Wat te doen bij een ongeluk?

Wat te doen bij een ongeluk?

Door Babysits
3 minuten leestijd

Kinderen zijn speels en denken niet altijd na bij alles wat ze doen. Dat is niet erg want er is ook zó veel te ontdekken! En van al die ontdekkingen leren ze voor de toekomst. Kinderen zijn nieuwsgierig, vaak nog wat instabiel en zien het gevaar van dingen niet zo in. Dat is allemaal geen probleem, tot dat het een keer misgaat. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje.

Valt een kind tijdens het spelen, dan kan hij al snel een bloedneus, schaafwond of blauwe plek oplopen. Daarnaast zien kinderen het verschil vaak nog niet tussen een dropje en een kraaltje, of tussen limonade en schoonmaakmiddel. Ze stoppen van alles in hun mond, wat vast kan komen te zitten in de keel of tot vergiftiging kan leiden. Weet jij dan wat je moet doen?

EHBO-cursus

Als oppas ben je verantwoordelijk voor de kinderen die je op dat moment onder je hoede hebt. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent op de dingen die kunnen gebeuren. Helaas kun je niet alles voorkomen, dus is het belangrijk ook te weten wat je moet doen bij een ongelukje. Een cursus Eerste Hulp aan Kinderen is dan erg handig. Hier leer je niet alleen hoe je een wondje moet verzorgen, wat te doen bij aanraking met een giftige stof of hoe je een breuk of kneuzing moet behandelen, ook komen reanimeren en het herkennen van kinderziektes aan bod.

Met een certificaat Eerste Hulp Aan Kinderen op zak ben je zelfverzekerder als er iets gebeurt en aantrekkelijker voor ouders om als oppas te kiezen. Op Cursuskiezer.EHBO.nl zie je welke opleider bij jou in de buurt zit. Het Oranje Kruis geeft zelf geen cursussen maar zorgt voor lesmateriaal en certificering. De cursussen worden gegeven door een geaccrediteerde instructeur Eerste Hulp door Het Oranje Kruis. Op deze manier weet je na het behalen van je certificaat zeker dat je alle informatie kent en de handelingen goed kunt uitvoeren. Wat je moet het natuurlijk wel écht kunnen!

Tip 1 Bloedneus

Laat een kind met een bloedneus zitten met zijn hoofd iets voorover gebogen, alsof hij tekent. Door deze houding loopt het bloed makkelijker uit zijn mond en/of neus. Inslikken van bloed kan namelijk misselijkheid veroorzaken. Laat het kind zijn neus 5 minuten lang vlak onder het neusbeen dichtknijpen (doe dit zelf als het kind het niet kan doen). De meeste bloedingen stoppen binnen 5 minuten. Stopt de bloeding niet, neem dan contact op met de huisarts of huisartsenpost.

Bloedneus

Tip 2 Vergiftiging

Heeft een kind een giftige stof binnengekregen? Bel dan direct 112 wanneer hij niet-alert, bewusteloos of erg benauwd is. Neem in alle andere gevallen contact op met de huisarts of huisartsenpost voor advies. Laat het kind na het inslikken van een bijtende gif (indien mogelijk) de mond spoelen met water en dit weer uitspugen. Neem de rest van het gif of de verpakking mee als je naar het ziekenhuis of de huisarts moet.

Vergiftiging

Tip 3 Schaafwond

Spoel een schaafwond eerst met lauw leidingwater. Dep hem zo nodig vervolgens met een zacht washandje verder schoon. Schaafwonden hoeven niet te worden verbonden, behalve als er steeds kleding tegenaan komt. Gebruik in dat geval niet-verklevend verband. Bel bij grote schaafwonden de huisarts of huisartsenpost.

Schaafwond

Kijk voor meer informatie en tips op EHBO.nl of klik op de cursuskiezer voor een cursus bij jou in de buurt.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan