Tips voor co-ouderschap

Tips voor co-ouderschap

Door Babysits
10 minuten leestijd

Co-ouderschap is meestal gemakkelijker gezegd dan gedaan, vooral in het begin, maar het is niet onmogelijk! Bovendien kan het meerdere voordelen hebben voor je kind en je gezin als geheel. Dus het is het proberen waard, toch? Als je wilt leren hoe je op een gezonde en effectieve manier een co-ouder kunt worden, lees dan verder voor onze top 10 tips.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is wanneer twee volwassenen de verantwoordelijkheid en plichten van het opvoeden van een kind delen. Een co-ouderschap relatie verschilt van een intieme relatie doordat deze uitsluitend gericht is op het kind en de opvoeding. Dit is de reden waarom de term meestal wordt gebruikt voor ouders die al dan niet gescheiden zijn.

Waarom het gunstig is voor je kind

Onderzoek suggereert dat kinderen met ouders met een gezonde co-ouderschap relatie net zo goed aangepast opgroeien als kinderen van wie de ouders een 'succesvol' huwelijk hebben. Dit komt doordat een gezonde co-ouderschapsrelatie kinderen in staat stelt zich veilig en geliefd te voelen in gezinsverband, waardoor ze kunnen groeien in zelfrespect en zelfvertrouwen. Consistentie tussen ouders (in termen van huishoudelijke regels, enz.) helpt kinderen zich bijvoorbeeld veilig te voelen, omdat ze weten wat ze kunnen verwachten en zich minder zorgen hoeven te maken over onzekerheid of gevoelens van oneerlijkheid. Bovendien kunnen kinderen die hun ouders op een kalme en volwassen manier conflicten zien oplossen, meningsverschillen in hun eigen leven beter begrijpen en er beter mee om gaan. Al met al, als kinderen zeker zijn van de liefde van hun beide ouders, kunnen ze zich gemakkelijker aanpassen aan echtscheiding of scheiding.

Bovendien zijn er ook voordelen voor de ouders! Beide ouders kunnen deelnemen aan het leven van hun kind, wat betekent dat iedereen minder verlies ervaart. Gezond co-ouderschap leidt tot minder conflicten en stress binnen het gezin, wat betekent dat ouders meer tijd kunnen besteden aan het focussen op en plezier maken met hun kinderen. Bovendien hebben kinderen de neiging om een ​​betere relatie te hebben met hun beide ouders in een co-ouderschapsregeling, omdat ze quality time met hun beide ouders kunnen doorbrengen en zich niet negatief moeten voelen over een van de ouders.

Hoewel co-ouderschap veel voordelen heeft en gezinnen kan helpen zich aan te passen aan het leven na echtscheiding/scheiding, moet worden opgemerkt dat dit niet voor iedereen geschikt is. Als er bijvoorbeeld veel conflicten of zelfs mishandeling zijn in je relatie, of als jij en je ex ver van elkaar verwijderd wonen, dan zijn regelingen als 'parallel ouderschap' of de meer traditionele benadering van ouderschapstijd en bezoek wellicht meer geschikt.

Als jij en/of je kind te maken heeft met misbruik (of je vermoedt dat dit het geval is), neem dan contact op met Veilig Thuis.

voordelen voor co-ouderschap voor gezinstherapie

Tips om co-ouderschap te laten werken

Dus je wilt co-ouderschap laten werken tussen jou en je ex-partner? We hebben enkele tips voor je verzameld om de overgang naar co-ouderschap voor het hele gezin zo soepel en gunstig mogelijk te laten verlopen.

1. Communiceer respectvol en effectief

Probeer je relatie met je ex op een "professionele" manier te bekijken. Dit betekent dat je de mensen met wie je werkt niet per se aardig hoeft te vinden, maar je respecteert nog steeds hun tijd en doet je best om samen te werken om je gedeelde doelen te bereiken. Dus probeer op deze manier naar je ex te kijken en houd je gesprekken kindgericht. Stel geen persoonlijkere vragen over hun leven, aangezien dit tot spanningen en conflicten kan leiden, en je dient natuurlijk allebei elkaars privacy te respecteren.

Een ander belangrijk punt met betrekking tot effectieve communicatie is actief luisteren. Zelfs als je het ergens niet mee eens bent, is het belangrijk dat je nog steeds actief luistert en probeert het standpunt van je ex te begrijpen. Laat zien dat je luistert door te herhalen wat ze zojuist hebben gezegd en door verhelderende vragen te stellen - dit verkleint ook de kans op misverstanden.

2. Communiceer ook respectvol in het bijzijn van je kind

"Als je niets aardigs te zeggen hebt, zeg dan helemaal niets" - de kans is groot dat je die woorden van wijsheid waarschijnlijk aan je kind hebt gegeven, nu is het tijd om je eigen advies op te volgen! Beledig je ex niet in het bijzijn van je kinderen en praat niet over 'problemen voor volwassenen'. Kinderen voelen zich misschien in conflict of schuldig als ze zich onder druk gezet voelen om de ene ouder boven de andere te kiezen, of kunnen zichzelf zelfs de schuld geven van de breuk. Het is belangrijk dat je, zelfs als je het niet eens bent met je ex-partner, een voorbeeld geeft aan je kind over hoe je op een gezonde en respectvolle manier met deze ‘negatieve’ gevoelens om kunt gaan.

3. Zorg voor een ondersteuningssysteem

Door een scheiding gaan en proberen te navigeren door co-ouderschap is moeilijk. Zorg ervoor dat je een ondersteuningssysteem hebt en voor jezelf zorgt. Praat met vrienden of een therapeut, en zorg ervoor dat je tijd voor jezelf neemt en je hobby's volhoudt. Hierdoor zul je merken dat je minder gestrest bent en meer aanwezig kunt zijn tijdens het ouderschap.

communicatietherapie voor co-ouderschap

4. Scheid je gevoelens van je gedrag

Er kan veel pijn, woede of wrok zijn als je uit elkaar gaat met je ex. Je kunt ook nog steeds romantische gevoelens voor hen hebben. Dit is misschien wel het moeilijkste deel van co-ouderschap, maar het is essentieel dat je het welzijn van je kind op de eerste plaats zet. Zoals vermeld in het vorige punt, is het een goed idee om je gevoelens te verwerken door met vrienden of een therapeut te praten, om je te helpen beter met deze overgang om te gaan. En indirect ook je kind ten goede komt.
Sommige mensen vinden lichaamsbeweging ook een gezonde manier om stoom af te blazen, of anderen vinden dat het opslaan van de foto van hun kind als het startscherm van hun telefoon kan dienen als een herinnering om hen aan te moedigen deze moeilijke tijden door te komen.

5. Co-ouder als team

Het is belangrijk om op dezelfde pagina te staan als je ex-partner als het gaat om de opvoeding van je kind. Consistentie en routine zijn belangrijk voor kinderen. Zorg er dus voor dat je routines, regels en discipline met je ex-partner bespreekt, zodat je kind het gepaste gedrag begrijpt en weet wat hij/zij in specifieke situaties kan verwachten. Concurreer niet om de 'leuke ouder' te zijn - net zo belangrijk als plezier hebben, heeft je kind ook een gevoel van veiligheid en grenzen nodig, en het is beter voor hen als beide ouders hierin kunnen voorzien.

6. Maak een co-ouderschap schema

Naast het bovenstaande punt, is het een goed idee (en een verplichting) om met je co-ouder om de tafel te gaan zitten en samen een ouderschapsplan/co-ouderschap schema te maken, zodat je op alle gebieden op dezelfde lijn zit. Dit geeft je de mogelijkheid om op mogelijke problemen/situaties te anticiperen voordat ze zich voordoen, zodat je er beter mee om kunt gaan. Naast regels en routines is het ook belangrijk om het eens te worden over de medische en financiële behoeften van je kind, onderwijs en kinderopvang.

co-ouderschap

7. Maak overgangen/bezoeken tussen huizen gemakkelijker

Zoals eerder vermeld, zijn consistentie en routines belangrijk voor kinderen, dus schakelen tussen huizen kan soms lastig zijn. Om je kind te helpen zich op deze veranderingen voor te bereiden, moet je je kind er in de dagen voorafgaand aan de overstap aan herinneren dat hij/zij bij je co-ouder zal blijven. Help je kind van tevoren met inpakken, zodat het niet op het laatste moment moet gebeuren. Het kan ook handig zijn om een ​​aantal basisartikelen, zoals een tandenborstel, ondergoed enz., in beide huizen te bewaren.

Een andere handige tip is om je kind bij het huis van de co-ouder af te zetten in plaats van dat de co-ouder je kind komt ophalen. Op deze manier onderbreek je het kind niet van wat ze op dat moment aan het doen zijn en heeft hij/zij niet het gevoel dat ze ‘weggehaald’ worden. Stel een routine vast waarbij je, nadat je kind bij je is afgezet, zijn favoriete maaltijd voor hem kookt of een bepaald spel samen speelt. Dit zal je kind helpen zich meer op zijn gemak te voelen bij de overgang.

Houd er echter rekening mee dat het ook belangrijk is om je kind ruimte te geven als het nodig is. Of als ze weigeren naar een van de ouders te gaan, luister dan naar hen en zoek uit waarom. Als de reden emotioneel is, is het belangrijk om er met je kind over te praten (als ze er klaar voor zijn). En maak je geen zorgen - de meeste gevallen van weigering zijn meestal tijdelijk en kunnen beide ouders overkomen, dus probeer het niet persoonlijk op te vatten.

8. Beheer je verwachtingen

Zelfs als je samen een ouderschapsplan hebt bedacht, is de kans groot dat er verschillen en meningsverschillen ontstaan ​​in de opvoedingsstijl (en de algemene levensstijl). Als het een ernstig of terugkerend probleem is, is het een goed idee om je ouderschapsplan te herzien om dit op te nemen of het realistischer te maken. Als het echter iets kleins is dat er uiteindelijk niet toe doet, is het waarschijnlijk beter om het los te laten en je aandacht te richten op je eigen ouderschap.

Onthoud ook dat 'eerlijk' niet altijd 'gelijk' betekent. Als je bijvoorbeeld weet dat jij of je ex meer werkt dan de ander, of als de een aanzienlijk meer verdient dan de ander, dan is de kans groot dat tijd, geld, enz. niet gelijk kan worden verdeeld.

co-ouderschap

9. Wees flexibel en toegankelijk

Er kunnen onverwachte wijzigingen zijn in een van jullie schema's of er kan zich een noodgeval voordoen. Het is belangrijk om te proberen je aan het schema te houden dat je hebt afgesproken, maar als er wijzigingen zijn, is het belangrijk om begrip te hebben en je ex het voordeel van de twijfel te geven. Het hebben van dit begrip en respect zal je ook ten goede komen wanneer je zelf iets moet reorganiseren.

Wees ook flexibel met de behoeften van je kind. Natuurlijk is het belangrijk dat de ouders de touwtjes in handen hebben om het kind een gevoel van veiligheid te geven. Je kunt je kind echter nog steeds wat keuzevrijheid geven en om feedback vragen over wat hij/zij zou willen doen (binnen redelijke grenzen).

10. Gebruik technologie

Er is veel te organiseren als het gaat om co-ouderschap! Dit is de reden waarom het gebruik van apps, zoals Google Agenda, kan helpen bij het organiseren en om jou en je co-ouder op dezelfde pagina te houden met afspraken, enz. Het kan ook handig zijn om schriftelijk te communiceren, hetzij via sms of via je ouderschapsplan, zodat je “bewijs” hebt van hetgeen jullie beiden hebben afgesproken om elkaar verantwoordelijk te houden en misverstanden te beperken. In dit verband is het ook een goed idee om beide ouders op e-maillijsten voor school enz. te zetten, zodat iedereen op de hoogte blijft.

We hopen dat je deze tips nuttig vond en wensen jou en je gezin het allerbeste! Als je meer advies nodig hebt over hoe om te gaan met kinderopvang na/tijdens een scheiding, dan kun je er hier meer over lezen.


Ben je op zoek naar een oppas of gastouder om jou en je kinderen te helpen? Vind hieronder oppassen bij jou in de buurt:

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan