De verschillende soorten babysitters

De verschillende soorten babysitters

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
5 minuten leestijd

Ben je op zoek naar een oppas aan huis of naar een bijbaantje als oppas? Dan is het misschien handig om alvast na te denken over wanneer je precies een oppas nodig hebt of over wanneer je als oppas beschikbaar bent. Er bestaan namelijk vele verschillende type babysitters, gebaseerd op wanneer ze beschikbaar zijn en/of andere karakteristieken. Denk hierbij aan de avond oppas, de weekend oppas, de flexibele oppas of de nachtoppas. Wij hebben de meest voorkomende ‘type oppassers’ voor je op een rijtje gezet!

De avondoppas

De avondoppas past na zes uur ‘s avonds op de kinderen totdat de ouder terug is. Het kan ook voorkomen dat de ouder aan de oppas vraagt of hij of zij wil koken voor de kinderen, de kinderen in bed wilt stoppen en/of naar bed wilt brengen. Dit kan een waardevolle oppas zijn voor ouders die mogelijk later op de avond moeten werken of zelfs voor degenen die ‘s avonds een afspraak hebben met vrienden. ‘S avonds oppassen kan erg handig zijn voor de oppas die overdag verantwoordelijkheden heeft en alleen ‘s avonds tijd heeft om te werken.

De nachtoppas

De nachtoppas is een nieuw fenomeen, maar steeds meer ouders maken hier wel eens gebruik van. Vooral bij pasgeboren baby’s hebben de ouders vaak maar weinig slaap. Soms hebben zij zo weinig slaap, dat ze echt toe zijn aan één avondje doorslapen. Op dit soort momenten wordt de nachtoppas ingeschakeld. Terwijl de ouder slaapt, is de oppas in het huis. Mocht de baby wakker worden, hoeft de ouder het bed niet uit en zal de oppas aan huis voor de kleine zorgen. Bij de nachtoppas moet je er echter zeker van zijn dat beide partijen comfortabel genoeg zijn met elkaar, omdat het over het algemeen meer verantwoordelijkheid vereist dan andere type babysitters.

De doordeweekse- en weekendoppas

De doordeweekse-oppas past alleen op, op de dagen van maandag tot en met vrijdag. In het weekend is de doordeweekse-oppas niet beschikbaar.

Hiernaast werkt de weekendoppas, zoals de naam als zegt, alleen in het weekend. Dit kan zowel overdag zijn als in de avond. De weekendoppas is alleen beschikbaar op de zaterdag en zondag.

De flexibele-oppas

De meest voorkomende oppas aan huis is de flexibele-oppas. Ouders die op een meer onregelmatige basis een oppas nodig hebben, huren vaak een oppas in die flexibeler is en rond hun hectische schema kan werken. Gelegenheden, waar de oppas nodig is, zijn meestal ongeplande gebeurtenissen zoals overwerk of een spontane date night. Dit type oppas werkt niet op vaste dagen of tijden, maar ze accepteren graag werkuren van week tot week, afhankelijk van de behoeften van de ouder. Voor mensen die als parttime baan willen oppassen, is flexibel oppassen ideaal! Op deze manier kun je bijvoorbeeld naast je studie nog wat extra oppaswerk verrichten.

De vaste-oppas

Ook is er veel vraag naar de vaste-oppas. De vaste-oppas is een oppas die elke week of maand op dezelfde dag, rond hetzelfde tijdstip komt oppassen. Dit kan bijvoorbeeld zijn op het moment dat een ouder een date-night heeft, een sportles heeft of een avonddienst moet draaien. Hierbij heeft de ouder maar één oppas die op de kinderen let en geen vervanger. Dit type oppas kan een fulltime oppas zijn, iemand die regelmatig werkt om de reguliere werktijden van de ouder te evenaren, maar het kan ook nog een flexibele-oppas zijn.

De naschoolse-oppas

Veel ouders moeten van 9 tot 5 uur werken en ook wanneer de kinderen eerder uit zijn van school. Op dit soort momenten komt de naschoolse-oppas de kinderen van school ophalen en past hij of zij op de kinderen totdat de ouder thuis komt van werk. De kans is groot dat de naschoolse-oppas ook in de avond moet oppassen, afhankelijk van het soort werk dat de ouder van het kind heeft en of hij of zij onregelmatige werktijden heeft.

De oppas op de bruiloft

Veel stelletjes twijfelen of zij kinderen willen uitnodigen op hun bruiloft. Kinderen zijn super leuk en maken het trouwfeest helemaal af, maar je wilt als bruidspaar liever niet gestoord worden door bijvoorbeeld een huilende baby. Dit is waarom vele ouders een oppas inschakelen voor op hun bruiloft. De oppas let op de kinderen tijdens de ceremonie, speelt spelletjes met ze, verschoont ze etc. Op deze manier kan het bruidspaar volop genieten van de ceremonie en hoeven ze zich niet druk te maken om het welzijn van de kinderen.

De oppas op het kinderfeestje

De oppas op een kinderfeestje komt vaker voor dan je denkt. Zodra de ouders een kinderfeestje hebben met alle klasgenootjes van hun kind, kan het al snel aardig druk worden voor de ouders. Veel ouders vinden het dan ook fijn als de oppas let op de spelende kinderen, terwijl zij bezig zijn met het voorbereiden van de volgende activiteit of de hapjes aan het klaarmaken zijn.

De zomer-oppas

De zomer-oppas is een oppas die meestal alleen in de zomermaanden werkt. Dit kan verschillende redenen hebben - dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer de oppas vakantie heeft van school. Dit kan erg handig zijn als potentiële bijbaan en kan erg waardevol zijn voor ouders die niet de gehele schoolvakantie vrij hebben om op hun kinderen te kunnen passen. Op deze manier wordt zomer oppaswerk steeds gebruikelijker.

Dit waren de meest voorkomende oppassers. Naar wat voor oppas of oppaswerk je ook op zoek bent, bij Babysits kun je gemakkelijk een profiel aanmaken en op zoek gaan naar wat jij nodig hebt!

verschillende type oppassen

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan