Ouders helpen ouders

Ouders helpen ouders

Door Babysits, 3 minuten leestijd

Heb je moeite om kinderopvang voor je kind te vinden? Ben je niet tevreden over de kwaliteit van de kandidaten die je vindt of ben je niet in staat om betaalbare dagopvang of betaalbare kinderopvang te vinden? Gelukkig kan Babysits helpen bij het vinden van geweldige, betaalbare kinderopvang voor je gezin. Je kent waarschijnlijk alleen de meest voorkomende soorten kinderverzorgers zoals, oppassen, nanny’s of gastouders. Wist je echter al dat andere ouders ook een optie kunnen zijn?

Van alle aangeboden kinderopvang opties biedt Babysits de functie ouders-helpen-ouders! Dit verwijst naar ouders die op elkaars kinderen passen. In dit geval kunnen ouders met elkaar samenwerken om kinderopvang taken voor hun respectieve kinderen te delen. Een voorbeeld hiervan kan zijn: de ene ouder haalt de kinderen van beide ouders op en de andere zet ze af op school. Het is een alternatieve kinderopvang die nuttig kan zijn voor je gezin. Wat zijn echter de voor- en nadelen van ouders-helpen-ouders in vergelijking met andere vormen van kinderopvang?

Wat zijn de voordelen?

  • Het grootste voordeel van ouders-helpen-ouders is waarschijnlijk de kostenbesparing. Afhankelijk van hoe vaak elke ouder kan oppassen op het kind van de ander en hoe de taken voor de kinderopvang zijn verdeeld, kan het mogelijk zijn om de kosten voor kinderopvang drastisch te verlagen of zelfs te verwijderen (als de taken voor de kinderopvang gelijk worden verdeeld tussen de ouders).

  • Door deze service leren kinderen om ook goed om te gaan met andere kinderen (net zoals in een kinderdagverblijf). Het is positief voor de socialisatie van een kind en ze kunnen nieuwe speelkameraadjes maken!

  • Als je gezinnen met kinderen vindt die voldoen aan je criteria en behoeften, is het gemakkelijker om elkaar te helpen. Als beide kinderen bijvoorbeeld naar dezelfde school gaan, kan de ene ouder ze naar school brengen en de andere kan ze op de terugweg ophalen.

  • Je kunt eenvoudig een empathische relatie tot stand brengen, omdat jullie behoeften hetzelfde zijn.

En de nadelen?

  • Minder flexibiliteit: deze oplossing is alleen mogelijk als de criteria met elkaar overeenkomen. Het is moeilijker om op het laatste moment een ouder te bellen, omdat ze mogelijk meer alternatieve verplichtingen hebben; bijvoorbeeld werk. In dit geval kan een oppas of gastouder nuttiger en meer beschikbaar zijn op basis van je behoeften.

  • Ouders kunnen het erg druk hebben: de kans is groot dat de ouder tijdens de kinderopvang ook nog veel andere taken moet doen zoals, huishoudelijke taken of boodschappen. Het is minder waarschijnlijk dat de ouder veel quality time zal doorbrengen met je kind, gaat knutselen of samen met je kind gaat spelen in het park. De kans is groter dat je kind met het kind van de andere ouder gaat spelen, maar dit is misschien alleen maar leuker voor je kind.


Kortom, als je op zoek bent naar een alternatieve oplossing en mogelijk wat extra geld wilt besparen op de kosten van kinderopvang, kun je overwegen om ouders-helpen-ouders te gebruiken om andere ouders te contacteren over het delen van taken in de kinderopvang.

Aan de andere kant kun je nog steeds vertrouwen op verschillende soorten kinderopvang. Oppassen kunnen bijvoorbeeld flexibeler zijn, terwijl gastouders of nanny’s over het algemeen meer gecertificeerde ervaringen hebben. Hier vind je alle verschillende soorten kinderopvang:

Op basis van je omstandigheden moet je het juiste type kinderopvang kiezen en de juiste persoon die past bij je gezin en de behoeften van je kind.

Ga nu via Babysits op zoek naar een ​​oppas, ouders-helpen-ouders of gastouder bij jou in de buurt!