Is oppaswerk zwartwerk?

Is oppaswerk zwartwerk?

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
6 minuten leestijd

Heb je je ooit wel eens afgevraagd of je als oppas zwart aan het werk bent en of je belasting moet betalen over het geld dat je hebt verdiend als oppas? Maak je geen zorgen met onze volgende tips kun je er zeker van zijn dat je als oppas niet zwart aan het werk bent!

Wat is zwartwerken?

Wanneer jij werkt voor iemand en hier geld aan verdient, maar over dit verdiende geld geen belasting of sociale premie betaald, ben je aan het zwartwerken. Zwartwerkers worden meestal contant uitbetaald, zodat het moeilijker te achterhalen is dat iemand is betaald of niet.

Het voordeel van zwartwerken is dat je geen belasting over je verdiende geld hoeft te betalen, waardoor je meer geld over zult houden. Wanneer je wit betaald krijgt betaal je belasting over je loon. Hierdoor krijg je netto minder geld uitgekeerd dan wanneer je zwart werkt.

Waarom is zwartwerken verboden?

Zwartwerken lijkt veel voordeliger dan wit werken, maar vergeet niet dat zwartwerken strafbaar is. Wanneer je grote bedragen hebt verdiend en deze niet hebt aangegeven bij de belasting, dan ziet de overheid dit als fraude. Wanneer ze hier achter komen, krijg je een boete, kun je zelfs een strafblad krijgen en kan de belasting een naheffing vorderen waarbij je alsnog belasting moet betalen over je in het verleden verdiende geld. Dit is natuurlijk iets wat je liever niet wilt hebben.

Is oppassen zwartwerken?

Maar nu de grote vraag: ‘Is oppaswerk zwart werk’? Het antwoord hierop is nee, al moet je je wel aan een aantal regels houden om dit te voorkomen. Als je een oppas bent, dan word je loon vaak bruto uitbetaald. Je ‘werkgever’ (de ouder) houdt namelijk geen loonheffing in op je salaris. Aangezien jij als oppas (meestal) valt onder de regeling dienstverlening aan huis, hoeft je werkgever dit ook niet te doen. De oppas moet daarentegen wel zijn of haar verdiende geld aangeven bij de belasting om zwartwerk te voorkomen.

zwartwerken

Hoeveel betaal je een oppas zwart?

Zoals we hierboven al aangeven is oppaswerk eigenlijk geen zwartwerk. Dus je hoeft de oppas niet 'zwart' te betalen. Toch is het handig om te weten hoeveel je de oppas per uur kunt betalen. Het gemiddelde oppas tarief van een oppas in Nederland is €8,87 per uur per kind. Dit gemiddelde veranderd echter elk jaar. Blijf up-to-date door ons artikel over het oppas tarief te volgen.

Moet ik mijn belasting aangeven over mijn oppasgeld?

Als je niet in loondienst bent, maar valt onder de regeling dienstverlening aan huis, hoeft de opdrachtgever geen loonbelasting en andere premies in te houden op je salaris. Je krijgt je vergoeding volledig uitbetaald. Je moet daarentegen wel altijd je inkomstenbelasting betalen over je opbrengsten. Dit is waarom je belasting aangifte moet doen.

Hoeveel geld houd ik nog over na het aangeven van mijn belasting?

Je wilt natuurlijk niet dat al je zuurverdiende geld naar de belasting gaat. Dat snappen wij goed. Het is daarom dan ook de keuze van veel oppassen om toch zwart te gaan werken en hun verdiende geld niet aan te geven bij de belasting. Maar wees niet bang! Aangezien de meeste oppassen, minder dan 4 dagen in de week werken, is de kans klein dat de belasting veel van je salaris afhaalt. Alleen wanneer je flink meer verdient per maand, zal de belastingaftrek hoger zijn. Je kunt hier berekenen hoeveel je netto salaris ongeveer zal zijn. Houd er wel rekening mee dat deze calculator ervan uitgaat dat de werkgever loonheffing betaald voor je, maar dat is bij een regeling dienstverlening aan huis niet het geval. De berekening zal dus een schatting zijn.

Goed nieuws! Als je een student bent en zo'n €8.724,- per jaar verdient, krijg je al het belasting betaalde geld terug. Kijk voor meer informatie op Tio.nl.

oppaswerk

Wanneer val je onder de regeling dienstverlening aan huis?

Zodra je als particulier voor een particuliere opdrachtgever werkt en dit minder dan 4 dagen in de week doet, val je als oppas onder de regeling dienstverlening aan huis. Wanneer je echter meer dan 4 dagen in de week werkt, val je onder loondienst. Als je onder loondienst valt dan gelden er weer hele andere regels. Beroepen die onder de regeling dienstverlening aan huis vallen zijn onder anderen:

  • Oppaswerk
  • Huishoudelijk werk
  • Honden uitlaten
  • Klusjes
  • Onderhouden van de tuin
  • Enz.

Spreek voordat je gaat werken voor een familie goed af wat jullie afspraken zijn. Je kunt hiervoor ons intakeformulier gebruiken. Spreek zaken zoals; werktijden, werkdagen, oppas tarief, overige taken enz. goed af met je opdrachtgever. Voldoe je aan de voorwaarden van de regeling van dienstverlening aan huis? Let dan vooral ook op de volgende voorwaarden:

  • Je ontvangt minimaal het wettelijke minimumloon
  • Je werkplek moet een veilige en gezonde plek zijn
  • Je hebt recht op vakantiedagen (4 keer het aantal werkdagen per week)

Wat is het minimumloon in Nederland?

Het minimumloon is het laagste bedrag dat werkgevers hun werknemers legaal mogen betalen per uur. Het minimumloon kan elk jaar veranderen. In 2021 staat het minimumloon van een 15 jarige op €3,25,- per uur en verdient een 21 jarige minimum €10,80,- per uur (bron: Rijksoverheid, 2021). Benieuwd naar hoeveel jij per uur voor je oppaswerk kunt vragen? Je kunt hier meer informatie vinden over wat het gemiddelde oppas tarief is in Nederland.

minimumloon 2021

Oppas vergoeding belasting

Als ouder krijg je verschillende toeslagen en regelingen die helpen de kosten van het hebben van een kind te verlagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kinderopvangtoeslag. Dit is een tegemoetkoming van de overheid voor ouders die gebruikmaken van geregistreerde kinderopvang, waaronder gastouders.

Je krijgt niet voor elke opvang kinderopvangtoeslag. Zo krijg je wel toeslag voor een gastouder, maar niet voor een oppas. Wil je hier meer over weten? Lees ons artikel over kinderopvangtoeslagen dan.

Oppas Gezocht?

Ben jij op zoek naar een betrouwbare oppas? Date night, werk, of wanneer je gewoon een pauze nodig hebt - wat de reden ook is, vind de beste babysitters voor je kinderen.

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan