Kinderactiviteiten per Leeftijd

Kinderactiviteiten per Leeftijd

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
38 minuten leestijd

Of je nu een ouder bent die plezier probeert te hebben met je kinderen of een oppas of gastouder die met nieuwe ideeën komt voor je volgende oppasafspraak, wij zijn er voor je! Bekijk deze lijst met leuke activiteiten voor kinderen en het plezier zal eindeloos zijn.

Alle kinderen zijn individuen, maar ze hebben één ding gemeen: een gezonde ontwikkeling is belangrijk om hen te helpen hun volledige potentieel te bereiken. Ben je op zoek naar een aantal creatieve, intellectuele en/of fysieke activiteiten die je kinderen zullen vermaken en die bijdragen aan hun voortdurende ontwikkeling? Dan is het je geluksdag! We hebben een ultieme gids samengesteld met verschillende leuke activiteiten per leeftijdsgroep die ook helpt om verschillende aspecten van de ontwikkeling van je kind te ondersteunen.

Lees meer over: Creatieve activiteiten’ **Creatieve activiteiten** zijn activiteiten waarbij kinderen zich kunnen uiten. Creatief zijn betekent dat je **iets nieuws maakt of je eigen versie van iets maakt**. Dit kan een lied zijn, een tekening, een DIY, een dans, enz. Voor kinderen is het belangrijk om tijdens hun jeugd een aantal creatieve activiteiten te doen. Deze activiteiten helpen kinderen met hun zelfexpressie en met hun eigen gevoelens. Door het leren hoe je nieuwe creatieve ideeën bedenkt, op een nieuwe manier denkt en problemen oplost, bevorderen creatieve activiteiten ook de mentale groei van kinderen. Voorbeelden van creatieve activiteiten voor kinderen: * Verven * Muziek * Bellen blazen * Verhalenverteller * Acteren * Emotie spel * Mini boekje * DIY-gitaar * Maak een video * Maak een plakboek ![creatieve activiteiten](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/creative-min.png){.image-center.image-lg}
Lees meer over: Intellectuele activiteiten Een **intellectuele activiteit** is een activiteit waarbij je **je verstand** moet gebruiken (kritisch denken). Je kan intellectuele ontwikkeling categoriseren in informatie begrijpen, redeneren, leren, onthouden, denken en problemen oplossen. Bij intellectuele activiteiten werk je aan een of meer van deze bovengenoemde gebieden. Het is belangrijk voor kinderen omdat het aanleren van deze intellectuele kwaliteiten hen op latere leeftijd zal helpen, zoals op school of op het werk. Voorbeelden van intellectuele activiteiten voor kinderen: * Prentenboeken * Textuur spel * Zoek en vind * Wat zit er in de doos * Bingo * 3D-puzzels * Vissen op getallenspel * Memory * Monopoly * Legpuzzels ![intellectuele activiteiten](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/intellectual-min.png){.image-center .image-lg}
Lees meer over: Fysieke activiteiten **Fysieke activiteiten** zijn activiteiten die **lichaamsbeweging**, energieverbruik en intensiteit vereisen. Lichamelijke ontwikkeling omvat: de groei van kinderen, bewegingen, hand-oog coördinatie, grove motoriek en fijne motoriek. Fysieke activiteiten zijn belangrijk voor kinderen omdat ze helpen bij het opbouwen van sterke botten en spieren, het verminderen van symptomen van depressie, angst, de kans op overgewicht en het risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen. Voorbeelden van fysieke activiteiten voor kinderen: * Dans en bevries * Rollen en geluiden * Stap voor stap * Hindernisbaan * Vliegeren * Verstoppertje * Stoelendans * Parachute spel * Een hut bouwen * Speurtocht ![fysieke activiteiten](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/physical-min.png){.image-center .image-lg}

Activiteiten per leeftijd

De volgende lijst geeft voorbeelden van activiteiten gegroepeerd per leeftijd; of ze intellectueel, fysiek of creatief zijn; waar de beste locatie is om ze te proberen, en aan welke ontwikkelingsvaardigheden ze zouden moeten bijdragen. Aan het einde van het artikel kan je meer te weten komen over deze ontwikkelingsvaardigheden, namelijk sociaal-emotioneel, motorisch, cognitief en communicatief.

Door op een van de kaarten te klikken, kan je het hele kaartspel downloaden. Doe het in een pot en kies ze willekeurig om voor afwisseling te zorgen en het proces van het kiezen van een spel nog leuker te maken!

Kies de leeftijd van je kind en ontdek welke leuke activiteiten we voor hen op een rij hebben gezet!

Wil je meer weten over elk van de ontwikkelingsvaardigheden? Klik om er meer over te leren!

0 - 18 maanden

In dit stadium zijn de persoonlijkheden van kinderen nog volop in ontwikkeling en op dat moment beginnen ze de verschillende zintuigen echt te begrijpen. Opgroeien is een fascinerende ontdekkingsreis voor kinderen. Je kind stimuleren vanuit een brede selectie aan activiteiten zal hen dus helpen en je krijgt een beter begrip van het karakter en de interesses van je kleintje.

Creatieve activiteiten

1. Verven

Het is erg belangrijk dat je toezicht houdt bij deze activiteit

Laat de fantasie van je kind de vrije loop met deze activiteit. Gewoon wat verf en papier zal je peuter urenlang bezighouden. Zorg ervoor dat je verschillende kleuren en verschillende benodigdheden hebt die ze kunnen gebruiken. Enkele van onze aanbevelingen zijn:

 • kleurpotloden
 • kleurpotloden
 • Stiften
 • wateroplosbare verven

Op deze manier kan je kleintje experimenteren met verschillende texturen. Peuters in deze leeftijdsgroep beginnen hun persoonlijkheid te ontwikkelen en door je peuter aan te moedigen om te verven kun je zien of ze het leuk vinden om hun creatieve kant te uiten of niet.

Verven is voor kinderen een leuke bezigheid, die ze samen met een volwassene kunnen doen. De cognitieve vaardigheden van het kind worden tijdens deze creatieve activiteit verbeterd.

Verven

2. Muziek

In deze leeftijdscategorie gaan kinderen van alleen maar brabbelen naar het daadwerkelijk uitspreken van een paar woorden of zelfs zinnen. Door liedjes te gebruiken, kunnen ze geluiden herkennen, onthouden hoe bepaalde woorden worden gevormd en worden ze aangemoedigd om met anderen te communiceren door mee te zingen.

Dit zal je kind helpen bij het ontwikkelen van hun creatieve kant. Bovendien, als je kleine karaoke-ster bezig is met leren lopen, kan een klein liedje ook als enige aanmoediging dienen. Deze creatieve activiteit voor kinderen verbetert hun communicatieve vaardigheden.

Muziek

Intellectuele activiteiten

1. Prentenboeken

Met eenvoudige prentenboeken leert je peuter meer over voorwerpen, kleuren en woorden. Visueel leren is een van de beste manieren om te leren, aangezien is bewezen dat een afbeelding gemakkelijker te begrijpen en te onthouden is.

Kinderen zijn dol op prentenboeken. Door naar de foto's te kijken zullen de kinderen veel plezier beleven. En dat is niet alles! Ze zullen ook hun cognitieve en communicatieve vaardigheden ontwikkelen.

Prentenboeken

2. Textuur spellen

Om dit spel te spelen, moet je eerst je baby of je kleine peuter op een veilige plaats neerzetten waar ze niet kunnen vallen. Leg vervolgens op een oppervlak dat binnen het bereik van je baby ligt een paar voorwerpen met verschillende texturen over de tafel. Enkele van onze aanbevelingen zijn:

 • Broodkruimels
 • Pudding
 • Plastic kom met wat water
 • Chocolade
 • Ongeschilde mandarijnen

Moedig je baby aan om de verschillende texturen te ontdekken en meer te leren over al zijn zintuigen. Deze activiteit is een goed voorbeeld van een binnen activiteit die een ouder met zijn kind kan doen. Het is ook een goed voorbeeld van een intellectuele activiteit die een positief effect heeft op de cognitieve vaardigheden van een kind.

Textuur spellen

Fysieke activiteiten

1. Rollen en geluiden

Er zijn twee verschillende manieren waarop je dit spel kan spelen. Je kan een voorwerp gebruiken dat een geluid maakt bij beweging, zoals een rammelaar, of een object dat rond rolt.

Als je het voorwerp eenmaal hebt gekozen, leg je het voor je kind neer en verplaats je het een paar keer totdat ze het effect van het aanraken van het voorwerp en het gevolg (een geluid of een beweging) begrijpen. Moedig ze vervolgens aan om het object zelf te verplaatsen. Op deze manier verbeteren ze hun motoriek en hun hand-oog coördinatie.

Tip: Zorg ervoor dat je peuter zich in een veilige omgeving bevindt en vermijd hoge stoelen of plekken waar ze zouden kunnen vallen als ze te snel of te ver gaan.

Dit leuke spel is een binnen activiteit die ouders met hun kind kunnen doen. Deze fysieke activiteit helpt het kind zijn motorische vaardigheden te verbeteren.

Rollen en geluiden

2. Dans en bevries

Kinderen op deze leeftijd hebben de neiging echt geïnteresseerd te zijn in muziek. Laat ze de verschillende geluiden ontdekken met dit leuke en makkelijke spel. Zet wat muziek op, een liedje dat het kind al kent en waar het van geniet, en moedig ze aan om te dansen. Stop na een tijdje de muziek en doe alsof je bevroren bent, kinderen van deze leeftijd hebben de neiging anderen te imiteren als ze niet zeker weten wat ze moeten doen. Herhaal dit een paar keer en bevries in verschillende poses, totdat ze het spel begrijpen. Je zult urenlang je kleintje zien spelen en lachen.

Deze leuke dansactiviteit voor kinderen is een fysieke activiteit die de motoriek van het kind verbetert.

Dans en bevries


2-3 jaar

Zodra je kind de 2-jarige grens overschrijdt, beginnen ze iedereen om hem heen te imiteren met een hogere frequentie. Daarom is dit de beste leeftijd om hen aan te moedigen verschillende activiteiten te proberen en goed gedrag te ontwikkelen dat bij hen blijft (hoe meer ze imiteren en herhalen, hoe eerder ze het proces zelf gaan doen).

Dit is ook het moment waarop je kind zijn onafhankelijkheid echt gaat ontwikkelen, je kan dus als ouders en familieleden starten met het geven van middelen om zelfstandig mee te spelen. Dit betekent niet dat je ze alleen kunt laten, afhankelijk van de activiteiten moeten de kinderen mogelijk nog onder toezicht staan.

Creatieve activiteiten

1. Bellen blazen

Bellen blazen en ze daarna kapot prikken is een van de leukste activiteiten die je met kinderen kunt doen. Bovendien is het ook nuttig voor hun ontwikkeling. Enerzijds draagt het blazen van de bellen bij aan hun spreekvaardigheid, aangezien sommige taalgeluiden worden gecreëerd met dezelfde vorm van de mond die we maken bij het blazen. Aan de andere kant zal het proberen om ze te laten barsten voordat ze de grond bereiken de motoriek van je kind verbeteren en hen beiden actief en vermaakt houden.

Je kan eenvoudig de vooraf gemaakte bellenblazen kopen, maar je kan ook creatief worden en je eigen bellenblaas mengsel en je eigen vormen maken. Om je eigen mengsel te maken heb je nodig:

 • Water (5 delen)
 • Afwasmiddel (1 deel)
 • je kan je bubbels resistenter maken door 1 of 2 theelepels glycerine toe te voegen

Deze creatieve activiteit voor kinderen is een buiten activiteit die alleen of samen kan worden gedaan. Door het bellenblaas mengsel te maken en bellen te blazen, verbeteren kinderen hun motorische en communicatieve vaardigheden.

Bellen blazen

2. Verhalen vertellen

Moedig je kind aan om verhalen te vertellen op basis van kleine dingen, zoals een woord of een voorwerp. Het is voor hen een goede ervaring om uit het niets hun eigen verhalen te kunnen bedenken, aangezien het hun verbeeldingskracht en improvisatie ontwikkelt. In het begin hebben hun verhalen misschien niet veel zin, maar na verloop van tijd zullen ze de objecten op meer fantasierijke en humoristische manieren gaan verbinden. Er zijn verschillende manieren om dit spel te spelen:

 • Gebruik voorwerpen: je kunt je eigen doos maken vol met kleine objecten gewijd aan het vertellen van verhalen.
 • Gebruik woorden: wees geduldig en vertel je kind verschillende woorden om op willekeurige delen ervan in hun verhaal op te nemen.
 • Gebruik kaarten: schrijf verschillende woorden op aparte kaarten en kies willekeurig drie kaarten die ze in hun verhaal kunnen opnemen.

Dit is een creatieve activiteit voor kinderen die hen helpt hun communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Verhalen vertellen

Intellectuele activiteiten

1. Zoek en vind

Je kan kinderen helpen de voorwerp kenmerken, zoals vormen, kleuren en texturen te begrijpen en er meer over te leren, door ze aan te moedigen iets in de kamer te vinden met die eigenschappen.

Het is een eenvoudig spel, ga gewoon naar een kamer waar je kind bekend mee is en begin met objecten die ze goed kennen, zodat ze de kenmerken van het object gemakkelijker kunnen herkennen. Als je dit spel met meerdere kinderen wilt spelen, kun je er altijd een wedstrijd van maken (wie kan het object eerst vinden of wie kan de meeste objecten met bepaalde kenmerken vinden).

Deze activiteit kan buiten of binnenshuis worden gespeeld. Het is een intellectuele activiteit die kinderen helpt hun cognitieve en motorische vaardigheden te verbeteren.

Zoek en vind

2. Wat zit er in de doos:

Net als bij de vorige activiteit, laat deze activiteit de kinderen hun zintuigen verder verkennen en ontwikkelen door ze aan te moedigen voorwerpen te herkennen zonder ze te zien. Het is heel gemakkelijk op te zetten en je kunt gewoon voorwerpen gebruiken die je in huis hebt. Op die manier zijn ze er misschien meer bekend mee en daarom zullen de voorwerpen makkelijker te identificeren zijn.

Hoe bereid je het spel voor:

 • Zoek een oude kartonnen doos: zorg ervoor dat de doos één kant volledig open heeft en maak een gat aan de andere kant van de doos die groot genoeg is voor je kind om de armen er doorheen te steken.
 • Leg het voorwerp dat je ze wilt laten herkennen op tafel en bedek het object met de kartonnen doos.
 • Bedek hun ogen met een sjaal of een slaapmasker.
 • En laat het spel beginnen!

Wat zit er in de doos

Fysieke activiteiten

1. Stap voor stap

Het is erg belangrijk dat je toezicht houdt bij deze activiteit

Hoewel het waar is dat trappen relatief gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen als ze nog heel jong zijn en onbeheerd worden achtergelaten, is deze eigenschap van het huis eigenlijk een geweldige plek om kinderen te helpen oefenen als ze eenmaal zelfstandig zijn gaan lopen. Bovendien zijn kinderen van nature nieuwsgierig naar trappen, dus laat ze deze mysterieuze dingen ontdekken!

Moedig ze aan om voorzichtig de trap op te kruipen als ze niet bekend zijn met de treden. Als ze eenmaal de trap op kunnen kruipen, leer ze dan hoe ze veilig weer naar beneden kunnen manoeuvreren. Je moet voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat je er altijd bent om ze te helpen als ze het niet kunnen, maar het is erg belangrijk dat je ze instructies en tips geeft, zodat ze het zelf kunnen doen.

Als je kind ouder is, kan je hem/haar aanmoedigen om de trap op en af te springen. Het is een goede oefening en ook een fysieke activiteit die je gemakkelijk binnen kunt doen, wat perfect is voor regenachtige dagen.

Deze fysieke activiteit van binnen helpt kinderen met hun motorische vaardigheden.

Stap voor stap

2. Hindernisbaan

Het is erg belangrijk dat je toezicht houdt bij deze activiteit

Als je de fysieke activiteit die je kind doet wilt vergroten of hem gewoon wilt helpen vaardigheden te ontwikkelen, zoals balans, is het creëren van je eigen hindernisbaan een perfect idee.

Je kunt de baan binnen creëren en alledaagse voorwerpen gebruiken die deze activiteit zowel economisch als makkelijk voor te bereiden maken. Enkele dingen die je kan gebruiken om je eigen hindernisbaan te maken, zijn:

 • Dekens: makkelijk om overheen te springen of als vangnet naast andere obstakels voor het geval dat het kind valt.
 • Dozen: gemakkelijk over te springen. Je kunt dozen van hardere materialen gebruiken om op te lopen en ze te helpen met hun evenwicht.
 • Plakband: om te laten zien waar ze de verschillende acties moeten uitvoeren. Het is ook heel gemakkelijk te verwijderen van elk oppervlak.
 • Papiertjes met visuele aanwijzingen: leg ze naast elk van de obstakels zodat ze weten wat ze moeten doen.

Kinderen kunnen deze leuke activiteit samen met anderen of helemaal alleen doen. Deze fysieke activiteit helpt kinderen met hun motorische vaardigheden.

Hindernisbaan


4 - 5 jaar

Dit is de leeftijd waarop je kind zijn emoties op een dieper niveau begint te ontwikkelen en aandacht begint te schenken aan zowel zijn eigen gevoelens als die van anderen. Daarom zullen deze activiteiten hen aanmoedigen om hun emoties te begrijpen, verschillende reacties te ervaren en empathie voor anderen te voelen. Kinderen kunnen ook competitief worden en voldoening beginnen te krijgen door te winnen en geïrriteerd raken als ze verliezen.

Het is ook de leeftijd waarop kinderen beginnen te vragen "waarom?".

Creatieve activiteiten

1. Emotioneel rollenspel

Dit is de leeftijd waarop we ons moeten inspannen om kinderen te leren hun gevoelens op een goede manier te uiten, op verschillende manieren en zonder dat iemand zich daarvoor schaamt.

Om dit doel te bereiken zijn er verschillende spellen die je met je kleintje kunt spelen:

Het is fijn om meerdere kinderen tegelijkertijd dit spel te laten spelen, op die manier voelen ze zich meer op hun gemak als ze hun emoties uiten in het bijzijn van andere kinderen van hun leeftijd. Deze activiteit is een creatieve activiteit die kinderen helpt met hun emotionele en communicatieve vaardigheden.

Emotie spel

2. Acteren

Of het nu een verzonnen kort verhaal is of dat je een deel van hun favoriete verhaal naspeelt, deze activiteit zal je kind helpen zijn communicatieve en interpretatieve vaardigheden te ontwikkelen. Door een karakter te zijn, kan je kleintje doen alsof hij verschillende emoties uitbeeldt. Dit zal hem helpen emoties te identificeren door ze een naam te geven. Als een personage bijvoorbeeld verrast is, kan je kind de naam van de emotie in verband brengen met de manier waarop 'verrassing' wordt uitgevoerd, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om de emoties van anderen in de toekomst te herkennen. Je kunt ook kostuums gebruiken, het zal je kind helpen om beter in zijn rol te komen.

Acteren is een geweldige activiteit die kinderen helemaal alleen of met hun vrienden kunnen doen. Deze creatieve activiteit is een perfecte manier voor kinderen om hun emotionele en communicatieve vaardigheden te verbeteren.

Acteren

Intellectuele activiteiten

1. Bingo

Bingo is een perfect spel voor het oefenen van getallen. Speel en vertel de nummers om de beurt. Het vertellen van de nummers is een goede manier om de uitspraak van de nummers te oefenen. Als je vervolgens het spel speelt, kan je kind de cijfers herkennen aan de manier waarop ze klinken, en ze vervolgens vinden aan de manier waarop ze eruitzien.

Bingo is een activiteit die alleen met meerdere personen kan worden gedaan. Deze intellectuele activiteit helpt kinderen met hun cognitieve vaardigheden.

Bingo

2. 3D-puzzel

Op deze leeftijd zouden puzzels een beetje gecompliceerder moeten worden. Daarom zijn 3D-puzzels, met name geometrische (met 24 of meer stukjes), perfect om je kind bezig te houden. Deze puzzels zullen helpen om hun ruimtelijk bewustzijn en hun logisch denken te ontwikkelen.

Je kan beginnen met puzzels van verschillende gekleurde stukjes. Zodra ze beter beginnen te worden in de activiteit, schakel je over naar een eenvoudige houten puzzel die geen kleur heeft.

3D-puzzels maken is een leuke activiteit voor kinderen, die ze helemaal alleen of samen met een ouder of een paar vrienden kunnen doen. Door 3D-puzzels te maken, werken kinderen aan hun cognitieve vaardigheden.

3D puzzel

Fysieke activiteiten

1. Vliegeren

Laten we gaan vliegeren! Dit is een perfecte buitenactiviteit voor je kind. Het is goed voor hun evenwicht, coördinatie en kracht. Het lijkt misschien makkelijk, maar het kan best een uitdaging zijn als het weer tegenzit. Daarom zal het ook hun geduld oefenen!

Omdat ze op deze leeftijd voldoening beginnen te voelen voor hun successen, zal het kunnen vliegeren ervoor zorgen dat ze zich goed voelen vanwege de prestatie zelf en omdat ze een complexe vaardigheid beheersen. Dubbel zoveel voldoening, dubbel zoveel plezier!

Deze activiteit kan alleen buiten worden gedaan. Terwijl de kinderen met de vlieger rennen, werken ze aan hun motoriek.

Vliegeren

2. Verstoppertje spelen

Dit bekende spel is perfect voor je kind om met anderen te communiceren terwijl het fysieke contact tussen hen tot een minimum wordt beperkt. Het is ook het perfecte spel om buiten te spelen en kinderen aan te moedigen om van de natuur te genieten en deze in hun dagelijks leven te omarmen. Aangezien kinderen zich op deze leeftijd competitief beginnen te voelen, is het voor hen een goed spel om zichzelf en elkaar op een veilige manier uit te dagen.

Verstoppertje is een geweldige fysieke activiteit voor kinderen, waarmee ze aan hun motoriek kunnen werken. Het spel kan binnen en buiten gespeeld worden, maar je hebt minimaal twee mensen nodig om het spel mee te spelen.

Verstoppertje


6 - 7 jaar

Op deze leeftijd zijn de meeste kinderen al met school begonnen en hebben ze regelmatig contact met een grotere groep mensen. Dit betekent dat kinderen een beetje onafhankelijker worden van hun familie, naarmate ze hun leeftijdsgenoten leren kennen en meer zinvolle vriendschappen ontwikkelen. Op deze leeftijd ontwikkelen de mentale, sociale en fysieke vaardigheden van kinderen zich snel. Ze beginnen na te denken over hun toekomst en krijgen inzicht in hun plaats in de wereld. Daarom is het een cruciaal moment voor kinderen om vertrouwen in zichzelf te ontwikkelen.

Creatieve activiteiten

1. Mini boek

Houdt je kind van verhaaltjes? Waarom laat je ze dan niet de auteur van hun eigen avontuur zijn! Deze DIY is vrij eenvoudig, maar kinderen zijn altijd onder de indruk van de totstandkoming van het boek. Bovendien is deze DIY perfect om hun creatieve sappen te laten stromen, omdat ze kunnen schrijven en tekenen over alles wat ze willen!

Tip: als je kind een tweede taal aan het leren is, kan het miniboekje ook geweldig zijn om kennis bij te houden van nieuwe woordenschat die ze aan het leren zijn!

Wat je nodig hebt:

 • A4-papier
 • Schaar
 • Verschillende kleurpotloden

Stap voor stap:

 • Stap 1 - Vouw je vel papier dubbel (horizontaal).
 • Stap 2 - Vouw het opnieuw dubbel (verticaal).
 • Stap 3 - Vouw het dan weer dubbel! (Als je het papier opent, zie je acht rechthoeken gemarkeerd).
 • Stap 4 - Open het papier weer omhoog, zodat het maar één keer wordt gevouwen (horizontaal), knip vervolgens van de middelste vouw naar het midden (de eerste vouwlijn).
 • Stap 5 - Vouw het papier open en vouw het verticaal dubbel. Pak de rechthoeken aan beide uiteinden vast en duw het papier tegen elkaar. De gleuf moet een diamantvorm beginnen te krijgen.
 • Stap 6 - Blijf de uiteinden tegen elkaar drukken totdat ze in het midden samenkomen.
 • Stap 7 - Vouw de uiteinden netjes naast elkaar om een ​​boek te vormen.
 • Stap 8 - Versier vervolgens de omslag zoals je wilt en begin met schrijven. Laat je fantasie de vrije loop!

mini-boekstappen

Deze activiteit is een creatieve activiteit die kinderen helemaal alleen en binnenshuis kunnen doen. Tijdens het maken van het miniboekje werken kinderen aan hun communicatieve en motorische vaardigheden.

Mini boek

2. DIY-gitaar

Laat je kind zijn creativiteit ontdekken door zowel een gitaar te maken als ermee te spelen! Het is een knutselwerkje waar ze nog lang plezier van kunnen hebben. En wie weet - misschien ontdek je dat je een kleine rockster in handen hebt!

DIY gitaar

Wat je nodig hebt:

 • Een lege tissuedoos
 • Elastische banden
 • Twee ijslollystokjes en/of potloden
 • Een kartonnen koker (bijvoorbeeld van een rol bakpapier, inpakpapier, etc.)
 • Lijm, plakband, schaar, etc.
 • En wat verf om een ​​vleugje kleur toe te voegen!

Stap voor stap:

 • Stap 1 - Plaats het uiteinde van de kartonnen buis tegen het uiteinde van de tissuedoos en teken er een lijn omheen. Knip het vervolgens voorzichtig uit om een ​​gat te maken.
 • Stap 2 - Verf de doos, buis en ijslollystokjes(/potloden) in elke gewenste kleur.
 • Stap 3 - Zodra de verf is opgedroogd, plaatst je de kartonnen buis in het gat dat je hebt gesneden en zet je deze vast met tape.
 • Stap 4 - Lijm de ijslollystokjes(/potloden) aan weerszijden van het gaatje aan de voorkant van de doos. Als het gedroogd is, kun je elastische banden van verschillende lengtes en diktes om de hele doos wikkelen (dit zorgt voor verschillende geluiden!).
 • Stap 5 - Het is tijd om te presteren!

Deze activiteit is een creatieve activiteit die binnen kan worden gedaan. Bij het maken van deze DIY-gitaar werken kinderen aan hun motoriek.

DIY gitaar

Intellectuele activiteiten

1. Vissen op getallenspel

Er zijn veel voordelen aan het leren van een tweede taal, zoals het beter kunnen vasthouden van de aandacht dan kinderen die maar één taal kennen (Cornell Language Acquisition Lab). Soms zien kinderen het punt echter niet altijd in, daarom raden we dit eenvoudige spel aan om het leren van talen leuk te maken voor je kind.

Om je hengel en 'vis' te maken, heb je nodig:

 • Een plug (of een stok)
 • Een magneet
 • Draad
 • Papier
 • Pen
 • Schaar
 • 10 paperclips

Stap voor stap:

 • Stap 1 - Bind het ene uiteinde van je touwtje om de bovenkant van de plug, en bind het andere uiteinde om de magneet. Ziezo - je hebt een hengel voor jezelf!
 • Stap 2 - Teken 10 eenvoudige visvormen op je papier en schrijf de cijfers 1-10 op elke vis. Knip ze vervolgens uit en bevestig een paperclip aan de voorkant van elke vis.
 • Stap 3 - Eindelijk kun je beginnen met spelen! Roep gewoon de nummers in een tweede taal naar keuze, kijk of je kind het kan vertalen en dan het juiste nummer met zijn hengel vangt.

Dit spel is een intellectuele activiteit die een kind alleen of met andere mensen kan spelen. Tijdens het doen van deze activiteit zal het kind aan zijn cognitieve vaardigheden werken.

Vissen op getallen

2. Memory

Memory is een klassiek spel, geliefd bij kinderen van vele leeftijden. Voor degenen die niet bekend zijn met het spel, alles wat je nodig hebt, is een kaartspel met dezelfde fotokaarten voor kinderen. Nadat je de kaarten hebt geschud, kun je ze met de beeldzijde naar beneden op een plat oppervlak uitspreiden. De spelers draaien vervolgens om de beurt twee willekeurige kaarten om. Als de kaarten overeenkomen, mogen ze de kaarten houden en nog een keer proberen. Als de kaarten niet overeenkomen, moet de speler ze opnieuw omdraaien en de volgende persoon laten gaan. Het kind met de meeste paren aan het eind wint!

Als alternatief kan je kind dit spel ook alleen spelen, en in plaats van met anderen te concurreren, kunnen ze bepalen hoe lang het duurt om alle overeenkomende paren te vinden.

Het goede aan dit spel is dat je het kan aanpassen aan het niveau van je kind door minder of meer kaarten toe te voegen om het spel makkelijker of moeilijker te maken. Dit maakt het een geweldige activiteit om je kind te helpen zijn cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.

Memory

Fysieke activiteiten

1. Stoelendans

Stoelendans is een ander klassiek spel dat je kinderen laat bewegen en een gezonde competitie aanmoedigt. Om te spelen heb je gewoon wat muziek nodig en een stoel voor elk kind.

Je kan de stoelen in een cirkel of willekeurig in de kamer plaatsen. Speel vervolgens de muziek terwijl de kinderen bewegen en dansen - zorg ervoor dat ze niet op één plek blijven staan! Als de muziek stopt, moet elk kind naar een stoel rennen en gaan zitten. Je kunt eerst een oefenronde doen waarbij er voor elk kind een stoel is, en als de kinderen eenmaal op hun gemak zijn, kun je elke ronde een stoel wegnemen. Het kind dat er niet in slaagt een stoel te vinden, is uit het spel, wat betekent dat het laatste kind dat staat (of zit!) de winnaar zal zijn!

Deze activiteit is perfect voor kinderen met veel energie. Het spel kan met meerdere kinderen binnen of buiten gespeeld worden en al spelend werken de kinderen aan hun motoriek.

Stoelendans

2. Parachute-spel

Een parachute tevoorschijn halen is altijd een speciale traktatie voor kinderen. Kinderen raken echter soms een beetje te opgewonden door dit idee, dus voordat je begint, is het belangrijk om ze te laten zien hoe ze de parachute goed vast kunnen houden en om ze eraan te herinneren dat ze rekening moeten houden met elkaar.
Er zijn veel verschillende spellen die je kunt spelen met een parachute. Hier zijn onze top 5 aanbevelingen:

 • Popcorn
 • Kat en muis
 • Bal rollen
 • Parachute tikkertje

Deze game is vooral geweldig voor kinderen met veel energie en kan ook een leuke kans zijn voor kinderen om te leren samenwerken. Je kunt het spel met meerdere kinderen buiten spelen en al spelend werken de kinderen aan hun motorische en sociale vaardigheden.

Parachute-spel


8 - 10 jaar

Vriendschappen zijn belangrijk voor deze leeftijdsgroep, omdat kinderen van deze leeftijd op zoek zijn naar mensen die ze accepteren, steunen en het gevoel geven dat ze bij een groep horen. Ook vergelijken kinderen in deze leeftijdsgroep zichzelf met hun leeftijdsgenoten. Kinderen leren in dit stadium reflecteren op zichzelf, hun uiterlijk, emoties en kwaliteiten. Ze worden zich bewust van het feit dat ze goed zijn in het een en minder goed in het ander. Kinderen van deze leeftijd worden zich ook meer bewust van de bedoelingen achter regels en het gedrag dat van mensen wordt verwacht.

De activiteiten die je kunt doen met kinderen in de basisschoolleeftijd zijn divers. Het wordt steeds belangrijker om rekening te houden met de persoonlijke interesses en capaciteiten van elk kind. Vooral kinderen van deze leeftijd spelen graag met hun leeftijdsgenoten. Er zijn een aantal leuke activiteiten die je met deze kinderen kan doen.

Creatieve activiteiten

1. Maak een video

Video is nog nooit zo populair geweest. Je ziet video's op de meest populaire social media platforms en tegenwoordig zelfs in je klas. Een creatieve activiteit voor kinderen van deze leeftijdsgroep is om hun eigen video te maken. Deze video kan gaan over de activiteiten die ze graag doen, een sport, hun vrienden of de video kan zelfs de première zijn van een zelfgemaakte film. Pronk met je acteervaardigheden en maak de video van je dromen!

De video kan door één persoon worden gemaakt, maar je kunt de video ook met een paar vrienden maken. Het maken van een video is een creatieve activiteit die je binnen of buiten kunt maken en het zal je kind helpen met hun communicatieve en sociale vaardigheden.

Tip: Ouders kunnen hun kinderen helpen verschillende videoclips in één video te monteren.

Maak een video

2. Maak een plakboek

Is je kind creatief? Dan is het maken van een plakboek waarschijnlijk een leuke bezigheid voor hem! Laat je kind al zijn favoriete foto's van hem en zijn vrienden verzamelen, inclusief enkele foto's uit het verleden en enkele foto's die recenter zijn gemaakt. Nu is het tijd voor het creatieve gedeelte. Laat ze hun plakboek versieren met stickers, linten, foto's, verf, enz. Maak het plakboek helemaal in hun eigen stijl en laat hun persoonlijkheid doorschemeren op elke pagina. Een plakboek maken is niet alleen leuk voor nu, maar ook leuk om later op terug te kijken.

Je kind kan helemaal zelf een plakboek maken. Het is een creatieve activiteit die hen helpt hun motorische vaardigheden te verbeteren en is vooral een plezierige activiteit voor creatieve kinderen.

Maak een plakboek

Intellectuele activiteiten

1. Monopoly

Naarmate kinderen in deze leeftijdsgroep meer zich bewust worden van de regels en de redenering erachter, zijn intellectuele spellen zoals Monopoly geweldig voor deze kinderen. Ze kunnen leren onderhandelen, communiceren met anderen, regels en consequenties begrijpen, en nog veel meer.

Monopoly is een levendig bordspel dat met meerdere personen gespeeld kan worden. Het bordspel is een intellectuele activiteit die kinderen helpt hun cognitieve, communicatieve en sociale vaardigheden te ontwikkelen.

Monopoly

2. Maak een legpuzzel

Je zou misschien denken dat het maken van legpuzzels alleen voor jonge kinderen is, maar niet meer! Tegenwoordig zijn er zelfs puzzels voor volwassenen. Kies een puzzel met meer dan 300 puzzelstukjes, zodat het samenstellen van de puzzel een leuke uitdaging wordt voor je kind.

Ze kunnen de puzzel helemaal zelf maken, maar samen met een paar vrienden een puzzel maken is ook heel leuk! Legpuzzels zijn perfect voor kinderen die graag problemen oplossen en veel geduld hebben. Een puzzel maken is een intellectuele activiteit die je kind ook helpt om zijn cognitieve vaardigheden te verbeteren.

Legpuzzel

Fysieke activiteiten

1. Bouw een hut

Wie houdt er niet van om zijn eigen hut, clubhuis, fort of boomhut te maken ?! Neem je kind mee naar het park, neem wat touw en dekens mee, zoek wat takken en bladeren en maak je eigen kleine clubhuis. Een hut bouwen is een activiteit waar je kind urenlang plezier van heeft.

Het bouwen van een hut is een fysieke activiteit die door één of meerdere personen kan worden gedaan. Het helpt kinderen met hun motoriek en ze kunnen leren samenwerken met andere kinderen. Het kan binnen in huis of buiten, bijvoorbeeld in je tuin of park. Deze activiteit is vooral leuk voor kinderen met een actieve fantasie. Ze kunnen de hele dag spelen in hun zelfgemaakte hut en de koning of koningin van hun eigen rijk zijn.

Bouw een hut

2. Speurtocht

Heeft je kind er altijd van gedroomd een spion of detective te worden? Dan is deze activiteit perfect voor je kind. Je kunt als ouder wat aanwijzingen achterlaten in huis of in de buurt, wat uiteindelijk zal leiden tot een leuke verrassing zoals snoep of goedkoop speelgoed. Je kind en hun vrienden zullen de route afleggen door de aanwijzingen te volgen en uiteindelijk proberen de schat te vinden. Niets is leuker dan met al je vrienden een verborgen schat op te sporen.

Deze activiteit is perfect voor energieke en nieuwsgierige kinderen. Een speurtocht is een fysieke activiteit die kinderen helpt met hun sociale en motorische vaardigheden.

Speurtocht


Je kunt ook meer leuke activiteiten voor kinderen op regenachtige dagen en buitenactiviteiten voor zonnige dagen vinden.

Ontwikkelingsvaardigheden

Als ouder ben je misschien nieuwsgierig naar de ontwikkeling van je kind en hoe je ze het beste kunt helpen groeien om hun volledige potentieel te bereiken. Elk kind is uniek, dus maak je geen zorgen als je denkt dat ze zich in een ander tempo ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten. Mocht je toch van mening zijn dat er reden tot bezorgdheid is, ga dan altijd naar je huisarts, zodat hij je eventueel advies of zorg kan geven. Met dit in gedachten zijn er vier belangrijke ontwikkelingsgebieden die je kind ervaart, namelijk motorische, sociaal-emotionele, cognitieve en communicatieve vaardigheden.

Lees meer over: Motorische Vaardigheden Motorische vaardigheden verwijzen naar het vermogen van het lichaam om specifieke acties uit te voeren door de beweging van spieren. Dit kan van alles zijn, van je kind dat alleen maar rechtop kan zitten tot piano spelen. Motorische vaardigheden kunnen worden onderverdeeld in twee groepen, namelijk fijne en grove motoriek. **Fijne motoriek** verwijst naar het vermogen om de beweging van kleinere spieren, zoals die in de pols of vingers, te beheersen. Terwijl **grove motoriek** verwijst naar het vermogen om grotere spieren zoals armen en benen te beheersen. Motorische vaardigheden en controle beginnen zich direct na de geboorte te ontwikkelen en zullen gedurende de kindertijd (en zelfs de volwassenheid!) Toenemen. Het is om verschillende redenen belangrijk om je te concentreren op de motorische ontwikkeling van je kind. Ten eerste helpt het je kind om **de wereld om hem heen** te verkennen en te ervaren. Dit bevordert op zijn beurt ook de ontwikkeling op andere gebieden, zoals cognitie en communicatie. Ten tweede stelt het hen in staat zelfstandig te bewegen en taken uit te voeren; waarbij ze onafhankelijkheid en vertrouwen in het proces verkrijgen. Ten derde helpt het hen bij lichaamsbeweging, wat belangrijk is voor een gezonde levensstijl. Voorbeelden van activiteiten die de motorische vaardigheden van kinderen helpen ontwikkelen: * Dans en bevries * Rollen en geluiden * Bellen blazen * Zoek en vind * Stap voor stap * Hindernisbaan * Vliegeren * Verstoppertje * DIY-gitaar * Stoelendans * Parachute-spel * Maak een plakboek * Bouw een hut * Speurtocht * Mini boek ![motorische vaardigheden](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/motor-min.png){.image-center .image-lg}
Lees meer over: Sociaal-Emotionele Vaardigheden Sociaal-emotionele vaardigheden verwijzen naar het **vermogen om iemands eigen emoties te begrijpen en uit te drukken**, evenals het kunnen **waarnemen en relateren aan de emoties van anderen** op de juiste manier. Een voorbeeld hiervan voor je kind is het vermogen om te herkennen wanneer iemand verdrietig is en dan te vragen of het in orde is. Evenzo kan dit betrekking hebben op het begrijpen van de verschillen tussen het uiten aan een vriend en een ouder. Hoewel deze vaardigheden vrij ingewikkeld lijken, beginnen ze zich eigenlijk al snel na de geboorte te ontwikkelen. Zodra ze in contact komen met de mensen om hen heen, krijgen baby's de kans om de gedachten en gevoelens van anderen te herkennen en te begrijpen. Het is om een ​​aantal redenen belangrijk om de sociaal-emotionele vaardigheden van je kind te helpen koesteren. Het stelt hen namelijk in staat **gezonde en bevredigende relaties op te bouwen en te onderhouden**. Het helpt hen ook om met hun eigen stress en emoties om te gaan, en helpt bij het leren van sociale normen, wat op zijn beurt de juiste besluitvorming ondersteunt. Voorbeelden van activiteiten die helpen bij het ontwikkelen van sociaal-emotionele vaardigheden voor kinderen: * Acteren in een toneelstuk * Emotie spel * Maak een video * Monopoly * Speurtocht * Parachute-spel ![social](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/socialemotional-min.png){.image-center .image-lg}
Lees meer over: Cognitieve Vaardigheden Cognitieve vaardigheden verwijzen naar het **vermogen om mentaal informatie te verwerken om zowel eenvoudige als complexe taken uit te voeren**. Het bestaat uit hoe we denken, redeneren, lezen, leren, creëren, onthouden, problemen oplossen en opletten. Cognitieve ontwikkeling kan zich uiten van je peuter die probeert uit te vinden hoe hun speelgoed werkt (door ze te proeven!), tot je zesjarige die zijn leeftijdsgenoten 'vertelt hoe het moet' terwijl ze een idee ontdekken van wat goed en fout is. Het ondersteunen van de vroege cognitieve ontwikkeling van je kind is belangrijk omdat het helpt **een sterke basis te leggen voor toekomstig succes** op school en in het leven. Je kan de cognitieve ontwikkeling van je kind bevorderen door simpelweg met ze te praten, ze de wereld om zich heen te laten verkennen en hun "waarom" -vragen te beantwoorden. Om nog een stap verder te gaan, zal het natuurlijk helpen om je kind aan te moedigen om activiteiten te doen zoals die in deze gids, zodat ze complexere cognitieve vaardigheden kunnen verbeteren, zoals het oplossen van problemen. **Denk eraan om geduld te hebben** met je kind en laat ze dingen in hun eigen tempo ontdekken - met een beetje begeleiding zullen ze de dingen binnenkort zelf kunnen uitzoeken. Voorbeelden van activiteiten die helpen bij het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden voor kinderen: * Verven * Prentenboekjes * Textuur spellen * Zoek en vind * Wat zit er in de doos * Bingo * 3D-puzzel * Vissen op getallenspel * Memory * Monopoly * Legpuzzels ![cognitive skills](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/cognitive-min.png){.image-center .image-lg}
Lees meer over: Communicatieve Vaardigheden Communicatieve vaardigheden omvatten **het kunnen begrijpen en produceren van berichten om de wereld om ons heen te begrijpen en ermee om te gaan. * Communicatie is meer dan alleen taal en praten, het kan ook worden uitgedrukt door middel van geluiden en gebaren. Baby's kunnen pas iets zinnigs zeggen als ze ongeveer een jaar oud zijn, maar ze proberen nog steeds te communiceren door middel van brabbelen, huilen, gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden is belangrijk voor het creëren van **gezonde relaties en helpt ons onze gevoelens en behoeften te uiten.** Bovendien stelt het ons in staat om zelf nieuwe vaardigheden te leren en aan anderen te leren. De voordelen van sterke communicatieve vaardigheden zullen lang meegaan dan de kindertijd. Een van de meest prominente manieren waarop kinderen leren, is door middel van imitatie (zoals voorgesteld door Albert Bandura in zijn Social Learning Theory). Daarom is het belangrijk om, zelfs als je kind niet goed kan reageren, met hem te blijven praten! Je kunt hun communicatieve ontwikkeling ook aanmoedigen door met ze te praten met een hoge, zingende stem (dit helpt hun aandacht te trekken), gekke geluiden te maken en je gebaren te benadrukken of je dagelijkse handelingen te beschrijven en voor te lezen om te helpen. hun woordenschat uitbreiden. De activiteiten die in deze gids worden genoemd, houden rekening met deze tips en geven kinderen ook de mogelijkheid om effectief te communiceren met zowel volwassenen als leeftijdsgenoten. Voorbeelden van activiteiten die helpen bij het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden voor kinderen: * Muziek * Bellen blazen * Verhalen vertellen * Acteren in een toneelstuk * Emotie spel * Mini boek * Maak een video * Prentenboekjes * Monopoly ![communication skills](https://cdn.babysits.com/content/community/community-resources/uk/communication-min.png){.image-center.image-lg}

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan