. De speler waarvan de fles is omgeschopt, moet eerst de bal gaan halen en balbezit hebben voordat hij zijn eigen fles weer rechtop mag zetten. Daarna mag de speler proberen de fles van anderen te raken. Degene waarvan de fles leeg is, is af. Het doel van het spel is om aan het einde het meeste water in je fles te hebben. Stel een timer van tien minuten in op je telefoon, het spel eindigt wanneer deze timer afgaat. Het is dan tijd om te controleren wie het meeste water in zijn fles heeft!

Benodigdheden:

  • Eén fles per persoon
  • Water
  • Bal
  • Grote veld of plein

Naast deze spellen, zijn er nog tal van leuke spelletjes om buiten te doen. Laat de kinderen gewoon lekker buiten spelen en vies worden. Spelen de kinderen buiten in de zomer? Smeer ze dan eerst goed in met zonnebrandcrème, geef ze een pet om te dragen tegen de zon en houd ze gehydrateerd!

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan