Bestaat de stereotype vader nog?

Bestaat de stereotype vader nog?

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
4 minuten leestijd

Heb je het gevoel dat stereotypen over vaders de afgelopen jaren zijn veranderd? Volgens verschillende culturen is het algemeen bekend dat maatschappelijke opvattingen over het verschil tussen vaders en moeders zijn verbeterd. Beide ouders worden nu gezien als gelijkwaardige partners voor het opvoeden van hun kinderen. Desondanks geloven vaders nog steeds dat de samenleving hen als minder belangrijk beschouwt in vergelijking tot moeders.


Voordat je dit artikel leest, willen we je informeren dat een gezin niet altijd bestaat uit een moeder en een vader. Of een gezin nu bestaat uit een moeder en vader, 2 moeders, 2 vaders, een alleenstaande moeder of vader of een compleet andere combinatie - een gezin moet altijd een vereniging zijn die wordt gevormd door steun, samenhorigheid en natuurlijk liefde. We willen duidelijk elk type gezin en ouder met dit artikel aanspreken.


Babysits geeft om vaders over de hele wereld! Dit is waarom wij om hun mening vroegen over hoe zij zichzelf als ouder beschouwen in vergelijking met hoe de maatschappij hen ziet. Wij hebben een enquête gehouden onder vaders in 30 verschillende landen. Het is interessant om de meningen van vele culturen over de hele wereld te horen en om de verschillen en overeenkomsten te zien.

Aangezien de maatschappij is veranderd, sinds de tijd waarin de vader nog een traditionele rol had, hebben wij ons gefocust op de mening van jonge vaders van tieners en kleine kinderen.

Door middel van het onderzoek, wilden wij antwoord krijgen op de volgende vragen;

  • Hoe denkt de maatschappij over vaders?
  • Hoe denken vaders over zichzelf?

vaderschap

Hoe de maatschappij over vaders denkt

Het is interessant om het standpunt van de samenleving te analyseren, vooral het verschil tussen landen.

Uit de enquête is gebleken dat er geen groot verschil is tussen landen en hoe hun maatschappij over vaders denkt. Uit de resultaten kunnen we drie hoofdproblemen afleiden;

  • Vaders worden negatief beoordeeld. Dit komt door sociale normen, zoals vaderschapsverlof en invloed van de media. Dit benadrukt het idee van een niet-toegewijde vader en een moeder als huisvrouw.

  • De maatschappij heeft 'lage verwachtingen' van vaders; het beschouwt moeders als de belangrijkste opvoeder en plaatst de vaders op de tweede plek. Dit omdat vaders veel werken en niet genoeg tijd hebben om met hun kinderen door te brengen.

  • De maatschappij beschrijft vaders als de kostwinner en de beschermer, een beschrijving die ons geen volledig inzicht geeft in de rol van een vader. De vraag is of vaders zichzelf ook op deze manier beoordelen?

Hoe vaders over zichzelf denken

De opvattingen van vaders verschillen met de opvattingen van de maatschappij. Ook hier was er geen groot verschil te vinden tussen de vaders van de verschillende landen;

  • Hoewel ze een andere benadering van opvoeding hebben, voelen ze zich nog steeds belangrijk. Vaders vinden het belangrijk dat beide ouders betrokken zijn bij het opvoeden van hun kinderen. Elke ouder voegt waarde toe aan de opvoeding van het kind.

  • Het verschil is niet te wijten aan het zijn van een man of vrouw, het is te wijten aan persoonlijkheid. Het is duidelijk dat een moeder een andere band met het kind zal hebben, wanneer zij de baby gedurende negen maanden draagt. Maar de vader kan ook een sterke band met het kind opbouwen, het kan wellicht een ietwat andere band zijn, maar deze band is even belangrijk.

  • De maatschappij beschrijft een vader vooral als de kostwinner van het gezin; het traditionele beeld van een vader is dat de vader gaat werken om het gezin te voorzien van voedsel en een veilig thuis. Terwijl de moeder thuis blijft om voor de kinderen te zorgen. Vaders van vandaag vinden dit echter een verouderd beeld. Tegenwoordig werken beide ouders, omdat er twee inkomens nodig zijn om een kind te bieden wat hij of zij nodig heeft. Ook komt het steeds vaker voor dat de moeder de kostwinner is en dat de vader zorgt voor het gezin.

  • De maatschappij portretteert de vader als de strikte en gezaghebbende ouder; aan de andere kant zien vaders zichzelf als een verantwoordelijke, beschikbare, betrouwbare en attente ouder. Een vader is er voor zijn kinderen, om hen te helpen wanneer er een probleem op school is, wanneer ze hun favoriete cartoon willen bekijken, wanneer ze hen moeten leren fietsen en nog veel meer.


Misschien zijn vaders niet perfect, maar moeders ook niet! Er is geen goed of fout als het gaat om het opvoeden van kinderen. Geef jezelf niet de schuld als je veel moet werken en niet veel tijd met je kind kunt doorbrengen. Wij geloven dat de rol die door de maatschappij wordt toegewezen niet meer bestaat, iedereen is anders, je bent speciaal voor je kinderen. Ze zullen altijd van je houden en ze zullen op een dag alle offers begrijpen die je voor ze hebt gemaakt.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan