Waarom vaderfiguren kinderen inspireren - Vaderdag

Waarom vaderfiguren kinderen inspireren - Vaderdag

Door Babysits
7 minuten leestijd

Vaderdag staat voor de deur en we willen de geweldige vaders en vaderfiguren uit onze community in het zonlicht zetten. Elk gezin is anders, sommige kinderen groeien op met één vader, sommige met twee vaders en anderen zonder, en dat is oké! Kinderen hebben goede rolmodellen nodig in hun leven, of het nu hun vader, moeder, grootouder, leraar, coach of wie dan ook is. Neem deze Vaderdag de tijd om na te denken over wat een vaderfiguur in je leven je heeft geleerd, zodat je ze op de juiste manier kunt bedanken! Ben jij een vader? Welke waarden heb jij je kinderen bijgebracht of welke lessen heb je ze geleerd? Blijf lezen om enkele voorbeelden te zien van wat goede vaderfiguren en rolmodellen hun kinderen kunnen leren, zodat je je dankbaarheid kunt delen.

Vaderfiguur

Karaktereigenschappen van een kind

Dapperheid, nieuwsgierigheid en zelfvertrouwen zijn enkele voorbeelden van waardevolle kwaliteiten die kinderen kunnen leren van hun vaderfiguur. Kinderen die opgroeien met goede rolmodellen in hun leven, zoals een betrokken vader, vertonen vaak minder negatieve emoties, onzekerheden en angst.

De ontwikkeling van een kind

Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer een vaderfiguur met affectie en support omgaat met zijn kinderen, dit de ontwikkeling van meerdere vermogens stimuleert. Zoals het cognitieve vermogen, wat staat voor het vermogen van de hersenen. Dit zorgt ervoor dat kinderen beter kunnen leren en beter dingen kunnen onthouden. Daarnaast stimuleert een vaderfiguur ook het empathische vermogen en de sociale vaardigheden. Hiermee leert het kind inzicht te krijgen in zijn of haar eigen gevoelens en hoe hij of zij hier mee om kan gaan. Tot slot, leert het kind zich in andere mensen te verplaatsen.

Vaderdag

Schoolresultaten van een kind

Zoals we hierboven al vermeldden, stimuleert een betrokken vaderfiguur meerdere ontwikkelingen bij een kind. En wat blijkt nou? Dit heeft ook een positief effect op de schoolresultaten van kinderen. Kinderen met een aanwezig vaderfiguur presteren gemiddeld beter op school. Hiernaast presteren kinderen in het algemeen beter wanneer zij een vaderfiguur hebben, denk hierbij ook aan sport en/of werk.

Relaties met anderen

Niet alleen hebben vaderfiguren invloed op hoe een kind zich ontwikkelt en de persoon die hij of zij zal worden, maar vaderfiguren hebben ook invloed op de relaties die kinderen hebben met anderen. De manier waarop een vader met zijn kinderen omgaat, heeft invloed op wat de kinderen zoeken in andere mensen. Denk hierbij aan hun vrienden, en later misschien wel romantische relaties of werkrelaties. De patronen die een vader in de relatie met zijn kinderen laat zien, zullen bepalen hoe zijn kinderen omgaan met andere mensen.

Vader en zoon

Moedig zijn

Niks is leuker dan stoeien, wedstrijdjes doen, bomen klimmen, slootje springen en hutten bouwen! Deze activiteiten zijn een geweldige en een leuke manier voor vaders om een band met hun kinderen te krijgen. Maar deze stoere activiteiten zijn niet alleen leuk, je leert er ook nog eens veel van als kind. Dit zijn typische activiteiten waarbij kinderen van hun vaderfiguur leren om moedig te zijn, grenzen te verleggen, door te zetten en risico’s durven te nemen. Echte eigenschappen waar je mega veel aan hebt in je leven!


Wat maakt het speciaal om vader te zijn - interview met vaders

Vorig jaar spraken we met Vaderdag over de typische stereotypen van vaders, maar ook de manieren waarop hun rol verandert in moderne gezinnen. Ondanks de stereotypen die we vaak horen, weten we dat vaders erg zorgzaam, betrouwbaar en attent kunnen zijn. Om beter te begrijpen wat vaders voelen en ervaren, hebben we tien vaders van over de hele wereld één vraag gesteld: "Wat maakt het zo speciaal voor je om een vader te zijn?" Hun reacties zullen je misschien verbazen!

Vaderdag infographic

Vader uit Engeland - “Vader zijn is een levensopdracht waar je meestal vrijwillig voor kiest. Hier kun je al je liefde, zorg en vreugde kwijt, wat je een gelukkig mens maakt. Het zijn van een vader maakt mij erg trots'

Vader uit Frankrijk - “Het zijn van een vader vraagt ​​om veel verantwoordelijkheid, je moet weten hoe je de juiste beslissingen neemt. Het gaat niet meer om jou, het gaat om je kind. Ik ben er trots op vader te zijn. Je leert elke dag. Je bent er blij mee omdat je zo’n bijzonder mens hebt geschapen."

Vader uit Noord-Amerika - “Voor mij was en is het mijn kinderen leren en begeleiden hoe ze met succes door deze wereld kunnen navigeren. De bonus voor mij is te zien hoe goed mijn kinderen het doen en slagen in hun leven.”

Vader uit Nederland - "Vader zijn is kiezen voor waarden en normen en proberen die zo goed mogelijk door te geven."

Vader uit Nieuw-Zeeland - "Het zijn van een vader is je kinderen opvoeden, ongeacht welk pad ze door de jaren heen volgen. En natuurlijk hun karakter bouwen door ze soms eens te laten schrikken. Je ziet hoe ze groeien en een verantwoordelijke volwassene worden. Je moet het soms accepteren om ze los te laten en ze aanmoedigen om de wereld zonder jou te ervaren, om de wereld eigen te maken voor henzelf."

Vaderdag 2020

Vader uit Australië - “Het zijn van een vader is erg speciaal voor mij vanwege de liefde die het in mijn leven brengt, het doel dat het mij geeft en de vreugde die het mij geeft om te zien dat je door begeleiding en liefde een heel mooi persoon laat opgroeien."

Vader uit Nederland - "Als vader geef je veel liefde, maar je krijgt zelfs nog meer liefde terug van je kleintjes."

Vader uit Italië - "Blijf jezelf verbeteren samen met je toekomstige generatie."

Vader uit België - "Als je vader bent, ontdek je het leven opnieuw, van opgroeien tot het zijn van een volwassenen."

Vader uit Finland - "Om kleine dingen in het leven met mijn dochter te doen en te ervaren ... ik leerde bijvoorbeeld speciaal hoe ik moest paardrijden om met mijn dochter naar de stallen te gaan"

Vader leest zijn kind voor

Vaders hebben ongetwijfeld veel liefde voor hun kinderen. Interessant is dat onze citaten van vaders aantonen dat ze zichzelf verantwoordelijk houden voor de toekomst van hun kinderen en dat ze een grote verantwoordelijkheid voelen om ervoor te zorgen dat hun kinderen gezond & gelukkig zijn en goed in het leven staan. We kunnen ook lezen dat het zijn van een vader een groot doel is voor veel vaders en dat ze erg trots zijn om vader te worden genoemd!

We weten dat vaders een belangrijke rol spelen in ons leven (een rol die vaak wordt onderschat!). Dus, als je hem wat vrije tijd wilt geven om even voor zichzelf te genieten, waarom organiseert je dan geen oppas om het over te nemen voor een dag? Je kunt via Babysits gemakkelijk een geschikte oppas in de buurt voor je familie vinden!

We willen alle ondersteunende en zorgzame vaders over de hele wereld bedanken en we wensen je een fijne Vaderdag!

Ben je op zoek naar inspiratie voor cadeautjes voor Vaderdag? Don’t worry! Bekijk onze supereenvoudige Vaderdag DIY's voor kinderen en verras je vader met een zelfgemaakt cadeau!

Vaderdag vieren

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan