Gastouder worden: Hoe werkt het?

Gastouder worden: Hoe werkt het?

Door Babysits
5 minuten leestijd

Wil je meer weten over gastouders of wil je zelf een gastouder worden? Wij hebben alle informatie voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Wat is een gastouder?

Een gastouder is een professionele kinderopvangaanbieder. De gastouder biedt kleinschalige opvang aan voor kinderen. Meestal is dit bij de gastouder thuis, maar het komt ook wel eens voor dat de gastouder aan huis komt werken.

De gastouder is in het algemeen flexibeler qua opvangtijden dan een kinderdagverblijf en dit is voor ouders die veel gebruik maken van kinderopvang erg handig en vaak ook voordeliger. Ouders hebben bij een gastouder nog steeds recht op kinderopvangtoeslag, omdat de gastouder werkt volgens de door de overheid gestelde eisen.

Hoe word ik gastouder?

Houd je van kinderen en wil je graag gastouder worden? Dan moet je jezelf allereerst laten registreren bij een gastouderbureau. Je mag je bij meerdere gastouderbureau's inschrijven. Zoek naar een gastouderbureau in de buurt en vraag voor meer informatie voor het worden van een gastouder.

gastouder worden

Gevonden worden door ouders in de buurt

Ben je geregistreerd als gastouder bij een gastouderbureau en wil jij gevonden worden door klanten, zodat je aan het werk kunt? Als geregistreerd gastouder kun je jezelf gratis aanmelden voor een profiel bij Babysits. Geef in je profiel aan dat je een gastouder bent en vind gemakkelijk werk.

Aanmelden als gastouder

Wat zijn de Eisen aan gastouders?

Niet iedereen kan zomaar een gastouder worden. De rijksoverheid heeft een aantal eisen vastgesteld. Lees hier alle eisen.

De eisen samengevat:

 • Je moet een geschikt diploma hebben
 • Je hebt de EHBO-cursus Eerste Hulp aan Kinderen gevolgd
 • Je moet aangesloten zijn bij een gastouderbureau
 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je moet Nederlands, Fries of een erkende Nederlandse streektaal kunnen spreken tijdens de opvang
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) overhandigen aan het gastouderbureau (ook jouw huisgenoten moeten een VOG aanvragen). Dit regel je bij je gemeente
 • Je moet voldoen aan de eisen van veiligheid
 • Rookvrije ruimte

Hoeveel kinderen mag een gastouder opvangen?

De rijksoverheid heeft ook hier een aantal eisen voor vastgesteld. Namelijk maximaal 6 kinderen tot 13 jaar. Van deze 6 kinderen mogen:

 • maximaal 5 kinderen tot 4 jaar
 • maximaal 4 kinderen tot 2 jaar
 • maximaal 2 kinderen tot 1 jaar

Wat verdien ik als gastouder?

Een gastouder die de kinderen opvangt in zijn/haar eigen huis heeft geen vast tarief. Een gastouder verdient meestal afhankelijk van het uurtarief dat gehanteerd wordt door het gastouderbureau. Gemiddelde ligt het tarief rond de €4,50 - €6 per uur per kind.

Wanneer een gastouder aan huis werkt bij de ouder dan geldt het wettelijke minimum uurtarief. Voor iemand die 21 jaar en ouder is, is het minimum uurtarief in 2021 €10,80 per uur. Wanneer de gastouder meerdere taken moet uitvoeren zoals, koken, schoonmaken enz. kan hij/zij meer vragen dan het minimumloon.

Lees hier hoeveel meer je kunt vragen bovenop het minimumloon.

gastouder worden

Wat kost het zijn van een gastouder?

Het zijn van een gastouder zou je natuurlijk geld op moeten leveren. Echter, er zijn ook kosten aan verbonden. Je moet geregistreerd staan bij een gastouderbureau. Het gastouderbureau regelt een aantal dingen voor je en hiervoor vragen zij aan de ouders (dus niet aan de gastouder) een vergoeding. Dit kan zijn in een vergoeding per maand (bijvoorbeeld 60 euro) of een vergoeding per uur per kind (bijvoorbeeld 1 euro).

Welk gastouderbureau moet ik kiezen?

Ben je op zoek naar een gastouderbureau? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk gemerkt hebben dat er veel aanbod is. Het kan daarom dan ook moeilijk zijn om te kiezen tussen verschillende gastouderbureau's. Elk gastouderbureau is namelijk anders. De een regelt veel voor je, de ander bemoeit zich nauwelijks met je. De keuze voor een gastouderbureau is daarom sterk afhankelijk in wat je zoekt.

Ben je nog niet aangemeld bij een gastouderbureau? Vraag dan bij een aantal bureau’s informatie aan. Zo kan je een goede vergelijking en keuze maken. Je kunt vragen stellen over kinderopvangtoeslag, belastingen en aftrekposten. Hiernaast zijn er ook gastouderbureau's die regelmatig investeren in de kennis en kunde van hun gastouders door middel van scholing. Dit is ook interessant om na te vragen.

Waar vind ik gastouderbureaus?

Zoek nu hier een gastouderbureau. Als je eenmaal een gastouder bent, dan kan jij je bij onze community aanmelden en kunnen ouders contact met jou opnemen.

Ik ben een gastouder

Ben je al een gastouder? Meld je dan snel aan en vind oppaswerk!

Meld je hier aan

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan