Vanaf welke leeftijd mag je oppassen?

Vanaf welke leeftijd mag je oppassen?

Vind een oppas of oppaswerk, of blijf op de hoogte van de nieuwste kinderopvangtips!

Ga vandaag nog gratis aan de slag.

Beginnen
Door Babysits
6 minuten leestijd

Ben jij er klaar voor om een extra zakcentje te verdienen, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en houd je erg veel van kinderen? Wellicht is oppaswerk als fulltime of bijbaan dan iets voor jou! Maar voordat je begint als kinderoppas, is het handig om te weten wat de minimale leeftijd van een oppas moet zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden.

Hoe oud moet je zijn om te werken als oppas?

Hoe oud moet je zijn om te babysitten? Voor de meeste banen moet je minimaal 16 jaar zijn om te beginnen. Werken in een kledingwinkel of achter de kassa werken, mag dan ook pas als je 16 jaar of ouder bent. Maar er zijn soms uitzonderingen. Zo mag je vanaf je 14e leeftijd toch al aardig wat werk verrichten. Klusjes doen in en rond het huis, vakkenvullen in de supermarkt, meewerken in het landbouwbedrijf van je ouders, werken in een reclamespotje enz. zijn allemaal bijbaantjes die je als veertienjarige wel mag uitvoeren.

Maar vanaf welke leeftijd mag je babysitten? De minimale leeftijd van een oppas in Nederland is dan ook 14 jaar. Wil jij een oppas zijn via Babysits? Dan is de minimale leeftijd 15 jaar. (Bron: Rijksoverheid, 2020).

Leeftijd van de oppas
Leeftijd oppas

Ben jij klaar voor oppaswerk?

Ben jij 14 jaar of ouder en wil je graag gaan oppassen? Dan zijn er toch nog een aantal dingen waar je wel rekening mee moet houden als je oppaswerk wilt gaan doen. Zo moet je goed naar jezelf kijken of je wel voldoende kennis en ervaring heb om op een kind te passen, moet je nadenken over je beschikbaarheid en over het oppas tarief die je wilt gaan vragen.

Heb je voldoende kennis en ervaring om oppaswerk te doen?

Oppaswerk klinkt misschien als een bijbaan waar je snel en makkelijk geld mee kan verdienen, maar je moet niet vergeten dat het zijn van een oppas veel verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Je moet dan ook goed naar jezelf kijken en de volgende vragen stellen aan jezelf;

 • Ben ik verantwoordelijk genoeg om op een kind te passen?
 • Heb ik genoeg ervaring om op een kind te passen?
 • Heb ik genoeg kennis om op een kind te passen?

Zodra jij hier volmondig ja op kan zeggen dan zit het vast goed! Twijfel je nog? Doe dan de oppas test of lees een aantal artikelen waarin wij tips geven over hoe je een goede oppas wordt. Lees bijvoorbeeld de onderstaande artikelen;

Hoe zorg je voor kleine kinderen?

Wat te doen bij een ongeluk tijdens de oppasafspraak?

8 vaak voorkomende oppas fouten

Hoe help je kinderen met huiswerk?

Twijfel je als ouder of de jonge oppas wel voldoende kennis en verantwoordelijkheid heeft om op te passen? Dan raden we je aan om te vragen naar reviews en referenties. Mocht de oppas nog nooit eerder hebben opgepast en deze referenties nog niet hebben, dan kun je door specifieke vragen te stellen al een beter beeld krijgen van de verantwoordelijkheid en kennis van de oppas. Je kunt in ons artikel ‘Hoe interview je een oppas’ meerdere voorbeeldvragen vinden om dit te achterhalen.

Oppassen op baby’s

Als je zelf wat jonger bent is de kans groot dat je nog geen of weinig ervaring hebt met het oppassen op kinderen. Het is vaak verstandiger om eerst op kinderen te passen die al zelf naar de wc kunnen en al kunnen praten. Zodra je meer ervaring opdoet kun je vanzelf op baby’s passen, mocht je dit graag willen. Baby’s kunnen namelijk nog helemaal niks zelf doen. Zo moet je goed weten hoe je met een baby omgaat en wat je wel of niet kan doen.

baby

Werktijden en beschikbaarheid als oppas

Als je 14 jaar bent dan is de kans groot dat je nog naar school gaat. Je kunt er voor kiezen om in het weekend op te passen of na school. Onthoud wel dat je als oppas van 14 jaar alleen mag oppassen van 7 uur ‘s ochtends tot 19 uur ‘s avonds. Pas als je 18 jaar of ouder bent mag je in de avonden en nachten oppassen op kinderen.

Oppas tarief

Het gemiddelde oppas tarief in Nederland in 2024 is €9,39. Ben je 15 jaar dan kun je via de onderstaande infographic makkelijk bekijken hoeveel je ongeveer per uur kunt vragen voor je oppaswerk. Zo is bijvoorbeeld het minimumloon van een 15-jarige €3,98 per uur. Mocht je wel veel ervaring hebben of gaan oppassen op meerdere kinderen, dan kun je er aan denken om 20 cent extra te vragen bovenop het minimumloon.

stel het oppas tarief samen

Karaktereigenschappen die je moet hebben als oppas

Er zijn een aantal karaktereigenschappen die je als oppas zeker nodig hebt. Een van de belangrijkste karaktereigenschappen is dat je een groot hart voor kinderen moet hebben. En ben jij een geboren oppas?

 • Verantwoordelijk
 • Heeft een groot hart voor kinderen
 • Lief
 • Geduldig
 • Houdt van knutselen of spelletjes spelen
 • Creatief
 • Rechtvaardig
 • Zelfstandig
 • Betrouwbaar

karaktereigenschappen oppas


Wettelijk gezien moet je dus minimaal 14 jaar zijn om te kunnen oppassen. Ervaring, kennis, karaktereigenschappen enz. zijn echter belangrijke aspecten waar je ook rekening mee moet houden. De ene persoon van 14 jaar is een uitstekende kandidaat om oppaswerk te verrichten en de andere persoon van 14 jaar is misschien net nog niet klaar voor het werk.

Ben je helemaal klaar om te beginnen met oppaswerk via Babysits? Ben je 15 jaar of ouder? Vind dan snel oppaswerk bij jou in de buurt!

Oppaswerk Amsterdam

Oppaswerk Rotterdam

Oppaswerk Utrecht

Oppaswerk Eindhoven

Oppaswerk Breda

Oppaswerk Zwolle

Vind meer oppaswerk

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan