Oppassen - de leukste bijbaan voor studenten!

Oppassen - de leukste bijbaan voor studenten!

Door Babysits
7 minuten leestijd

Wil je binnenkort studeren, houd je veel van kinderen en wil je niets liever dan van je passie voor kinderen je werk maken? Dan is het belangrijk dat je de juiste opleiding kiest waarmee je later met kinderen kan werken. Ook is het belangrijk dat je alvast relevante werkervaring opdoet die je nodig hebt voor na je studie. Lees vooral door als je benieuwd bent naar de meest voorkomende opleidingen en studentenbanen waarmee je kunt werken met kinderen.

Welke opleiding voor werken met kinderen?

Werken met kinderen is fantastisch! Je kunt getuigen zijn van hun constante nieuwsgierigheid, onbevangenheid en de vreugde die ze met zich meebrengen.

Het aantal opleidingen dat op kinderen is gericht is breed en divers. Van onderwijs en pedagogiek tot jeugdpsychologie en gezondheidszorg, elke discipline heeft een unieke manier om bij te dragen aan de levens van kinderen.
We hebben de meest voorkomende opleidingen voor je op een rijtje gezet, zodat je een duidelijk overzicht hebt over de mogelijkheden.

 • Pabo: Deze opleiding leidt je op tot leerkracht in het basisonderwijs.

 • Onderwijsassistent: Deze opleiding bereidt je voor op het ondersteunen van leerkrachten in het basisonderwijs.

 • Pedagogiek: Deze studie richt zich op de ontwikkeling en opvoeding van kinderen.

 • Sociaal Pedagogische Hulpverlening: Met deze opleiding kun je werken in de jeugdzorg, jeugdinstellingen en andere omgevingen waar kinderen extra ondersteuning nodig hebben.

 • Orthopedagogiek: Deze studie richt zich op de begeleiding en behandeling van kinderen met ontwikkelings- en gedragsproblemen.

 • Kinderpsychologie: Een opleiding in de psychologie met specialisatie in kinderen biedt mogelijkheden om als psycholoog te werken met kinderen en hun gedrag en ontwikkeling te begrijpen.

 • Kinderopvang en -management: Deze opleiding bereid je voor op het leiden en beheren van kinderdagverblijven en naschoolse opvang.

 • Sport- en Bewegingseducatie: Deze opleiding kan je voorbereiden op het werken met kinderen in sport- en bewegingsgerelateerde activiteiten.

 • Creatieve Therapie: Deze studie biedt kansen om therapeutisch met kinderen te werken via kunst, muziek, drama, en meer.

 • Verpleegkundige: Een opleiding tot verpleegkundige bereidt je voor op de medische zorg van patiënten, waaronder ook kinderen. Je hebt de kans om kinderen te ondersteunen, medicatie toe te dienen, procedures uit te leggen en ouders te adviseren over de gezondheid en zorg van hun kinderen.

Studenten bijbaan - Werkervaring opdoen

Ben je al een student van één van de bovenstaande opleidingen en wil je alvast wat werkervaring opdoen voor na je studie? Dan is het handig als de werkervaring die je opdoet gerelateerd is aan je studie en je echt ervaring bijbrengt met werken met kinderen. Er zijn genoeg banen met kinderen voor studenten die leerzaam zijn, waar je geen opleiding voor nodig hebt en die goed verdienen.

Voorbeelden van studentenbanen waarbij je werkt met kinderen zijn;

 • Oppassen
 • Huiswerkbegeleiding
 • Au pair
 • Nanny
 • Gastouder
 • Recreatie bij een vakantiepark
 • Kinderopvang assistent
 • Zwembad Assistent
 • Werken bij een indoor speelparadijs
 • Vrijwilligerswerk

Waarom oppaswerk hét bijbaantje is voor studenten

Houd je van kinnderen en wil je wat extra geld verdienen? Ben je een student en wil je een bijbaan die bij jouw huidige levensstijl past? Of wil je een baan die je de werkervaring geeft die je nodig hebt voor na je studie? Als het antwoord hierop ja is, dan is het zijn van een kinderoppas iets voor jou!

Het zijn van een kinderoppas of oppasstudent is misschien wel de leukste bijbaan die er is! Niks is leuker dan knuffelen en spelen met kinderen. Met Babysits wordt het oppaswerk nog leuker, omdat jij als oppas controle hebt over jouw eigen werktijden, werkgevers en jouw oppas tarief!

Oppasbaan

Hier zijn vijf redenen waarom oppassen de beste baan ter wereld is!

1. Stel zelf je oppastarief op

Oppassen is een geweldige kans om geld te verdienen. In tegenstelling tot andere banen wordt het oppassen meestal contant betaald. Er wordt hierop dus geen belasting in mindering gebracht en je hoeft geen weken te wachten om jouw salaris te ontvangen. Hiernaast verdient het zijn van een kinderoppas gemiddeld beter dan de meeste bijbaantjes. Dit komt omdat ouders vaak bereid zijn om meer te betalen als hun kinderen goed worden verzorgd! Nieuwsgierig naar wat het uurtarief is van een oppas? Check dan hier het gemiddelde oppas tarief in Nederland!

Pro tip: Hoe meer kinderopvang gerelateerde kwalificaties je behaalt, hoe hoger je jouw uurtarief kan stellen!

2. Flexibele werkuren

Er zijn niet veel banen waar je zelf jouw eigen uren kunt bepalen. Als kinderoppas kun je jouw werk rond je leven heen plannen, in plaats van andersom. Het is een enorm voordeel om jouw eigen werkuren te kunnen organiseren, vooral als je bijvoorbeeld nog een student bent en je de ene week meer tijd hebt om te werken dan de andere. Dan is het zijn van een oppasstudent ideaal. Als je het Babysits platform gebruikt, ben je de baas over jouw eigen planning en hoef je je alleen maar te verbinden aan de werktijden die het beste bij jou passen.

3. Leer waardevolle vaardigheden

Als babysitter krijg je een grote verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid is goed voor je persoonlijke groei. De vaardigheden die je leert en ontwikkelt tijdens het oppassen, zullen enorm ten goede komen aan jezelf, zowel in je persoonlijke leven als in je toekomstige werkomgeving. Oppassen verbetert je tijdsbeheer en vergroot je creativiteit, geduld en zelfvertrouwen. Dit zijn allemaal eigenschappen die belangrijk zijn voor succes in de toekomst.

Vergeet je opgedane ervaringen en vaardigheden niet toe te voegen aan je CV, zodat je dit kan aantonen als je later naar een andere baan op zoek bent. Geen idee hoe je je oppas bijbaan het beste op je CV kunt zetten? Voeg sowieso de volgende onderwerpen toe:

 • Aantal jaar ervaring
 • De leeftijden van de kinderen waarop je hebt gepast
 • Taken die je moest uitvoeren
 • Welke vaardigheden je hebt geleerd

Bekijk de afbeelding hieronder voor een voorbeeld van een CV met oppaswerk als werkervaring.

Voorbeeld CV oppaswerk

4. Maak een verschil

Tijd doorbrengen met kinderen zal onvermijdelijk een effect op hen hebben. Je hebt veel interesses, hobby's en ervaringen die je kunt delen met de kinderen waarop je past. De kinderen zullen veel baat hebben bij je vaardigheden en mentorschap. Je kunt ze namelijk helpen met hun huiswerk of ze leren fietsen. Verder kan je jouw taalvaardigheden met ze delen. Alle kleine dingen die je doet, zullen van invloed zijn op de kinderen waarmee je werkt, zullen langdurige relaties opbouwen en zullen geweldige herinneringen creëren!

5. Herleef je jeugd

Zin om met LEGO te spelen, de speeltuin te bezoeken of je favoriete kinderprogramma's op TV te bekijken? Tijdens het oppassen, is het geaccepteerd om weer eens van al jouw favoriete kinderbezigheden te genieten. Bovendien word je ervoor betaald! Bezoek je jeugd opnieuw en geniet ervan: het is een win-win situatie.

oppaswerk

Wil je aan de slag als oppasstudent?

Bekijk in de onderstaande video hoe je een account aanmaakt op Babysits en kunt gaan beginnen als kinderoppas.

Vind hier dan snel oppaswerk bij jou in de buurt!

Oppaswerk Amsterdam

Oppaswerk Rotterdam

Oppaswerk Utrecht

Oppaswerk Eindhoven

Oppaswerk Breda

Oppaswerk Zwolle

Vind oppaswerk bij jou in de buurt

Word lid van de Oppas Community!

Meld je gratis aan