Voorbereid naar de oppasafspraak

Voorbereid naar de oppasafspraak

Door Babysits, 5 minuten leestijd

Ga je voor het eerst oppassen? En ben je een beetje nerveus over hoe het zal verlopen? Lees dan snel ons advies over of hoe je je zo goed mogelijk kan voorbereiden op je eerste oppasafspraak.

Denk terug aan jouw ervaring met oppassen

Kun je jouw oppas herinneren van toen je nog een kind was? Wat maakte hem of haar zo geweldig? En waar was er nog ruimte voor verbetering? Was je oppas bijvoorbeeld benaderbaar en geduldig? Leer van je vroegere ervaringen en wees de oppas die je zelf wilde hebben toen je kind was. Denk na over de kwaliteiten die van toepassing zijn op het oppaswerk. Realiseer je wel dat deze kunnen verschillen, afhankelijk van de leeftijd van het kind waarop je past.

Wees georganiseerd en maak een planning

Om jouw professionaliteit te behouden en het gezin zo min mogelijk teleur te hoeven stellen, raden we je aan om een overzichtelijke planning bij te houden. Als je een oppasafspraak met de ouders maakt, vraag dan ook hoe lang deze zal duren. Plan nooit een afspraak als je niet zeker weet of je je eraan kan houden. Wanneer je je afspraken via Babysits plant, zullen we je ook een herinneringen sturen. Zo blijf je goed georganiseerd!

Kledingkeuze

Als je je op je gemak voelt in je kleding, zal je ook meer ontspannen en zelfverzekerd zijn. Houd er bij het kiezen van een outfit rekening mee dat je veel zal rondrennen, op de grond zal zitten en een knoeiende baby eten zal geven. Je kan dus verwachten dat je kleding een beetje vies wordt, laat daarom ook zeker die hakken of nieuwe blouse thuis. Kies in plaats voor een spijkerbroek, een leuk T-shirt en een paar sneakers. Zorg ervoor dat jouw kleding geschikt is om in de buurt van kinderen te dragen. Draag bijvoorbeeld geen T-shirt met ongepaste of onbeleefde tekst of illustratie erop.

Volg de regels en instructies

Tijdens het oppassen zal je er snel achter komen dat elk gezin andere regels, verwachtingen en instructies zal hebben. Daarom is het ook belangrijk om hierover te vragen tijdens het plannen van de eerste oppasafspraak. Het is beter te veel dan te weinig te vragen, je moet tenslotte goed op de hoogte zijn van wat allemaal wel en niet mag tijdens het oppassen. Vraag bijvoorbeeld wat je moet doen als de telefoon gaat of als er iemand aan de deur staat.

Wanneer je op een baby gaat passen, moet je de ouders zeker vragen voor specifieke instructies. Zo kan jij zo goed mogelijk voor de baby zorgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk te weten waar alle babyspullen liggen, zoals luiers, spenen, enzovoort. Maak ook duidelijke afspraken over het gebruiken van de spullen van het gezin. Als je bij hen thuis gaat oppassen, ga er dan niet vanuit dat je gebruik mag maken van al hun faciliteiten (koelkast, tv, telefoon, enz.). Vraag hier dan ook zeker naar om een probleemloze oppaservaring te garanderen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld de Oppas-checklist gebruiken:

Oppas-checklist

Plan noodprocedures

Noodsituaties zijn meestal een zeer zeldzame gebeurtenis, maar het blijft nog steeds heel belangrijk om voorbereid te zijn voor het geval dat er iets gebeurt. Bespreek met de ouders wat je moet doen als bepaalde situaties zich voordoen. Zorg ervoor dat je het contactnummer van de ouders en de hulpdiensten weet, maar ook dat je alle benodigde informatie hebt om in geval van nood te kunnen helpen. Verder is het aan te raden om eventuele allergieën en ziektes die de kinderen kunnen hebben van tevoren te bespreken. Als er van je verwacht wordt om medicijnen aan een kind te geven, is het heel belangrijk om de precieze hoeveelheid op een papiertje te hebben staan. Wees altijd voorbereid en verwacht het onverwachte.

Eet gezond en drink voldoende water

Door gezond te eten en gehydrateerd te blijven, zal je je positief voelen en voel energie zitten. Eet een voedzame maaltijd voor je naar je oppasafspraak gaat om je gezondheid en je energieniveau te behouden. Het overslaan van maaltijden of het kiezen om ongezond te eten kan ervoor zorgen dat je snel uitgeput raakt. Onthoud dat de ouders je betalen om voor hun kinderen te zorgen, niet om op de bank te dutten.

Meer energie hebben, betekent dat je je beter kunt concentreren en langer met de kinderen kunt rondrennen. De kinderen (en ouders) zullen je dankbaar zijn! Zorg er ook voor dat je genoeg drinkt voor en tijdens het oppassen, anders kan dit tot hoofdpijn, vermoeidheid of duizeligheid leiden.

Benodigdheden mee nemen

Wanneer je je op een oppasafspraak voorbereidt, zorg dan dat je alle benodigdheden die je denkt nodig te hebben mee neemt. Stop bijvoorbeeld gezonde snacks voor jezelf, knuste spullen voor de kinderen en eventueel een boek voor als de kinderen slapen in je tas. Je kan beter goed voorbereid zijn.

Blijf kalm

Volg het genoemde advies en houd je kalm! Kinderen zullen beter op je reageren als je kalm blijft. Dit zorgt voor minder stress en een betere band met de kinderen. Als je dit doet, zal je zeker vaker gevraagd worden om op te passen.