Oppas activiteiten

Oppas activiteiten

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
11 minuten leestijd

Als je regelmatig oppast is het soms lastig om elke keer weer met nieuwe activiteiten te komen. Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw oppaskind elke keer hetzelfde wilt doen, maar de kans is groot dat kinderen snel verveeld raken en weer andere activiteiten willen doen. Jouw taak als oppas is niet alleen om te zorgen dat ze veilig blijven, maar ook dat ze een leuke dag hebben terwijl de ouders of verzorgers van het kind er niet zijn.

Activiteiten voor kinderen

We hebben meerdere oppassen van Babysits gevraagd wat zij voor activiteiten doen samen met de oppas kinderen. Vanuit hier hebben we een lijst gemaakt met leuke activiteiten voor kinderen die je tijdens het oppassen kunt doen! Lees snel verder!

oppas activiteiten

Ervaring oppaswerk

Knutselen

Wie houdt er nou niet van knutselen? Knutselen is leuk voor jong en oud. Houd jij er wel van om een beetje creatief te zijn? Ga dan gezellig knutselen met je oppas kinderen!

Bekijk hier tientallen makkelijke & leuke knutselwerkjes voor kinderen.

knutselen met wc-rollen

Binnenactiviteiten

Is het slecht weer buiten? Maak je geen zorgen! Er zijn genoeg leuke binnenactiviteiten die je met kinderen kunt gaan doen.

- Een modeshow

Kies een thema voor je oppaskind(eren) en laat hen de outfits voor jullie beide uitzoeken. It’s time to shine! Loop over de catwalk met jullie beste catwalk loopje.

- Ga indoor kamperen

Pak je ‘kampeerspullen’ en bouw een tent met meubels en dekens. Zo kun je bijvoorbeeld gaan picknicken in de woonkamer. De kinderen zullen er dol op zijn!

- Een zelfportret wedstrijd

Om het tekenen wat spannender te maken, kun je een wedstrijd organiseren waarbij jullie je eigen portret moeten tekenen. Afhankelijk van de talenten van iedereen, kan deze wedstrijd erg grappig worden.

- Spelen met speelgoed

Dit klinkt misschien erg logisch, maar is jouw oppaskind helemaal zot van spelen met blokken of met Barbies? Speel dan samen met hen mee!

Klik hier voor meer leuke binnenactiviteiten die je samen met kinderen kunt doen.

binnen spelen

Buitenactiviteiten

Buiten spelen is gezond. Schijnt de zon? Ga dan lekker naar buiten met je oppas kinderen! Zorg er wel altijd voor dat je eerst toestemming vraagt aan de ouders.

- Schilder in de natuur

Ga naar buiten met je oppaskind, kies samen een mooi plekje uit en schilder de natuur op canvas.

- Brug

Ga samen buiten op zoek naar een paar mooie takjes of maak eigen bootjes van papier. Ga daarna samen naar een bruggetje toe. Gooi tegelijkertijd de stokjes of de bootjes in het water aan de ene kant van de brug en kijk welk takje of welk bootje het eerst onder de brug vandaan komt.

- Kamperen

Niks is leuker dan je eigen tent maken en hierin ‘kamperen’. Pak een paar stoelen en lakens, maak samen met je oppaskind een tent. Nu kan de fantasie beginnen! ‘Hoor ik daar een wilde beer!?’

- Bouw een hut

Verzamel takken en bladeren en bouw samen een hut. Dit kun je doen in een boom, in de bosjes in het park of in de tuin.

Buiten spelen

Sportieve activiteiten

Het kan zo zijn de ouders expliciet vragen om een actieve activiteit met de kinderen te gaan doen. Mocht dit zo zijn dan zijn de volgende activiteiten leuk om te doen! Ook wanneer je oppas kinderen (te)veel energie hebben, is het goed om ze in beweging te brengen.

- Balspellen

Tennis, badminton, voetballen, basketballen… Er zijn genoeg leuke balspellen die je samen met je oppaskind kunt doen tijdens het oppassen.

- Yoga voor kinderen

Merk je dat je oppas kinderen erg druk en misschien stiekem wel zenuwachtig zijn? Dan is yoga voor kinderen ook best een leuke activiteit. Lees er in ons artikel over bewegen met kinderen meer over en bekijk de poses die je zelfs met de jongste kinderen kunt uitvoeren.

- Tikkertje

Hebben je oppas kinderen nog steeds energie over? Een ouderwets potje tikkertje is altijd leuk! Doe dit alleen buiten, want je wilt natuurlijk niet de meubels van je oppasadres omver rennen.

Sportieve activiteiten voor kinderen

Educatieve activiteiten

Vinden je oppas kinderen het leuk om elke keer wat nieuws te leren? Dan kun je leuke educatieve activiteiten met hen doen. Denk hierbij aan het volgende;

- Museum

Ga naar het museum samen met je oppas kinderen. Musea zijn saai? Nee allang niet meer! Er zijn genoeg leuke en interactieve musea voor kinderen. Denk hierbij aan het NEMO science museum, het Maritium museum, Copus, het Dinosaurus museum Naturalis enz.

- Help het milieu

Steeds meer mensen zijn vegetarisch of veganistisch en hebben meer kennis over het milieu. Ben jij ook een echte milieu fanaat? Dan is het misschien een leuk idee om je oppas kinderen hier wat over bij te spijkeren. Zo kun je samen leuke knutselwerkjes maken met dit onderwerp, recyclen of plantjes planten in de tuin. Klik hier voor meer leuke activiteiten om het milieu te helpen.

- Scheikunde experimenten

Scheikunde kan heel cool en spannend zijn! Lees ons artikel over wetenschappelijke experimenten met kinderen en kies een paar leuke experimenten uit die je met je oppas kinderen wilt gaan doen!

Educatieve activiteiten kinderen

Uitjes

Wil je het helemaal speciaal aanpakken tijdens het oppassen en ken je de oppas kinderen goed genoeg? Dan kun je aan de ouders vragen of zij het een leuk idee lijken als jij de kinderen een keer mee op pad neemt. Denk hierbij aan uitjes naar;

 • De kinderboerderij
 • Een binnenspeeltuin
 • De dierentuin
 • Het zwembad
 • Een pretpark
 • De bioscoop
 • Een museum
 • De speeltuin

Huiswerkbegeleiding

Ben jij erg goed in een bepaald vak en heeft je oppaskind hier nog weleens moeite mee. Dan kun je met de ouders van je oppaskind afspreken om tijdens het oppassen de kinderen te helpen met hun huiswerk.

Bekijk dit artikel voor tips bij het helpen met huiswerk.

Koken / bakken

Een andere leuke activiteit die je kunt doen tijdens de oppasafspraak is koken en/of bakken. Zo kun je samen koekjes bakken, een taart maken of pannenkoeken bakken met gezichtjes van fruit.

Bekijk hier onze leuke, gezonde en makkelijke recepten voor kinderen.

oppas activiteit bakken met kinderen

Bordspelletjes

Soms is het gewoon leuk om samen bordspelletjes te spelen. Oldies but goldies zijn;

 • Monopoly
 • Ganzenbord
 • Mens, erger je niet
 • Rummikub
 • 30 seconds
 • Party en Co

Bordspellen kinderen

Online activiteiten

Het liefst wil je natuurlijk niet dat kinderen heel de dag achter de computer zitten of online spellen spelen. Soms zijn er echter spellen die wel geschikt zijn om te doen met je oppaskind. Vooral als het een regenachtige dag is. Zorg er dan wel voor dat het online spellen zijn die jij samen met je oppaskind kunt doen. Wanneer de spelletjes ook nog eens fysiek goed zijn voor de kinderen is dat helemaal een plus!

- Just dance

Just dance is voor jong en oud. Kies een leuk liedje uit die jij en je oppaskind allebei kennen en volg de instructies van de dans. Zo ben je uren zoet en ben je ook nog eens lekker in beweging!

- Karaoke

Ben jij aan het oppassen op een kleine musical ster? Dan kun je samen gaan karaoke zingen. Dit kun je doen via de spelletjescomputer, maar mocht je die niet hebben dan kan je altijd muziek aanzetten via YouTube of Spotify.

- Wii sport

Gamen, maar op een gezonde manier kan! Pak de Wii erbij en zweten maar! Sporten is nog nooit zo leuk geweest.

- TikTok dansjes

Je hoort het steeds vaker. Kinderen die helemaal geobsedeerd zijn door TikTok. Ben jij dit stiekem ook? Dan is het misschien een leuke activiteit om samen TikTok dansjes te doen. Voordat je dit doet, is het belangrijk dat je altijd eerst de ouders om toestemming vraagt en de filmpjes die je samen gemaakt hebt niet online zet. Zie het meer als een leuke dansactiviteit. Je kunt altijd de filmpjes opsturen naar de ouders als ze dat leuk vinden.

Games voor kinderen

Lezen

Lezen is leuk en goed voor de ontwikkeling van een kind. Houd jij erg van lezen en is je oppaskind een echte boekenwurm? Dan is samen lezen wellicht een leuke activiteit voor jullie.

- Voorlezen aan je oppaskind

Wanneer je op een jong kind past, kun je zelf het verhaal voorlezen. Kinderen vinden dit altijd erg leuk.

- Je oppaskind leest het verhaal voor aan jou

Als je oppaskind al wat ouder is, kun je ze ook vragen of zij jou willen voorlezen. Zo kunnen ze het lezen van boeken oefenen en krijgen ze ook nog eens extra zelfvertrouwen wanneer jij hen complimentjes geeft over hun leesvaardigheden.

Lezen met kinderen

Speciale gelegenheden

Je kunt met je oppas activiteiten ook inspelen op speciale gelegenheden zoals het seizoen waar je inzit of de feestdag die eraan zit te komen.

- Lente activiteiten

Tijdens de lente komt de natuur weer een beetje tot leven. Ga op avontuur met de kinderen in de buitenlucht. Leuke lente activiteiten zijn;

 • Ga op zoek naar beestjes in de tuin
 • Loop door het park en bekijk alle nieuwe bloemetjes
 • Pluk wat bloemetjes uit de tuin en maak er een mooie bloemen- DIY van. (Alleen met toestemming van de ouders)

- Zomer activiteiten

Schijnt het zonnetje heerlijk? Dan is er niks leuker dan van de zon te genieten en lekker naar buiten te gaan met de kinderen. Leuke zomeractiviteiten zijn;

 • Watergevecht
 • Picknicken in het park of in de tuin
 • Speurtocht

- Herfst activiteiten

Herfstweer kan een beetje treurig zijn, maar juist tijdens dit seizoen zijn er veel leuke activiteiten die je samen kunt doen met de kinderen.

 • Verzamel bladeren en spring erin
 • Ga op zoek naar kastanjes en maak er een leuk kunstwerk van
 • Ga op zoek naar mooie bladeren en maak er een elfje van

- Winter activiteiten

Is het echt winterweer? Dan zijn de volgende activiteiten leuk om te doen.

 • Winter knutselwerkjes
 • Sneeuwballen gevecht
 • Sneeuwpop maken
 • Sleeën
 • Schaatsen op natuurijs of op de schaatsbaan

- Feestdagen

Er zijn genoeg feestdagen in het jaar, waarvoor je leuke knutselwerkjes of decoraties voor kan maken met je oppas
kinderen. Denk hierbij aan;

herfst activiteiten

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan